Üç Boğaz Barajı
Çin’deki dünyanın en büyük hidroelektrik santralinin inşa edilmesi için 37 milyar dolar harcanmış. 10 yılda tamamlanan ve 2003 yılında açılan Üç Boğaz Barajı, Yangtze Nehri üzerinde 660 kilometre ile uzanıyor. Baraj, 2016 yılında 93.500 TWh üretirken 2012 yılında ise 98.100 TWh ile rekor kırdı. Öte yandan barajın kuruluşu sırasında 1 milyon vatandaş bölgeden taşınmak zorunda kaldı.
Dunyayi degistiren teknoloji projesi yoktur. Sadece buyuk teknoloji projeleri vardir. Bu projeler de genelde ya insanin parasini harcamasi icin(destek, bagis, …) yapilir, yada zaten parasini vermistir ve kendisine yarari dokunmayacak bir projede kullanilmistir bu paralar. Bizim yapmamiz gereken sey teknolojiye cok fazla bagimli kalmadan yasamimizi surdurmeye calismak. Ornegin, is yerimiz yurume mesafesinde ise arabaya yada metroya binmeden gitmek hem boylece belki yolda yeni insanlarla tanisiriz, surekli internette gezinmemek, disari cikip insan icine karismak gerek. Humanist olmaliyiz biraz. Sonra bolbol kitap kumaliyiz. Her turlu kitabi okumaliyiz(Dini, felsefi, edebi,…).
Apollo programi nasil degistirdi, uzay istasyonuna gerek mi var? Dunyayi temizlemeye calisirken bir de uzayi cikardilar karsimiza temizlenmesi gereken. Bu mudur teknoloji dedigin sey? Darpa genelde askeri amacli kullanabilecegi projeleri destekler. Manhatten Projesini teknoloji bulusu diye mi sayiyorsunuz siz? Yani insan oldurmek teknoloji bulusu mantiginiza gore. Hadron carpismasi bize ne kazandiracak haci? evrenin nasil olustugunu buldugumuzda ne olacak?