Her yıl çeşitli kıstaslara göre yenilenen dünyanın en güçlü pasaportları listesi 2021 yılı verileriyle güncellendi. Henley Global isimli strateji şirketi, ülkelerin kriterlerindeki pozisyonları analiz ederek, dünyanın en güçlü pasaportlarını açıkladı.
Koronavirüs nedeniyle tüm dünyada değişen sistematikler, şimdiye kadar bilinen tüm dengeleri altüst etti. Hiç şüphesiz ülkelerinde güçlü yönlerini de etkileyen bu salgın, bazı ülkelere de olumlu yansımış gözüküyor. Bu süreçte yaşanan seyahat engelleri, salgınla beraber ülkeler arası seyahatin önemi sosyal medyada tartışmaya sebep oldu.
Dünyanın en güçlü pasaportları 2021
Ülkelerin küresel gücünü gösteren materyallerden olan pasaportların güncel durumdaki değeri araştırıldı. Geçtiğimiz yıl birinci olan İsveç, bu yıl tahtını kaybetti. 2021 yılının en güçlü pasaportuna sahip ülkesi Japonya olurken, ikinci sırayı Singapur, üçüncü sırayı ise Almanya ve Güney Kore paylaştı.
Henley Global’e göre birinci sıraya yerleşen Japonya’nın 193 ülkeye erişimi bulunuyor. İkinci Singapur’un 192, üçüncülüğü paylaşan Almanya ve Güney Kore’nin ise 191 ülkeye erişimi bulunuyor.
Araştırma sonuçlarının hesaplanmasında kullanılan puanlama sisteminde; vizesiz yapılan seyahatler yüzde 50, ülke vatandaşlarını vergilendirilmesi yüzde 20, ülkeyle alakalı genel algı yüzde 10, çifte vatandaşlık yüzde 10 ve ülkedeki kişisel hak ve özgürlüklerin yüzde 10’luk puanlama katkısı bulunuyor.
Şirketin oluşturduğu “sayılarla pasaport” listesi ise şu şekilde oluştu;
– 26 ülkeye erişimi olan dünyanın en kötü pasaportuna sahip ülke Afganistan
– İlk on pasaportun 7’si Avrupa Birliği ülkesi
– İlk on pasaportun 7’si Avrupa bölgesinde
– Vatandaşların küresel vergilendirilmesi nedeniyle ABD pasaportu 40. sırada
– 193 ülkeye erişimi olan Japonya ise dünyanın seyahat için en iyi pasaportuna sahip
En güçlü pasaporta sahip 10 ülkeye yakından bakalım.
5 (2) – Danimarka – 189 puan
Danimarka veya resmî adıyla Danimarka Krallığı, Kuzey Avrupa’da bir İskandinav ülkesidir. İskandinav ülkelerinin en güneyinde yer alan Danimarka’nın büyük bir bölümü Jylland yarımadası üzerindedir.
Başkent, Danimarka adalarının en büyüğü olan Sjælland’ın üzerinde kurulmuştur. Sjælland, dar bir boğaz olan Sont Boğazı ile İsveç’ten ayrılır. Ayrıca, (bir köprü ile Jylland’a bağlı olan) Fyn, Lolland, Falster, Langeland ve Baltık Denizi’ndeki Bornholm adaları da Danimarka’ya aittir.
Danimarkalılar yüksek bir yaşam standardına sahiptir ve ülke eğitim, sağlık hizmetleri, sivil özgürlüklerin korunması, demokratik yönetişim ve LGBT eşitliği dahil olmak üzere bazı ulusal performans ölçütlerinde üst sıralarda yer almaktadır. NATO, İskandinav Konseyi, OECD, AGİT ve Birleşmiş Milletler’in kurucu üyeleri arasındadır; aynı zamanda Schengen Bölgesi’nin bir parçasıdır. Danimarka’nın ayrıca İskandinav komşularıyla dilbilimsel olarak yakın bağları vardır, Danimarka dili hem Norveççe hem de İsveççe ile kısmen karşılıklı olarak anlaşılır
Danimarka İstatistiklerine göre, Danimarka’da yaşayanların %90,5’i Danimarkalı soyundandır ki bu da Danimarka nüfusunun 5 milyonuna tekabül eder. Geriye kalan yüzde 9,5 ise komşu ülkelerden veya ağırlıklı olarak Bosnalı olan göçmenler tarafından oluşturulmaktadır. Söz konusu göçmenler 1983 yılında imzalanan Yabancı Yasası (Udlændingeloven) ile ülkeye gelmişlerdir. Danimarka göçün yanı sıra, yabancılara tanıdığı sığınma hakkı ile de ülkeye ‘ilticacı’ kabul etmektedir. İltica edenlerin sayıları 2001 yılından 2006 yılına kadar yüzde 84 azalsa da, ülkeye sadece 2006 yılında 1.960 ilticacı sığınmıştır.
Transparency International 2013 Yolsuzluk Algısı Endeksi’nde, Yeni Zelanda ile birlikte 100 üzerinden 91 puanla Danimarka birinci sırada yer aldı. (0 puan = yüksek yolsuzluk, 100 puan = temiz).
