Teknolojinin gelişmesiyle birlikte birçok alanda olduğu gibi havacılıkta da karşımıza kompakt ürünler çıkıyor. Northwestern Üniversitesi bünyesinde gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda dünyanın en küçük uçan cismi geliştirildi.
Yapılan araştırmalar sonucunda uçabilen tohumlardan ilham alan ekip, geliştirdikleri cihazın yapım aşamasında yapay zeka kullandı.
Qualcomm, 5G destekli drone’unu tanıttı
Northwestern Üniversitesi, uçabilen mikroçip geliştirdi
Northwestern Üniversitesi ekibi, microflier adını verdikleri 1 milimetreden küçük boyutlara sahip mikroçipi uçurmayı başardı. Akçaağaç gibi tohumunu uzak mesafelere taşıyabilen bitkileri inceleyen ekip, topladıkları veriler ile bilgisayar modellemesi gerçekleştirdi.
Tohumlara benzer bir aerodinamik ile geliştirilen cihazlarda 3 adet mikro kanatçık, kauçuk alt kısım ve elektronik bileşenler bulunuyor.
Geliştirilmiş en küçük uçabilen cisim olduğunu belirten ekip, ölçüm yapabilmek için cihaza sensör, batarya ve anten yerleştirdiklerini açıkladı. Birçok farklı alanda kullanılabilen cihaz ile hava partiküllerinin kalite ölçümü yapıldı.
Cihazların geniş bir alana yayılması için uçaklardan ve binalardan atılabileceğini belirten ekip, “Bu tür geçici kullanım süresine sahip elektronik sistemleri suya maruz kaldığında doğaya zarar vermeyecek maddeler ile üretiyoruz. Çözünebilen polimerler, kompost haline getirilebilen iletkenler ve devre elemanlarını tercih ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
Konu hakkında video yayınlayan Northwestern Üniversitesi ekibi, sistemin geliştirilerek daha da kompakt ve kullanılabilir hale getirilebileceğinin altını çizdi.