Reklam
    Reklam
    Akıllı Telefon

    Düşük iPhone satışları binlerce işçiyi işsiz bıraktı!

    Düşük iPhone satışları Apple'ın tedarikçilerini de olumsuz etkilemeye devam ediyor. Bugün yayınlanan rapora göre, düşük iPhone satışları yüzünden binlerce işçinin işsiz kaldığı ortaya çıktı.
    Düşük iPhone satışları

    Hatırlarsanız, bundan yaklaşık iki hafta kadar önce Tim Cook, iPhone satışları hakkında çok konuşulacak itiraflarda bulunmuştu.

    Yapmış olduğu açıklamalarla iPhone satışlarının beklenenin altına kaldığını belirtmişti. Gündeme bomba gibi düşen açıklamalardan bir hafta sonraysa, Apple’da her şeyin yolunda gittiğini hatta, şirketin uzun vadeli görünümün hiç bu kadar iyi olmadığını belirten Tim Cook herkesi şaşırmıştı.

    Reklam
    Reklam

    Bugün ise, düşük iPhone satışları ile ilgili oldukça dikkat çekici bir rapor yayınlandı. Rapora göre, düşen satış rakamlarının Apple’ın tedarikçisini zora soktuğunu hatta, ekonomik daralmadan dolayı binlerce işçisinin işine son verme kararı alındığı da ortaya çıktı.

    Düşük iPhone satışları binlerce işçiyi işsiz bıraktı!

    Hatırlarsanız, geçtiğimiz gün paylaşmış olduğumuz haber ile birlikte düşük iPhone satışları yüzünden Apple’ın 19 tedarikçisinin 2016′dan bu yana ilk kez gelirlerinde ciddi anlamda düşüş yaşadığını siz değerli okurlarımıza belirmiştik.

    Bu gelişme ile birlikte, Foxconn‘dan gibi şirketin önemli tedarikçileri söz konusu satışların artırılması için Apple’a yüzde 10’luk bir indirime gitmesi için bir teklifte bulunmuştu.

    Reklam
    Reklam

    Bugün ise, Foxconn‘a yakın kaynaklarca elde edilen bilgiler doğrultusunda söz konusu tedarikçinin Çin’in Zhengzhou kentindeki iPhone üretimi yapmış olduğu fabrikasında yaklaşık 50.000 taşeron işçisini işten çıkarttığı ortaya çıktı.

    Nikkei tarafınca paylaşılan rapora göre, taşeron işçilerin Ağustos ayına kadar sözleşmesi bulunduğu da gözler serildi. Söz konusu bu durumun oldukça ani olduğunu belirten Nikkei, Foxconn‘un genellikle işçi sözleşmelerini Ağustos-Ocak ayları arasında yenilediğini de özellikle belirtti.

    Reklam
    Reklam

    Fabrikanın montaj hattında çalışan işçilerin sözleşmelerini iptal eden Foxconn, almış olduğu karar ile birlikte Dell ve Acer bilgisayarlarını üreten birimle iPad ve MacBook‘ları üreten birimlerin birleştirileceği de açıklandı.

    Yaşanılan bu daralma sonucunda 100.000 işçinin işine son veren şirket, böylece 2019’un son çeyreğine kadar 2.96 milyar dolarlık bir tasarruf elde etmeyi planlıyor.

    Reklam
    Reklam

    Düşük satışlar Apple’ın tedarikçilerini zora soktu!

    Nikkei Asian Review tarafından daha önceden yayınlanan raporlara göre, iPhone X için metal çerçeveler yapan Tayvanlı Catcher şirketi Aralık gelirlerinden yüzde 28‘lik bir düşüş yaşadığını belirtilmişti.

    Yine aynı şekilde Apple’ın telefonları için kamera lensi üreten Largan Precision‘da gelirlerinde yaşamış olduğu yüzde 33.86‘lık düşüşle aslında Apple’ın bu yılki tablosunu özetliyor.