Danimarka’da kurumlar vergisi %23,5 olup Avrupa Birliği ortalamasının altındadır.
5 (1) – Avusturya – 189 puan
Avusturya, Orta Avrupa’da denize kıyısı olmayan, dokuz eyaletten oluşan ülke. Batıda Lihtenştayn ve İsviçre, güneyde İtalya ve Slovenya, doğuda Macaristan ve Slovakya, kuzeyde ise Almanya ve Çek Cumhuriyeti ile komşudur.
Avusturya batıda Konstans Gölü’nden doğuda Neusiedl Gölü’ne kadar uzanır. En doğu noktasından en batı noktasının uzaklığı 570 kilometre, en kuzey noktasından en güney noktasının uzaklığı yaklaşık 300 kilometredir.
Doğu Alpler üzerinde kurulmuş bulunduğundan ülkenin aşağı yukarı dörtte üçü dağlık arazidir. Kuzeyde ülkeyi batıdan doğuya kateden Tuna Nehri’nin ülkedeki uzunluğu 350 kilometredir. Bu kısımlar en alçak yerlerdir. Alpler Avusturya’da ülkeyi batıdan doğuya doğru üç sıra halinde kaplamışlardır. Ülkenin en yüksek dağı 3798 m ile “Grossglockner”dir.
Göller bakımından çok zengin olmasına rağmen bu göller çok küçüktür. En büyük gölü Neusiedl Gölü’dür ki, yüz ölçümü 320 km² dir. Bunun bir kısmı da Macaristan’a aittir.
8,60 milyon (2019) olan nüfusun yaklaşık yüzde 93’ü Avusturyalıdır. Türkler, Almanlar, Slavlar, Hırvatlar ve Macarlar (özellikle Burgenland’da), Slovenler (özellikle Karintiya’da), Çekler (özellikle Viyana’da) ve daha küçük sayıda da İtalyanlar, Sırplar ve Rumenler ülkenin diğer azınlık gruplarıdır. Nüfusun yüzde 18,6’sını 1-14 yaş grubu, yüzde 61,6’sını 15-59 yaş grubu, yüzde 19,8’ini de 60 yaşından yukarısı teşkil etmektedir. Halkın yüzde 68’i şehirlerde yaşar. Ortalama yaşam süresi erkeklerde 76,4, kadınlarda 82,1 yıldır.
4 (4) – Lüksemburg – 190 puan
Lüksemburg, Batı Avrupa’da denize kıyısı olmayan küçük bir devlettir. Toprakları Belçika, Fransa ve Almanya ile çevrelenmiştir. Başkenti, ülkeyle aynı adı taşıyan Lüksemburg’tur. Lüksemburg’un nüfusu yarım milyonun biraz üstünde ve yüzölçümü yaklaşık olarak 2.586 kilometrekaredir.
Lüksemburg, üst üste üç yıldır bu listenin zirvesindeki konumunu korumayı başardı. Lüksemburg’un küçük bir ülke olması vatandaşlarına yüksek düzeyde özgürlük vermekle kalmıyor, aynı zamanda kimseyi rahatsız etmeyen bir ülke olarak mükemmel bir küresel itibar algısı sağlıyor.
Ülke sıramız yazmıyor
NASIL YAZIN 186 ülke diyor sondan 2 sırıda işte
95. Sıra
52. sıra puan olarak 111
Türkiye peki?
Alamanya bizi gısganiy!
Aynn özellikle senin gibi vatanını heryerde kötüleyen insancıkları kıskanıyo
140 ülkeden fazla ülkeye gidebiliyorum benim için en uygun ab ülkesinde yaşıyorum geleceğimden de hiç endişelenmiyorum
İtibarımız Geriden 130 uncu Muz Cumhuriyeti Seviyesinde Altında..Heey ABD.. Eey Avrupa…
Türkiye? Baslikta Türkiye diyor
Son sayfada Türkiye’nin sıralamasını okuyabilirsiniz.
Bir de Türkiye? yazmışlar bu daha da komik 😀
Verdiniz bu kardeşinize yetkiyi, gördünüz….
Muz gibi Cumhuriyet
İyi en azından listeye adımızı dahil etmişler. Bu da başarı
hahahahaha komedi
ilk defa bir haber’e teşekkür ediyorum,10 dalda Oscar’a adaylık getirir bu haber,akşam akşam güldürdün Yiğit Can Polat kardeşim :))))
Isvicre nereede reis ya
Kime göre, neye göre. Geçen ay Azerbaycana cipli kimlikle gittim. Krallar gibi takıldım. Avrupa benim için bir şey ifade etmiyor. Şimdi sıralama nasıl olacak yani
Begenmediginiz Yunanistan ilk 10da
Avrupa bizi kıskanıyo kardeşim adamlar 3. Sırada biz güney afrikanın 1 üstünde 52. Sıradayız ver dombrayı
Hay maşallah japonyaya bak ya! Bu adamlar atom bombası yediler atom! din ve bağnazlıkla yönetilmeyen gerçek bir devlet japonya. birkez daha önlerinde saygıyla eğiliyorum….
Papua yeni Gine bizden EYÜ🤯