Uzay, insanlık için her zaman bilinmez olmuştur. Teknoloji geliştikçe bu bilinmezliğin çok daha büyük olduğunu görüyoruz. Her geçen gün bizlere daha uzak gezegenler, yıldızlar, galaksiler keşfediliyor. Son olarak karanlık çağlardan hemen sonra oluşmuş olduğuna inanılan bir galaksi keşfedildi. Dünya’ya oldukça uzak olan bu kozmik nesnenin gerçek doğası ise gizemini koruyor.
13.5 milyar ışık yılı uzaklıkta bir galaksi
7 Nisan’da yayınlanan iki yeni çalışma, astronomik bir nesnenin 13.5 milyar ışık yılı kadar uzakta olabileceğini ortaya koydu. HD1 olarak adlandırılan galaksi, GN-z11‘i geçerek Dünya’ya en uzak kozmik nesne ünvanını alabilir. GN-z11‘in Dünya’ya olan uzaklığı ise 13.39 milyar ışık yılı olarak kabul ediliyor.
HD1, Hawaii’deki Mauna Kea Gözlemevinde bulunan NASA’nın Spitzer ve Japonya’nın Subaru teleskopu da dahil olmak üzere bir dizi uzay ve yer tabanlı teleskopların yardımıyla keşfedildi. Tokyo Üniversitesi’nde gökbilimci ve baş araştırmacı olan Yuichi Harikane, ekibinin HD1’i bulmak için 700.000’den fazla nesne arasında arama yaptığını söyledi.
Araştırmacıların yeni kozmik nesne hakkında iki teorisi bulunuyor. İlk olarak HD1‘in süper güçlü yıldız patlaması sonucu oluşan bir galaksi olduğu üzerinde duruluyor. Geleneksel bir yıldız patlamasına oranla 10 kat daha hızlı yıldız üreten HD1, bu özelliği ile oldukça dikkat çekiyor.
Alternatif olarak bu kozmik nesnin süper kütleli bir kara delik olma ihtimali de bulunuyor. Ancak HD1’in doğası henüz tam olarak belirlenmiş değil. Araştırmacılar yakında göreve paşlayacak olan NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu yardımı ile bu sorunun yanıtlanabileceği inancında.
Peki siz bu yeni kozmik nesne hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorum kısmında ya da SDN Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.