Eskiden, rakip bankaları eleştirmek için ilginç bir reklam sloganı mevcuttu: “Yoktur aslında bir farkımız, hepimiz birbirimizin aynıyız”. Elbette İnternet, cep telefonu bankacılığı, akıllı bankacılık gibi teknoloji ögelerinin işe girmesiyle, iddia geçerliliğini yitirdi.

Buna karşın geçmişte bankalar için ortaya atılan iddia, kesinlikle tarayıcılar için geçerli değil: Her tarayıcı nevi şahsına münhasır bazı yetenekler taşıyor ve avantajlı özellikler sunuyor.

Her şeye rağmen, aralarında bir uçurum olduğu da söylenemez. Seçiminizi estetik, imaj, hız, dayanıklılık, sorunsuzluk ve işletim sistemi ile uyum gibi kriterler üzerine yapmalısınız. Sonuç ne olursa olsun, size uygun İnternet tarayıcısını bulup, keyifle kullanabileceğinizi söylemek pekala mümkün. Bu uğraşınız sırasında, çorbada bizim de tuzumuz bulunsun istedik. Karşısınızda dünyanın en popüler tarayıcıları:

{pagebreak::Opera 11}

Opera 11

JavaScript Motoru gözden geçirilmiş Opera 11, sahip olduğu “Turbo” moduyla iyice hızlanmış ve bu kategoride Chrome ile liderlik mücadelesi veriyor. Araçta, entegre bir AVG Free güvenlik seti de mevcut ve bu kit, sizi zararlı sitelerden koruyor.

Yeni sayfa açma mekanizması, Firefox 4.0 Panaroma ile benzer nitelikte. Pencereleri, oradan oraya dilediğiniz biçimde taşıyabiliyor ve önem sırasına göre konumlandırabiliyorsunuz. Arabirim de, önceki sürümlere göre cilalanmış.

 

 

Hataya Yer Yok!

Tarayıcımız, çekici bazı becerilere de sahip. Sürekli iş yazışmaları yaptığınızı ve kelime hatalarından kaçınmanızın şart olduğunu düşünün. Opera 11, birçok sayfa ve e-posta servislerinde, pek çok dilde, sözcük kontrolü ve düzeltme gibi fonksiyonlarla karşılacaksanız.

Opera 11’in öncüsü 10.63’den, yüzde 20 daha süratli ve verimli çalıştığını da belirtelim. Yazılımı indirmek için bağlantıya tıklamanız yeterli.

{pagebreak::Firefox}

Firefox 3.6.13

Bu ateşli tilki hakkında ne gibi bir yorum yapılabilir? Tarayıcı pazarının lideri konumunda ve rakipleri düşünülürse bu büyük bir başarı. Zararlı siteleri engelleme araçlarına sahip lakin kullanıcı ısrar ederse, riskin boyutu hakkında bilgilendirme yeteneği de var. 3000+ tema (persona) ile kişiselleştirilebiliyor. HTML5 desteği sunuyor ve kullanıcıların, İnternet’te yaptığı eylemlerin izini gizleyebiliyor.

 

Hâlâ En Hızlı mı?

Firefox 3.6, güncellenmemiş eklentileri izole edebiliyor ve performansın düşmesini engelleyebiliyor. Yine de bazı dezavantajlara sahip. Firefox 3.6.13, 3.5 versiyonundan yüzde 20 hızlı çalışsa da, Chrome veya Opera kadar süratli değil. Yani eskiden sahip olduğu “en hızlı tarayıcı” ünvanını, şimdilik kaybetmiş durumda. Yazılımın son sürümünü indirmek için bağlantıya tıklayabilirsiniz.

{pagebreak::Avant 2010.127}

Avant 2010.127

Adı sanı pek bilinmeyen Avant, Internet Explorer yapısının üzerine konumlanmış ama onun sahip olduğu zaaflardan ders almış. Epey hızlı ve “şimdilik”, göze batan bir güvenlik açığı yok. Otomatik form tamamlayıcılar, pencere yönetimi gibi eklentilere sahip. Lakin Windows Vista işletim sistemi ile Flash uygulaması çakışması gibi rahatsız edici bir sorun yaşayabiliyor. Flash sürümlerini, Vista altında çalıştırmak sabır istiyor.

