Reklam

Dünyanın İlk Cep Telefonlarını Sıraladık!

40
Reklam

Ülkemizde cep telefonuyla ilk görüşme günümüzden yaklaşık 20 sene önce yapılmıştı. 20 sene önce tamamen lükse yönelik bir ihtiyaçmış gibi görünen cep telefonları kısa sürede hayatımızın vazgeçilmezi haline geldi.

Çok uzun sayılmayacak bir süre içerisinde inanılmaz ilerleme kaydeden cep telefonları, günlük yaşamda kullandığımız birçok envanteri ufak bir kutuda bizlere sunmayı başardı. Peki, şimdi bizlere birçok fonksiyonu bir arada sunan, hayatı fazlasıyla kolaylaştıran cep telefonları ilk çıktıklarında nasıllardı? İşte bu sorumunun yanıtı.


“Cep telefonunun muciti Martin Cooper”

Reklam

Cep telefonu üzerine yapılan çalışmaların 1940‘lı yıllara dayandığı iddia edilse de bu çalışmaların ilk somut örneği 1983 yılında ortaya çıkmıştı. İşte 1983 yılında ortaya çıkan ilk cep telefonu.

Motorola DynaTAC 8000X

Dünyada satışa sunulan ilk cep telefonu modeli olarak kabul edilen Motorola DynaTAC 8000X‘in geliştirme aşaması yaklaşık olarak 15 yıl sürmüştü.

Geniş bir kitle tarafından cep telefonunun mucidi olarak kabul edilen Martin Cooper, üzerinde uzun süre çalıştığı cep telefonu prototipini 1973 yılında firma yönetimine sunmuştu. Cooper‘ın ortaya çıkardığı ürünü fazlasıyla beğenen yönetim, bu konu için önemli bir bütçe ayırmış ve ilk cep telefonunun geliştirme aşaması resmi olarak başlamıştı.

Motorola‘nın 1983 yılında tam 3.995 dolardan satışa sunduğu DynaTAC 8000X dünya tarihine ilk cep telefonu modeli olarak geçti.

İlk cep telefonu prototipinden 200 gram daha hafif olan DynaTAC 8000X‘in 800 gramlık ağırlığı telefonla uzun süre konuşmayı da imkansız hale getiriyordu.

Son derece kaba bir görünüme sahip olan DynaTAC 8000X‘in yaklaşık olarak 15 cm uzunluğundaki anteni de telefonun önemli bir eksisi olarak ön plana çıkıyordu.

Bekleme süresi 4 saat olan telefonun konuşma süresi ise yaklaşık olarak 20 dakikaydı.

Diğer modelleri görüntülemek için sayfayı değiştiriniz

{pagebreak::1}

Motorola DynaTAC 8500X

Motorola DynaTAC 8000 serisinin en başarılı üyesi olarak kabul edilen, DynaTAC 8500X, 1987 senesinde satışa sunuldu. Motorola, aradan geçen 4 sene içerisinde, dünyanın ilk cep telefonu DynaTAC 8000X üzerinde, devrimsel olmasa da bir hayli önemli gelişmelere imza attı.

DynaTAC 8500X, selefine oranla 200 gram daha hafifti. 600 gramlık bir ağırlıkla satışa sunulan DynaTAC 8500X‘in konuşma ve bekleme süresi de hatırı sayılır oranda arttırılmıştı. 10 saatlik bekleme süresine sahip olan DyneTAC 8500′ün konuşma süresi ise 1 saatti. Motorola DynaTAC 8500X‘te aynı selefi gibi Martin Cooper ve Ruyd Krolopp imzası taşıyordu.

{pagebreak::2}

Motorola MicroTAC 9800X

Cep telefonu pazarının tek hakimi konumundaki Motorola en büyük atılımı 1989 yılında gerçekleştirdi. DynaTAC 8000X ve DynaTAC 8500X modellerinin başarılı sayılabilecek satış rakamlarına ulaşması, Motorola‘nın bu alana yaptığı yatırımları arttırmasına da zemin hazırlamıştı.