    Tüm bunların haricinde iPhone modellerinin yüzde 70‘ine yakınını üreten Foxcoon ise, geçen yıla göre gelirlerinde genel olarak yüzde 8.27‘lik bir düşüş yaşadığını da geçtiğimiz hafta yayınlanan raporlarla birlikte gözlemlemiştik.

    ×

    Yorumunuz gönderildi,
    onaylandıktan sonra yayımlanacak.

    30 Yorum

    1. Teknoloji Dostu

      Piyasa doyuma ulaştı. Artık çok radikal bir değişiklik olmadıktan sonra insanlar telefonlarını değiştirmiyor. Buna gerek duymuyorlar. Bu nedenle gayet normal.

      1. Teknoloji hastası

        Aynen katılıyorum

      2. Teknoloji hastası

        Bu fiyat uygulaması ve radikal özellikler değişiklikler olmazsa Apple çok sıkıntı yaşar.

    2. I8

      500 dolarlik indirime gitsin fiyatlar ve issiz kalmasin kimse

    3. Teknoloji Dostu

      Apple’ın sonu artık hiç olmadığı kadar yakın… Böyle bir şey asla mümkün değil, koskoca apple hiç batar mı diye düşünmeyin. Tarihte bunun o kadar çok örneği var ki… Hatta yakın bir tarihi, 80’li 90’lı yılları hatırlayalım. Piyasayı kasıp kavuran, birçok avrupalı üreticiye kepenk kapattıran, herkesin hayranlıkla söz ettiği ve ürünlerine sahip olabilmek için can attığı japon firmaların büyük bir kısmının şu an ne halde oldukları malum. Neyse ki japonlar gerçekten zeki insanlar ki bu yeni çağa adapte olup üretim bantlarını tüketici elektroniğinden tamamen farklı sektörlere kaydırarak, kendilerine yeni iş imkanları açarak hayatta kalmayı başarabildiler. Apple’ın böyle bir imkanının olabileceğini düşünmüyorum zira kendi parçasını, teknolojisini üretebilen bir firma değil. Sadece yazılımla, işletim sistemiyle de ayakta kalabilir mi, pek emin değilim. Şu an Trump hiçbir amerikalı firmanın çinli firmalarla ne fiyat politikası ne de teknoloji konusunda artık rekabet edemeyeceğini çok iyi biliyor. Bu yüzden yapabilecekleri tek şey çinli firmalara yaptırım uygulamak… Bu güçlerini de her seferinde kullandıklarından etkisi iyice azaldı.

      1. Burak

        Dostum ne Japon’u , yanı başımızda NOKİA örneği vardı, adamlar 50 milyar dolar değerden 7 milyara düştü . Batmaz deniliyordu .

    4. Teknoloji Dostu

      Yıllardan beri şişirilmiş fiyatlarıyla milleti kazıklayan bir markaydı. Yokluğu onlarca marka ve yüzlerce modelin olduğu bu pazarda çok da hissedilmeyecektir.

    5. Teknoloji Dostu

      Binlerce işçiyi işsiz bıraktı değil binlerce kişiyi işsiz bıraktı daha güzel bir çeviri olurdu

    6. Teknoloji Dostu

      İşsiz kalan gariban işçilere yazık, olan onlara oluyor ancak Apple çöpünden bir an önce kurtuluruz umarım.

    7. Teknoloji Dostu

      Haydi arkadaşlar protesto için iphone larımızı satalım…

    8. Teknoloji Dostu

      Sonu Nokia gibi olacak

      İPhone XS Max kullanıcısıyım

    9. ibrahim

      apple ı apple yapan yazılım stabilitesi arkadaslar , keske ios u satsa ve bundan gelir elde etse tum cihazlara uyumlu sekilde kullanilsa harika olur , adam yazilimina guveniyor diger cihazlar 8 gb ram ile cikiyor apple 4 ama cihaz akıcı guncelleme sorunu yok destek var

      1. ahmt

        sanki stabilde çerez parasına mi veriyor o dediğin 4 gb ramli telefonu diğer 8 gb ramli amiral gemilerinin 2 katı fiyata satıyor bunu niye hesap etmiyosun uyanık

