Dünyanın en güçlü savaş uçakları belli oldu! Peki birinci kim?

1

Tüm ülkeler savunma sanayi savaşlarının artık farkında. Herkes kendi gücü ve mühendislik becerilerine göre birtakım projeler geliştirmeye çalışıyor. Peki dünyanın en iyi savaş uçağı hangisi? İşte sizin için hazırladığımız listemiz…

AeroTime isimli haber sitesi 2023 yılının en iyi savaş uçaklarını açıkladı. Halihazırda aktif olarak kullanılan ve dünya ülkelerinin filolarında yer alan uçakları karşılaştırılmasıyla oluşturulan listede 10 adet uçak yer aldı. Bu uçaklar 1 en iyi 10 (listeye göre) en geride kalmış uçak olarak belirlendi.

Çokça eleştiri alan Sukhoi SU-35S özellikle bir dönem forumlarda “egzoz gazlı uçak” olarak biliniyordu. Bu kötü ünle birlikte listenin 10. sırasında yer alması da şaşırtıcı olmadı. Rus yapımı olan uçak SU ailesinin 4,5. nesle yükseltilmiş bir üyesi. Bu uçağın en can alıcı özelliği ise kanartlara bile ihtiyaç duymayan itme vektörlü motor nozülleri.

Adından da anlaşılacağı üzere Avrupa Birliği’nin savaş uçağı projesi olan Eurofighter’ın en çok eleştiri aldığı nokta biraz “imece usulü” bir uçak olmuş olması. Uçak temelde 4. nesil olarak üretildi ancak son dönemlerde 5. nesile uyarlanacağı yönünde modernizasyon projesi dedikoduları geliyor. Eurofighter’ın en can alıcı noktası ise şüphesiz 2020 yılında uçağa entegre edilen silah sistemleri.

Rafale ve Eurofighter aslında kardeş diyebiliriz. Zira Rafale için “yasak aşk meyvesi” yakıştırılması yapılır. Avrupa birliğinin birlikte uçak üretme projesi devam ederken Fransa ekstra olarak gizli gizli farklı bir proje geliştirdi. Fransa’nın kendi ihtiyaçlarına göre üretilen Rafale temelde Eurofighter ile birçok ortak noktaya sahip. Ancak Rafale uçağının en can alıcı noktası uçak gemilerine inebiliyor oluşu ve nükleer silah taşıma sertifikası.

Aynı anda 12 füze atıyor: GÖKDEMİR Hava Savunma Sistemi ilk atışını yaptı!

4. nesil uçaklar size çok eskiymiş gibi gelmeyebilir. Ancak F-15EX 2024 yılında 52. yaş gününü kutladı. Dünyadaki ilk 4. nesil uçaklardan biri olan F-15EX Eagle II, havadan-havaya 100’den fazla vuruş yapabilen ve havadan-havaya kayıp yaşamayan dünyadaki tek savaş uçağıdır. Eagle II versiyonu ile günümüze uyarlanmıştır.

Çin on yıldan biraz fazla bir süre önce Shenyang FC-31 Gyrfalcon projesini tanıttı. Proje artık ilk meyvelerini verdi diyebiliriz. FC-31 henüz resmi olara tanıtılmamış olsa da, farklı isimler altında, Çin’in yeni taşıyıcı tabanlı jeti olmak üzere. 

Listede yine bir Rus uçağı var. Rusya’nın ilk hayalet savaş uçağı olan SU-57 aslında çok daha erken tarihlerde üretilecekti. Fakat yaşadığı bir dizi teknik sorun uçağın az sayıda üretilmesine sebep oldu. SU35 gibi “egzoz gazlı uçak” komedisine maruz kalan SU-57, 5. nesil özellikleri ile birçok uçağa kafa tutuyor.

Güney Kore ve Endonezya ortaklığıyla üretilen KAI KF-21 Boramae listenin 4. sırasının sahibi. Kore havacılık endüstrisi için çok büyük bir yere sahip olan KF-21 geçtiğimiz günlerde kameralara da yakalanmıştı. Uçak sahip olduğu AESA radarı sayesinde F-35’e kafa tutmakta. Şu anda 4,5 ve 5. nesil arasında gidip gelen uçağın tam olarak nereye konumlandırılacağı ise merak konusu.

Muhtemelen birçok okuyucumuz F-22 RAPTOR’un kaçıncı sırada yer aldığını merak etti. Amerikalıların asla satmayız dedikleri F-22 RAPTOR listenin 3. sırasının sahibi. Hizmete giren ilk 5. nesil savaş uçağı olan F-22 itiş vektörlü motorları ve gelişmiş silah sistemleri ile yakın mesafe it dalaşında vazgeçilmez uçaklardan oluyor.

Adındaki “Dragon” kelimesinden anlaşılacağı üzere Çin yapımı bir uçak olan J-20 Mighty Çin’in 2017 yılında tanıtılan ilk 5’inci nesil savaş uçağı. SU-57 ve F-22 rakibi olarak tasarlanan uçağın şu an için pek çok özelliği gizli. Ancak tasarımına bakıldığında üst düzey bir uçak olduğu bildiriliyor.

Amerikalılar tarafından geliştirilen F-35 listemizin 1. sırasının sahibi. Çok da şaşırtıcı olmayan bu durumda pek de söylenebilecek bir şey yok aslında. Uçak sahip olduğu özellikler sayesinde 5. nesil savaş uçağı olmanın hakkını veriyor. Dünya genelinde pek çok operatörü olan uçağı satın almak isteyen ülkeler sıraya girmiş vaziyette.

Üç varyasyondan oluşan uçak geleneksel kalkış-iniş özelliğin sahip F-35A, dikey kalkış-iniş özelliğin sahip F-35B ve uçak gemilerine inebilen F-35C varyasyonlarına sahip. Uçak için çıkartılan saldırı oranı ise F-35’in kaybettiği her 1 çatışma için 20 çatışma kazanabileceğini bildiriyor.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version