Yapılan yatırımların meyvesini 1989 yılında alan Motorola, dünyanın en küçük, en hafif ve kapaklı ilk telefonu olan MicroTAC 9800X‘i satışa sundu.

Dünyanın ilk kapaklı cep telefonu olma özelliğini de taşıyan MicroTAC 9800X, selefi DynaTAC 8500X‘ten tam 260 gram daha hafifti. 340 gramlık bir ağırlığa sahip olan MicroTAC 9800X, kullanıcılarına 30 saatlik bekleme süresinin yanında yaklaşık olarak 1,5 saatlikte konuşma süresi sunuyordu.

Kapaklı yapısı sayesinde boyut yönünden de selefi modellere oranla bir hayli ufak görünen Motorola MicroTAC 9800X, hala firmanın en çok satan modelleri arasında bulunuyor.

{pagebreak::3}

Motorola International 3200

Motorola‘nın 1992 yılında satışa sunduğu Motorola International 3200, dünyanın ilk dijital cep telefonu olarak kabul ediliyor.

Üzerinde tam 21 tuş barındıran Motorola International 3200‘da aynı selefi telefonlar gibi son derece kaba ve büyük bir modeldi. 750 mAh gücünde bir bataryaya sahip olan telefon, 5 saatlik şarjla 8 saatlik bekleme ve yarım saatlik konuşma süresi sunuyordu.

Motorola‘nın beğenilen modellerinden biri olan Motorola International 3200‘ün bir tık üstü olan Motorola International 3300, 2 sene sonra 1994 yılında Bosch Cartel S 2G1 ve Poineer PCH D600 isimleriyle de satışa sunulmuştu.

{pagebreak::4}

Motorola Bag Phone

Motorola, her yolu denemesine rağmen geliştirdiği telefon modellerinde batarya sorununu bir türlü aşmayı başaramamıştı. Bu yüzden 1991 yılında ortaya ilginç bir fikir atıldı. Motorola Bag Phone.

Motorola Bag Phone, şirketi de ikiye bölen bir fikir olmuştu. Geniş bir kitle bu teknolojinin cep telefonu kavramına uymadığını savunsa da proje onay aldı ve ilk Bag Phone 1992 yılının sonlarına doğru satışa sunuldu.

Motorola, Bag Phone ile batarya sorununu aştığını düşünse de kullanıcılar bu görüşte değildi. Batarya ve anten bölümlerinin omuza asılan bir çantada bulunduğu Motorola Bag Phone‘un telefon kısmı yine de fazlasıyla büyüktü. Üstelik kullanıcılar ağırlığı yaklaşık olarak 300 gram olan telefonun yanı sıra, 1 kiloluk çantayı da yanlarında gezdirmek zorunda kalmışlardı.

Motorola Bag Phone, firma için büyük bir hayal kırıklığı oldu. Motorola Bag Phone‘un büyük başarısızlığı, cep telefonu pazarının en önemli isimlerinden Nokia‘nın sivrilmesine de olanak sağlamıştı.

{pagebreak::5}

Nokia 1011

90‘lı yıllara gelindiğince Motorola haricinde başka markalarda cep telefonu üretmeye başlamıştı. Fakat yinede birçok firma bu konuda Motorola‘nın oldukça gerisinde bulunuyordu. Bir tanesi hariç. Nokia.

Nokia, ilk telefon modelini Motorola‘nın Bag Phone‘uyla hemen hemen eş zamanlı olarak satışa sunmuştu. 1011 ismiyle satışa sunulan Nokia‘nın ilk telefonu bir anda bütün dikkatleri üzerine çekmişti.

Senelerdir cep telefonu pazarına hükmeden Motorola‘nın tüm modellerinden daha ince ve şık bir görünüme sahip olan Nokia 1011‘de 2 satırlık bir LCD ekran bulunuyordu. Bu Nokia 1011‘i bir anda o zamana kadar satışa sunulmuş en geniş ekranlı telefon yapmıştı.

