Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Dünyanın ilk şarj edilebilir proton bataryası!

Ana sayfa / Popüler Bilim

RMIT Üniversitesi bilim insanları geliştirdikleri dünyanın ilk şarj edilebilir proton bataryası ile batarya teknolojisinde büyük bir atılım gerçekleştirmeyi başarmış durumda.

Fotosentez yapan lastik geliştirildi!

Fotosentez yapan lastik, araçlar için çevre dostu yolculuk sağlanacak. Ayrıca fotosentez yapan lastik ile üretilen enerji, araç bileşenleri için kullanılabilecek.

Şarj edilebilir proton bataryası ne sağlayacak?

Avustralya, Melbourne merkezli üniversitenin geliştirdiği proton batarya, elektrik üretmek için geri dönüşümlü bir yakıt hücresi ile birlikte hidrojen depolamak için karbon elektrot kullanıyor. Batarya şarj olurken, elektrottaki karbon bağlı güç kaynağından elektronlar kullanılarak yapılan suyun bölünmesiyle elde edilen protonlarla bağlanıyor.

Reklam
Reklam

Pil harekete geçtiğinde, protonlar güç üretmek için oksijen ile birleşen su üretmek için geri dönüşümlü yakıt hücresinden geçiyor. Hazır ve sürdürülebilir malzemeler kullanılan bu proton bataryası, mevcut lityum iyon bataryalardan çok daha çevre dostu olup daha fazla enerji depolama potansiyeline sahip. Bu anlamda sürdürülebilir gelecek için yeni nesil batarya önemli bir görev üstleniyor.

Bilim insanları şimdiye kadar proton pilinin küçük ölçekli bir prototipini üretmiş durumda. Öte yandan önümüzdeki 5-10 yıl içerisinde bataryanın ticari olarak mevcut olması planlanıyor. Hatta bataryaların hazır olduğunda, evlere güç vermek için enerji depolayan Tesla Powerwall karşısında önemli bir rakip olması beklenmekte.

Bataryaların protonlarla güçlendirilmesi lityum iyon ile kıyaslandığında daha ekonomik olmasıyla da öne çıkıyor.

:: Bu yeni batarya teknolojisi hakkında ne düşünüyorsunuz?

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam