Bilim insanları, düşünceleri hızlı bir şekilde yazıya aktaran beyin cihaz geliştirdi. Beyin-bilgisayar arayüzü, hareket etme veya konuşma yeteneğini kaybetmiş insanlarla iletişimi yeniden sağlayabilir.
BrainGate birliği bu nöral (sinirsel) arayüzü geliştirdi. Ekip, implant deneylerinde beyin aktivitelerinin bilgisayar komutlarına dönüştürülmesi üzerine çalışıyor. Araştırma ekibi çalışmanın sonuçlarını Çarşamba günü Nature dergisinde yayımladı. Deneyde, felçli bir adam sorulara akıllı telefonda yazı yazan biriyle aynı hızda yanıt verdi.
İnsanların neden büyük beyine sahip olduğu bulundu
Dakikada 90 karakter hıza ulaştı
Bilim insanları ilk kez, insan düşüncelerini çok yüksek hızlarda doğrudan bir bilgisayara aktaran bir beyin-bilgisayar cihazı geliştirdi. Böylece, zihinsel el yazısını anında ekrandaki metne dönüştürmek mümkün hale geldi. Sistem el yazısıyla ilişkili beyin sinyallerini kaydeden yerleşik bir sensöre sahip. Bu şekilde arayüz, sinyalleri gerçek zamanlı olarak dakikada 90 karakter hızında bilgisayara geçiriyor.
Teknolojinin klinik bir denemesini yöneten Dr. Leigh Hochberg, çalışmaya ilişkin konuştu. BrainGate birliğinin önemli görevlerinden birinin, ağır konuşma ya da motor bozuklukları olan kişiler için hızlı, sezgisel iletişimi yeniden sağlamak olduğunu söyledi.
Araştırmacılar, “El yazısının sinirsel kodununun hızlı ve doğru şekilde çözülmesi, klinik olarak yararlı sinir teknolojilerinin geliştirilmesinde heyecan verici yeni bir bölüme işaret ediyor.” dedi.
Beyin cihazları önem kazanıyor
Önceki çalışmalarda düşünceyi metne çeviren en hızlı cihaz dakikada 40 karakter hızına ulaşmıştı. Ancak önceki çalışmada bilim insanları farklı bir yöntem izlemişti. Katılımcının sanal klavyedeki harflere işaret etmesini ve harflere tıklama hareketlerini düşünmesini gerektiriyordu.
Bu yeni araştırmada ise cihaz, kişilerin yalnızca düşüncelerini kullanarak akıcı bir şekilde iletişim kurmalarını sağlıyor. Yeni yöntemin deneyine boyundan aşağısı felçli 65 yaşındaki bir adam gönüllü oldu.
Katılımcının sağ kolunun ve elinin hareketini kontrol eden beyin kısmına ufak aspirin büyüklüğünde iki küçük elektrot yerleştirdiler. Bu sayede katılımcının bir akıllı telefonda yazı yazan birine benzer bir hızda sorulara yanıt vermesini sağladılar.
Kasım 2020’de bilim insanları bir kan damarından bir tel geçirdi. Böylece, insan beynini bir Windows 10 bilgisayara bağlamayı başardılar. Bu başarıyı Melbourne Üniversitesinden bir grup araştırmacı gerçekleştirmişti.
Daha sonra bilim insanları bir adım daha ileriye gitti. Tarihte ilk kez bir insan beynini kablosuz olarak bilgisayara bağladılar. Çalışmayı Brown Üniversitesi araştırmacıları yaptı. Ekip, sinyalleri ‘tek nöron çözünürlüğü ve tam geniş bant doğruluğu’ ile ileterek beyinle bilgisayar arasında bağlantı kurdu.
Tersine bir mühendislikle insan beynine dışardan hükmetmeyi de başarabilecekler mi acaba?
Tersine mühendislik o anlama gelmiyor 🙂
Hangi beyinden bahsediyorsun
Stephan Hawking bu sistemi zaten çok uzun yıllardır kullanıyordu,burdaki haber daha fazla kitlelerin kullanması için yapıldı haberi midir?