Seri üretime geçilen ilk cep telefonu olan Nokia 1011, sunduğu mesaj özelliğiyle de bir anda Motorola‘nın telefon modellerini geride bırakmıştı. Motorola‘nın yıllardır ulaşamadığı boyutlara ulaşmayı başaran Nokia, pazardaki payını da hissedilir oranda arttırmayı başarmıştı.

{pagebreak::6}

IBM Simon

Gittikçe büyüyen bir pazar olarak sivrilen cep telefonu sektörüne, dünyaca ünlü bilgisayar devi IBM‘de kayıtsız kalmadı.

IBM, Motorola‘nın pazar liderliğini üstlendiği dönemlerde ses getirecek bir cihazla ortaya çıkmanın planlarını yapıyordu.

IBM uzun süredir üzerinde çalıştığı, dünyanın ilk akıllı telefonu olarak gösterilen Simon‘u, 1992‘de Las Vegas‘ta gerçekleşen COMDEX‘te görücüye çıkarmıştı.

Simon, dokunmatik ekranı ve yapabildikleriyle dikkatleri bir anda üzerine çekmeyi başarmıştı. IBM, Simon‘u tanıtmasına rağmen üretim aşamasında yaşanılan teknik sorunlar nedeniyle cihazın satışa sunulması bir hayli gecikmişti.

Tanıtıldıktan iki sene sonra 1994 yılında yaklaşık 900 dolardan satışa sunulan IBM Simon beklenilen ilgiyi görmedi. IBM yaklaşık bir sene satışta kalan Simon‘un 50.000 civarında sattığını açıkladı.

{pagebreak::7}

Nokia 9000 Communicator

1011 ile pazara hızlı bir giriş yapan Nokia, yeni modelleriyle aynı çizgisini devam ettirmişti. IBM‘in Simon modeli ile yaptıklarından etkilenen firma, cep telefonu kavramını bir üst düzeye taşımak için kolları sıvamış ve 1996 yılında içerisinde Intel imzalı bir işlemci barındıran Nokia 9000 Communicator‘u satışa sunmuştur.

Geniş bir kitle dünyanın ilk akıllı telefonunun IBM Simon olduğunu savunsa da, hatırı sayılır bir kesim özellikler bazında ilk akıllı telefonun Nokia 9000 Communicator olduğunu söylemekte.

İş adamlarına yönelik bir telefon olarak lanse edilen Nokia 9000 Communicator içerisinde Intel imzalı 24 MHz hızında bir işlemci barındırıyordu. Nokia 9000 Communicator, bu işlemci sayesinde o zamana kadar çıkmış olan telefonların yapmayacağı işlemleri yapabiliyor ve kendi hafızasında gelen birçok uygulamayı da çalıştırabiliyordu.

{pagebreak::8}

Motorola StarTAC

1996 senesi Motorola ve Nokia‘nın kıyasıya rekabetine sahne olmuştu. Nokia‘nın telefon modellerinde uyguladığı mimariyi baz alan Motorola, telefonlarının boyutunu ufaltmayı başarmış ve kullanıcıların hoşuna gidebilecek bir modelle geri dönmüştü.

1992‘den sonra ortaya çıkardığı modellerle pazar üstünlüğünü kaybeden Motorola, dünyanın tamamen katlanabilen telefonu Motorola StarTAC‘la pozitif bir ivme yakalamıştı.

Telefonunun bazı aksamlarını üst kısımda toplayan Motorola mühendisleri böylece boyutları yarı yarıya azaltmayı başarmışlardı.

Motorola‘nın en başarılı telefonlarından biri olan Motorola StarTAC, 88 gramlık ağırlığıyla, zamanının en hafif telefonu olmayı başarmıştı.

Motorola‘nın firma tarihinin en çok satan modellerinden biri olan StarTAC tüm dünyada 60 milyondan fazla satmıştı.

{pagebreak::9}

Nokia 8110

1996 senesinde, Motorola‘nın satışa sunduğu StarTAC‘e karşı Nokia‘a 8110‘u piyasaya sürmüştü. StarTAC‘a göre daha ağır ve büyük olan 8110‘un en önemli artısı ise 4 satırlık geniş ekranıydı.