    10. Anonim

      Apple batmaz 100 usd indirim yapar yine cirosunu ikiye katlar hatta en az 1/4 de iphone alir 😎

    11. Teknoloji Dostu

      iPhone 6S ten Xiaomi Note 6 Pro ya geçtim , pişman değilim hatta şu an ki telefonum yarı fiyatına ve özellikleri daha çok! Yazılım olarakta eksik yönü yok…

      1. I8

        Yalniz 6s 2015 de cikti dediginle yil farki var ve 6s eski artik

    12. Teknoloji Dostu

      Daha da kötü olur bi telefona 10-13bin ₺ fiyat isterse

    13. Teknoloji Dostu

      Onlarda bir araba 🚗 parasina telofon satmasinlar kardesim once en kiral amiral teller 2399 tl. ye satiliyordu simdi ise goruyorsunuz fiyat farkini telofon alamaz hale geldik

    14. HsynKrkmz1991

      Stabilite denilene 15k verilirmir akil mantik isimi iphone denilenin mensegesi cin degilmi neyin kafasi bu fiyatlar sadece iphone degil 10k lara yaklasan cizgisini azmis her marka icin ayni her yukselisin ucunda bir ucurum var , hani fakir olan almasin zihniyetli sahsiyetler var kendini bilmez yanindaki acin farkinda bile olmayanlar sadece telefon her nakdar hayatimizin vazgecilmezi haline gelsede bir logo ya bu para. Elin cinlisi yine sahtesini yapiyor , apple in para manyakligi ac gozlulugu bu hale getirdi yazik gunah bunca garibanin ekmek kapisi kapanmis.

    15. Teknoloji Dostu

      Apple kalite kim ne derse desin

    16. X Mann

      Apple’nin fiyat politikası yüzünden öbür üreticilerde fiyatlarını ilk çıkışta yüksek tutuyor. Zamanla düşürüyorlar ama model eskiyor, yenileri çıkıyor. Yani çıban başı Apple!

    17. Teknoloji Dostu

      İnsaları bu kadar saf yerine koyarsan sonun bu olur. En saf insan bile bir zaman gelince iphone un okadar etmeyeyecegini anlayacak. Aslında iphone un nekadar boş kasıntı kendini beğenmiş bir marka sırf para kazanmak için kullanıcıları hiç düşünmeyen. Aksesuarlarını 10 katı paraya satan sık sık güncelleme veriyorum diye ufak tefek şeylerle milleti kandıran eski telefonları bilerek yavaşlatan bir marka olduğunu bir gün en saf insan bile anlayacak. Bunları zaten herkes biliyor ama işine gelmiyor.

      1. ahmt

        kasıntı olan iphone değil onu kullananlar bence bunların kıçını kullanıcılar kaldırıyor

      2. ahmt

        kasıntı olan iphone değil onu kullananlar bence bunların kıçını kullanıcılar kaldırıyor

    18. Teknoloji Dostu

      Abi bize Apple dan enflasyon giderek artıyor herşeye zam geldi telefon fiyatları daha da artıyor yuksek mevkidekiler alt kesimin teknoloji kullanmasını istemiyor. Açık açık almayın diyor. Blöf yapıyor gibi millet habire saldırıyor. Bakın herkes elindeki telefonu değiştirmeden em az 8 9 ay kullan sin kimse telefon almasın fiyatları en az 800 900 TL aşağı düşecektir.

    19. Teknoloji Dostu

      Apple’a üzülüyorum çünkü android’teki birçok şirkete ışık oldu eğer apple batarsa android’teki birçok şirketin çıkmaza gireceğini düşünüyorum…

      1. ahmt

        komiksin vesselam işlemciden başka neyi var her şeyi dışarıdan alıyor qualcomm ile yaşadıkları ortada işte

    20. Cüneyt

      Apple’ınin batmasına en çok ben sevinecegim. Çünkü bu telefonların fiyat artışına o sebeb oldu. Zaten kullandım hiçte sevemedim

    Diğer yorumları gör (29) Yorum Yap

    Yorum Yaz

    Mobil Versiyondan Çıkış Yap