Dünyanın en önde gelen bağımsız marka değerlendirme ve strateji danışmanlığı şirketlerinden Brand Finance, geçtiğimiz senenin en değerli markalarını listeledi. Kaliforniya merkezli dev firma Apple, tıpkı geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da listenin en tepesinde yer aldı.
Brand Finance’ın yayınladığı rapora göre TikTok, toplamda yüzde 215’lik büyümeyle geçtiğimiz yılın en hızlı büyüyen markası olmayı başardı. İşte listeye dair diğer detaylar…
Apple, bir kez daha listenin zirvesinde
Dünyanın önde gelen marka değerlendirme danışmanlığı firması Brand Finance, her yıl küresel çapta toplam 5.000 markayı değerlendirmeye alarak yüze yakın rapor yayınlıyor. Şirket, bu yıl da dünyanın en değerli ve en güçlü 500 markasına yer verilen ‘Brand Finance Global 500’ listesini yayınladı. 500 markanın yer aldığı listenin tepesinde toplam 355.5 milyar dolarlık değeriyle Apple yer alıyor.
2021 yılı, dünya genelinde halen devam eden koronavirüs pandemisi şartları nedeniyle dijital eğlence ve sosyal medya hizmetlerinin büyüme kaydettiği bir yıl oldu. Bu anlamda yayınlanan listenin en dikkat çeken isimlerinden biri TikTok oldu. Ünlü sosyal medya platformu, 2021 yılında yüzde 215 büyüme kaydederek, dünyanın en değerli 18. şirketi olmayı başardı. Böylece TikTok, toplam 57.1 milyar dolarlık değeriyle Disney’i dahi geride bırakmış oldu.
Brand Finance tarafından yayınlanan listenin bir diğer dikkat çeken noktası ise en değerli şirketlerin ülkelere göre dağılımı… Yayınlanan listede yer alan 500 şirketin üçte ikisini Çinli ve ABD’li şirketler oluşturuyor. Güney Kore menşeli Samsung’un dışında, ilk 10’a girebilen herhangi başka bir ülke dahi yer almıyor.
İşte dünyanın en değerli 10 şirketi:
- Apple – 355.1 milyar dolar
- Amazon – 350.3 milyar dolar
- Google – 263.4 milyar dolar
- Microsoft – 184.2 milyar dolar
- Walmart – 111.9 milyar dolar
- Samsung – 107.3 milyar dolar
- Facebook – 101.2 milyar dolar
- ICBC – 75.1 milyar dolar
- Huawei – 71.2 milyar dolar
- Verizon – 69.6 milyar dolar
Peki sizler yayınlanan liste ve TikTok’un büyük yükselişi ile ilgili neler düşünüyorsunuz? Sizce 2022 yılında listede herhangi bir değişiklik olacak mı? Görüşlerinizi bizlerle yorumlar kısmında paylaşmayı ihmal etmeyin.
Yazılım Mühendisiyim ! Aslında bir diplomam yok ! Üniversitede derslere kaçak olarak girerek öğrendim mühendisliği ! Resmen bir öğrenci gibi derslere giriyordum. Çoğu zaman farkedilmiyordu amfide olduğu zaman ! Ancak normal sınıflarda hocalar sınıfı saydığı zaman ortaya çıkıyordu ve başka bir bölümün öğrencisi olduğumu, bu alanın özel ilgi alanım olduğunu söyleyerek derslere katılabiliyordum ! Zaten bu konuda sıkıntı yapan neredeyse tüm hocalar beni 3-4 kere derste gördükten sonra alışmıştı bu duruma ! NORMALDE ÇOMÜ PC MÜHENDİSLİĞİ / YAZILIM MÜH. mezunuyum fakat DEVAM PROBLEMİ OLMADIĞI İÇİN BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİNDE OKUYARAK BİTİRDİM. YANİ BOĞAZİÇİ ÜNİDE OKUDUM AMA DİPLOMAYI ÇOMÜ’DEN ALDIM. EVET İLGİNÇ BİR HİKAYE ! ASLINDA KISA BİR FİLM BİLE OLABİLİR ! BOĞAZİÇİNDE ALDIĞIM EĞİTİMİME ÇOK GÜVENİYORUM. 5 ay sonra ABD ‘ye gidiyorum Silikon Vadisine gireceğim : ) Birgün ben de büyük bir iş yapacağım ! Kendime inanıyorum ! Öyle birşey yapacağım ki Google gibi Twitter gibi İnstagram gibi Android gibi bir başarı hikayesi olacak !!! Şimdiden belirli denenmemiş fikirlerim ve bu fikirleri oluşturacak temele sahibim ! umarım başaracağım ! O gerekli olan çılgınlık ve deliliğin kendimde oldugunu hissediyorum ! Evet gelecek sizlere bu yorumu yazdığım klavyede ! Ve o klavyeden yazdığınız çıkardığınız mucizelere bağlı !!
umarım başarırsın 🙂