Avrupa‘da yaklaşık olarak 1000 avro gibi bir fiyattan satışa sunulan Nokia 8110, fiyatından ötürü beklenilen satış rakamlarına ulaşamamıştı.

1999 senesinde vizyona giren Matrix filminde telefonun kullanılmasında sonra, 8110‘a olan talep ilginç bir şekilde artış göstermiş ve ucuzlayan fiyatının da yardımıyla 8110 stokları kısa süre içerisinde tükenmişti.

{pagebreak::10}

Apple iPhone

Bilgisayar alanında dünyanın öncü firmalarından biri olan Apple‘ın cep telefonu sektörüne girmesi bir hayli geç olmuştu.

Apple ilk telefonu iPhone‘u 2007 yılında satışa sunmuştu. Apple‘ın kurucusu ve o zamanki CEO‘su Steve Jobs, iPhone lansmanında “telefonu yeniden icat ettik” sözleriyle durumu da özetlemişti.

135 gramlık ağırlığa sahip olan ilk iPhone, 300 saatlik bekleme süresinin yanı sıra, 5 saatlik bir konuşma ömrüne sahipti.

iPhone‘un satışa sunulmasından sonra, cep telefonu pazarında bir daha hiçbir şey eskisi gibi olmadı.

:: İlk cep telefonu modeliniz neydi?

40 Yorum

  1. Siz site olarak neden bu kadar cep telefonu saplantılı oldunuz anlayamıyorum. Eskiden ne güzel sitede çeşitlilik vardı. Şimdi telefonla yatar kalkar oldunuz ve bu artık gerçekten can sıkıcı olmaya başladı..

  2. Benim ilk telefonum nokia 8110 dur.
    Zamanında babam kaç bin mark ödeyerek kendine aldı hatırlamıyorum ama akabinde şarj sorunu çıkınca netaş ın 10 kg ağırlığında telefonunu alınca 8110 bana kaldı.
    O telefonun bendeki yeri apayrı bişey çünkü hem ik telefonum du hem de inanılmaz bir havam olmuştu.
    Mahallede büyüklerimizin bile telefonu yokken benim vardı wuhuu 🙂

  3. tamam da ne güzel okuyorduk 1996 dan 2007 ye neden geçti ki. Türkiye için önemli olan o tarihler arası zaten. cep telefonu patlaması o tarihler arasında oldu.

  4. şimdi motorolayı lenovo aldı nokia yı microsoft kalan bir apple var zaten piyasada genelde apple ve samsungun elinde….

  5. Şuan s6 ya iphone 6 ya z3 felan vuuuauv adamlar yapmış dioz 10 sene sonra ne çıkcak. Sanırsam samsung s20 edge plus felan çıkarır . Şuan teknolojinin yeni bi steve jobza ihtiyacı varH

  6. Ilk telefonum, Ericsson GH628 di. Ondan sonra sirayla, Nokia 5110, Motorola C336, Nokia 6230i, Nokia N96, HTC Touch Viva, HTC Desire Z ve en son kullandigim Samsung Galaxy Note 2.
    n
    nIcerigin devamini bekliyoruz.

  7. herkes yazmış şu vardı bu vardı ben yazmayım buralara sıgmaz…ne yalan söleyim sadece şu gerçek var ; mobil telefon yüz yılın icadıdır…

  8. nokia kimseye muhtac olmayacakti kendi isletim sistemnin kullanacakti kendi telefonlarinda sybmni gelistireckti kendi telefonlarinda kullancakti

  9. Sırayla yazıyorum beyler organize olun.
    Ericsson GF768
    Nokia 3210
    Nokia 3310
    Nokia 7110
    ….
    ….
    Huawei sonsuza dek huawei

  10. 5110 3310 Ericsson 3315 ohoo birsürü telefon var yazılmayan çok şey var hem iphone eski birtelefon değil reklamınıyapmışlar iphonenin

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version