“Railgun” adı verilen silahlar bilim kurgu içerikli bilgisayar oyunları oynayanların çok kez karşısına çıkmıştır.
Mermi çekirdeğini bir patlama ile fırlatmak yerine, bir ray gibi dizilmiş mıknatıslardan faydalanarak fırlatmayı gerçekleştiren bu silahların gerçek hayatta da kullanılması için testler devam ediyor. (Sovyetlerin Gizli Silah Projeleri)
ABD Deniz Kuvvetlerinin, Virginia eyaletinde yer alan üssünde gerçekleştirilen testte, geliştirilmekte olan bir “railgun” ile yapılan atışta merminin hızı ses hızının 7 katına ulaşarak bir rekor kırdı.
Namludan çıktığı anda Mach 7 hızına ulaşan merminin yaklaşık 150 km menzili olduğu ve bu mesafedeki bir hedefi hatasız vurabileceği iddia edildi.
Gerçek “railgun” bu şekilde gözüküyor
Gemilerde Kullanılacak
Merminin sahip olduğu kinetik enerjinin 33 megajul olduğu belirtiliyor. Bu değerin 2008 yılında yapılan başka bir deneyde ulaşılan seviyenin 3 katından fazla olduğu belirtiliyor. 1 ton ağırlığındaki bir araç saatte 160 km hızla gittiği zaman 1 megajule yakın bir kinetik enerjiye sahip oluyor.
ABD Deniz Kuvvetlerinin üzerinde çalıştığı bu silahın, gemilerde bulunan büyük topların yerini alması planlanıyor.
Gemilerde yer alan mevcut silahların en fazla 20 km menzili olduğu belirtiliyor. Geliştirilen bu silahların 150 km’lik menzillerinin daha sonra 300 km’ye kadar çıkarılması hedefleniyor.
{pagebreak::Avantajları Neler?}
Avantajları Neler?
“Railgun” adı verilen bu silahların menzil dışında en büyük avantajlarından biri atış yapmak için patlayıcılara ihtiyaç duymaması. Bu da gemi üzerindeki güvenliği kolaylaştırıyor. (Filmlerdeki Silah Efsaneleri ve Gerçekler)
Bunun dışında, bu silahlardan fırlatılan mermilerin maliyeti de günümüzde kullanılan füzelerden çok daha az. Örneğin, bir Tomahawk füzesinin maliyetinin 600.000 $ olduğu söylenirken, bir “railgun” mermisinin bundan çok daha az maliyetli olacağı belirtiliyor.
Railgun’ı çalıştırabilmek için bir bina dolusu jeneratör gerekli
Büyük Sorunlar
ABD Deniz Kuvvetleri’nin 2005 yılında başlattığı ve bugüne kadar 211 milyon $ harcadığı “railgun” projesinin sonuca ermesine ise daha uzun bir süre var.
Mühendisler bugüne kadar birçok engeli aştıklarını söyleseler de önlerinde çok önemli sorunlar bulunuyor.
Bunların başında ısınma ve güç sarfiyatı sorunları geliyor. Silahlar namluyu eritecek sıcaklığa ulaşabiliyorlar. Çalışmak için devasa jeneratörlere ihtiyaç duyan bu silahlar henüz bir gemiye yerleştirilmeye uygun değiller.
Atış sırasında ortaya çıkan ısı en önemli sorunlardan biri
Ayrıca, namludan çıkan top mermisinin de özel bir yapısı olması şart. Oluşan yüksek ısıya dayanabilmenin yanı sıra Mach 7 hızında yol alacak bu mermilerin aerodinamik bir yapıda olmaları gerekiyor.
ABD Deniz Kuvvetleri yetkilileri bu silahların standart olarak kullanımının en erken 2025′te başlayabileceğini belirtiyorlar.
{pagebreak::Railgun Test Videosu}
Railgun Test Videosu
http://www.youtube.com/v/4udI5xxzRkw?fs=1&hl=en_US
:: Silah teknolojileri için bu kadar büyük araştırmalar yapılması hakkında ne düşünüyorsunuz?