 

Görsellik Eh İşte

Arabirim şık ama rakiplerinin görselliği karşısında biraz zayıf kaldığını söyleyebiliriz. Bu açığı kapatmak için pek çok tema geliştirilmiş, yine de sade bir fonksiyonellik havası, her yere yayılıyor. Yazılımı indirmek için bağlantıya tıklayabilirsiniz.

{pagebreak::Apple Safari}

Apple Safari 5.0.3

Safari 5.0.3, sürat açısından zirveye oynayan bir tarayıcı ve Chrome ile Opera 11’e çok yakın performans sonuçları elde ediyor. Adobe ve Apple arasındaki sorunlar ve Flash problemleri nedeniyle HTML5 desteği en üst düzeye çıkmış.

HTML5 temelli tam ekran video oynatıcı, video sahnesi yakalama gibi becerileri var. Kişileştirme yeteneği ise Firefox’a göre çok zayıf kalıyor ve bu konuda yönetici bir uygulama bile sunmuyor.

 

Sorunlara Rağmen Zirveye Oynuyor

Windows 7-Aero ikilisi ile de çok iyi geçindiğini söylenemez ve Aero Glass desteği mevcut değil. Bu da Safari’yi, görsellik kategorisinde aşağıya çekiyor. Tüm olumsuzluklara rağmen Safari, yüksek performans ve üstün güvenlik sunan kaliteli bir tarayıcı. Yazılımı indirmek için ise, bağlantıya tıklamanız yeterli.

 {pagebreak::Google Chrome}

Google Chrome 8.0.552.215

İnternet’te Google usülü sörf yapmaya ne dersiniz? Üstelik bu tarayıcı, HTML5 platformuna tam destek verip, güvenlik becerileriyle göz doldurup, İnternet devi Google’ı arkasına aldıysa…

Pek çok otorite tarafından, “dünyanın en hızlı tarayıcısı” kabul ediliyor. Bu başarıda en büyük pay, roket hızıyla çalışan Google’s V8 JavaScript motoruna ait. En ilginç özelliklerinden biri de PDF okuyucusu…

PDF Dosyaları Bile Ona Zarar Veremez

Hemen hemen her tarayıcıda online PDF okuyucusu mevcut ama Google, rakiplerinin aksine ek bir güvenlik sistemi geliştirmiş. PDF dosyasında çökme olduğunda, tarayıcı da onunla birlikte batmıyor ve son sürat çalışmaya devam ediyor. Hatta PDF sayfasının o ana kadar indirilen kısmını okumanızı bile sağlıyor. Uzaktan kontrol, güncellenmemiş eklentileri “otomatik” devre dışı bırakma gibi gelişkin araçlara sahip tarayıcıyı, bağlantıdan elde edebilirsiniz.

{pagebreak::Internet Explorer 9}

Internet Explorer 9 Beta

Internet Explorer, tahtını geri istiyor istemesine ancak, rakipleri hiç olmadıkları kadar güçlü. HTML5 desteği, DOM çekirdeği, karakter setleri sunan beta sürümü, bize tam sürüm için umut veriyor. Sahip olduğu “donanım hızlandırma” yapısı, onu, en az Firefox 4.0 Beta kadar süratli hale getiriyor. IE9’un, Windows 7 ile çalışan Aero Glass becerisi, rakiplerine göre önemli bir görsel artı olarak kayıtlara geçiyor.

 

 

Her Şeye Hükmedecek Tek Kutu

“OneBox”, yani “Tek Kutu” isimli uygulama, arama kutusu ve yer çubuğunu kombine ediyor. Internet Explorer 9 Beta, minimalist bir yapıya sahip. Tüm fonksiyonlar, birkaç düğme yardımıyla kullanılabiliyor yani önceki sürümlerinin hantallığı ortadan kalkmış.

Çok ilginç bir becerisi de var: Hangi eklentinin, İnternet’te ne kadar zaman kaybettirdiğini hesaplayabiliyor ve kullanıcıya gerekli tavsiyelerde bulunuyor. Tarayıcıyı indirmek için bağlantıya tıklayabilirsiniz.

:: Hangi tarayıcıyı tercih ediyorsunuz?