Teknoloji ve bu teknolojileri geliştiren insanlar yıllar içinde büyük ilerlemelere imza atmış durumda. Hayatlarımıza küçük dokunuşlarda bulunan gelişmelerin yanında, Dünya’yı dönüştüren ve dönüştürecek çok daha büyük projeler bulunuyor. İşte, tarihin dikkat çeken 8 büyük teknoloji projesi!
8 büyük teknoloji projesi!
Avrupa X-Işını Serbest Elektron Lazeri
Yakın zamanda tamamlanmış bir proje olan Avrupa X-Işını Serbest Elektron Lazeri, dünyanın en güçlü görüntü üreten X-ışını lazeri olarak karşımıza çıkıyor. Eylül ayında Almanya’da hizmet vermeye başlayan devasa lazer, yerin 38 metre altındaki 3.4 kilometrelik bir tünelin içinde yer alıyor. X-ışını lazeri oluştuğu anda biyokimyasal reaksiyonların görüntülerini kaydedebiliyor. Bu sayede ortaya çıkan kimyasal reaksiyonların temel adımlarının anlaşılması hedefleniyor.
Üç Boğaz Barajı
Çin’deki dünyanın en büyük hidroelektrik santralinin inşa edilmesi için 37 milyar dolar harcanmış. 10 yılda tamamlanan ve 2003 yılında açılan Üç Boğaz Barajı, Yangtze Nehri üzerinde 660 kilometre ile uzanıyor. Baraj, 2016 yılında 93.500 TWh üretirken 2012 yılında ise 98.100 TWh ile rekor kırdı. Öte yandan barajın kuruluşu sırasında 1 milyon vatandaş bölgeden taşınmak zorunda kaldı.
Apollo Uzay Programı
Apollo Uzay Programı sırasında geliştirilen her bir nesne teknolojinin gücünü gösteren bir örnek denilebilir. 1960’lı yıllarda hayata geçirilen proje ile 20 Temmuz 1969 tarihinde ilk insan Ay’a adım attı. 1969-1972 yılları arasında Ay’a altı Apollo görevi gerçekleştirildi. İnsanlık için önemli bir adım olan görevler, insanlığın hala devam eden uzay keşfi konusunda öncü oldu.
Uluslararası Uzay İstasyonu
1998 yılında fırlatılan Uluslararası Uzay İstasyonu mega projelerden birisi. İnşasında 14 farklı ülkenin bir arada çalıştığı istasyon, Soğuk Savaş döneminin bitiminde uzay araştırmaları için bir arada çalışılmasıyla da yeni bir çağın temsilcisi oldu. Uzaya gönderilen ve Dünya’dan çıplak gözle bile görülebilen en büyük insan yapısı için 150 milyar dolar harcandı.
DARPA CALO Projesi
ABD Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı ya da kısa adıyla DARPA tarafından sponsor olunan CALO projesi için 2003-2008 yılları arasında 500 kişi çalıştı. Öğrenen ve Düzenleyen Bilişsel Asistan anlamdaki projenin amacı; makine öğrenimi, bilgi temsili, doğal dil işleme dahil yapay zekanın farklı yaklaşımlarını bir araya getirmek ve askeriye için yapay zeka araçları hazırlamaktı. Apple’ın 2011 yılında tanıttığı akıllı yapay zeka yardımcısı Siri gibi teknolojiler için DARPA’ya teşekkür etmemiz gerekiyor.
İnsan Genom Projesi
1990-2003 yılları arasında yürütülen İnsan Genom Projesi, insan DNA’sının dizilimini ve haritasını çıkaran bir uluslararası bilimsel araştırma projesiydi. Bu sayede bir insanı oluşturmak için doğanın tasarımının okunması sağlandı. Günümüzde herhangi biri, birkaç bin dolar karşılığında genetik yapısını sıralandırabiliyor. Ayrıca, bireye göre uyarlanmış proaktif tıp gibi şeyler için de birçok olasılığın önü açılabilir.
Büyük Hadron Çarpıştırıcısı
İsviçre ve Fransa sınırında yerin 100 metre altında kurulu olan Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nın ana dairesel tüneli 27 kilometre uzunluğunda. Dünyanın en büyük ve en güçlü parçacık hızlandırıcısının inşası 9 milyar dolara patladı ve 2009 yılında ilk kez çalışmaya başladı. 20 ülkeden bilim insanlarının yürütücü ve onlarca ülkeden bilimcinin de gözlemci olarak yer aldığı projeyle parçacık fiziğine dair pek çok soruya yanıt getirilecek. Hızlandırıcı, Büyük Patlama sonrasındaki çok kısa zaman diliminde varolan koşulların yeniden oluşturulmasını sağlıyor.
Manhattan Projesi
ABD tarafından 1942-1946 yılları arasında yürütülen devasa Ar-Ge projesi, dünyanın ilk atom bombalarını oluşturmak için nükleer fizik ve kimyayı içeren öncü çalışmalara imza attı. Proje ile 2. Dünya Savaşı sona erdirildi ancak bu yüzbinlerce yaşama mal oldu. Ayrıca, uluslararası siyaset ve savaşların gidişatı sonsuza dek değişti.
:: Sizce geleceği şekillendirecek teknoloji ne olacak?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}