Dünyanın en hızlı kamerası: Saniyede 70 trilyon kare!

5

Cebimizdeki akıllı telefonların en iyisi bile saniyede 960 kare ile ağır çekim videoları oluşturabiliyor. Ticari amaçla kullanılan kameralar saniyedeki çekebildiği kare hızını birkaç bine çıkarabiliyor. Sıkı durun, dünyanın en hızlı kamerası saniyede 70 trilyon fotoğraf çekebiliyor. Kayıtlara yeni geçen rekor ile, bu makinenin hızı hareket eden ışık dalgalarının bile videosunu çekebiliyor.

3 kameralı Galaxy Z Flip 2 patenti sızdırıldı!

Dünyanın en hızlı kamerası nasıl çalışıyor?

Tabiki saniyede 70 trilyon kare yakalayan dünyanın en hızlı kamerası cebimizdeki telefonlardan apayrı bir teknolojiye sahip. Caltech tarafından geliştirilen bu teknolojiye sıkıştırılmış ultra hızlı spektral fotoğrafçılık (CUSP) deniyor. Bu kamera bir lazer ışınını her biri sadece bir femtosaniye sürecek hızda gönderiyor.

dünyanın en hızlı kamerası

CUSP sistemi, projenin yöneticisi Lihong Wang‘in daha önceki çalışmasına dayanıyor. 2014 yılında sıkıştırılmış ultra hızlı fotoğrafçılık (CUP) olarak bilinen teknoloji, saniyede 100 milyar kare yakalayabiliyordu. 2018 yılında Wang ve ekibi büyük bir gelişme yakalayarak bu sayıyı saniyede 10 trilyon kareye çıkardı. Bugün bu teknolojinin son hali yedi kat gelişerek saniyede 70 trilyon kare yakalayabilir durumda.

Lihong Wang bu teknolojinin temel fiziği daha iyi anlamamızı sağlayacağını söylüyor. Çalışmalarına devam ettiklerini belirten Wang ve ekibi “Ultra kısa ışık yayılımı, dalga yayılımı, nükleer füzyon, bulutlarda ve biyolojik dokularda foton taşınması ve biyomoleküllerin floresan çürümesi gibi çok çeşitli çok hızlı eylemi gözlemleyebiliyoruz.” açıklamasında bulundu.

Tabii ki bu teknoloji üzerinde çalışan başka ekipler de var. 2014 yılında Japon araştırmacılar saniyede 4.4 trilyon kare yakalayabilen bir kamera geliştirdi. 2017 yılında ise İsveçli bir ekip saniyede 5.5 trilyon kare hızını aştı.

Kamera teknolojileri günden güne gelişiyor. Eğer bu hızda bir fotoğraf makinesine sahip olsaydınız neyin fotoğrafını çekerdiniz? Yorumlarda tartışalım.

5 YORUMLAR

  1. Işık fotonlarının hareketini gözlemleyebilir, uzaydaki yıldızların hareketini an be an görüntüleyebiliriz. Daha neler neler…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version