Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Dünyanın en küçük mikroçipi tasarlandı

Ana sayfa / Popüler Bilim

İngiltere Sussex Üniversitesi’nde görev alan bilim insanları, bilgisayar ve telefonları hızlandırmak için kullanılabilecek dünyanın en küçük mikroçipini tasarladı.

Dünyanın en küçük mikroçiplerinin, grafen ve 2D malzemeler aracılığı ile nano-origami tekniği kullanılarak yapılabileceğini keşfeden araştırmacılar, bu çipler sayesinde teknolojinin daha sürdürülebilir olacağını ifade ediyor.

Yüz tanıma teknolojisi için tehlikeli patent

İnternette rıza almadan fotoğraf taraması yapan Clearview AI'nin aldığı yüz tanıma teknolojisi patenti endişe verici özelliklere sahip. Buna göre patent suç tespiti dışında flört uygulamaları için de kullanılabilir.

Reklam
Reklam

Araştırmacılar gerçekleştirdikleri çalışmada bükülmeler yaratarak elektron akışının bir grafen katmanında transistör gibi davranmasını sağladı. Ayrıca bilim insanları çalışma sonuçlarına göre, transistörün oldukça ince olan malzemenin silikon çiptekine göre yaklaşık yüz kat daha küçük olduğunu ekliyor.

Ortaya çıkardıkları bu teknoloji ile elektronik bileşenleri üretmek için daha az enerji kullanılacağını belirten bilim insanları, bilgisayarların ve telefonlarında oldukça yüksek değerlerde hızlanabileceğini öne sürüyor.

Yaptıkları çalışmaya dair açıklamalarda bulunan Sussex Üniversitesi Matematik ve Fiziksel Bilimler Okulu Profesörü Alan Dalton, konuyu şöyle anlatıyor;

“Bir grafen katmanında mekanik kıvrımlar yaratıyoruz. Bu, biraz nano-origami gibi. Bu nanomateryalleri kullanmak bilgisayar çiplerimizi daha küçük ve daha hızlı hale getirecek. Bilgisayar üreticileri artık geleneksel yarı iletken teknolojisiyle yapabileceklerinin sınırında oldukları için bunun gerçekleşmesi oldukça kritik. Sonuçta bu, gelecekte bilgisayarlarımızı ve telefonlarımızı binlerce kat daha hızlı hale getirecek”

Gerçekleştirilen çalışmaya olan düşüncelerini aktaran Dalton’a ek olarak, makalenin baş yazarı Dr. Manoj Tripathi ise konu hakkında, “Bir cihaza yabancı malzemeler eklemek zorunda kalmadan, sadece yapıya planlı kıvrımlar ekleyerek grafen ve diğer 2D malzemelerden yapılar oluşturabileceğimizi gösterdik. Bu tür bir dalgalanma yaparak bir transistör veya mantıksal kapı gibi akıllı bir elektronik bileşen oluşturabiliriz” açıklamasında bulunuyor.

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam