Hepimizin baştan beri inandığı şu DVD kalitelidir, şu DVD kalitesizdir laflarını bir kenara bırakın. DVD medyanın kalitesi DVD yazıcınızla birlikte ortaya çıkar. Piyasadaki en kaliteli diye adlandırılan DVD medyayı alırsınız ama yazıcınız bu medyaya yazarken hata verebilir. Bu durum iki ürün arasındaki anlaşmazlıktan kaynaklanır. Bu yüzden bizde sizler için DVD medyaları farklı bir yolla test etmek istedik. Testimizde üç farklı boş DVD medya bulunuyor. Bu ürünler: Imation DVD+R 16X, TDK DVD-R 16X ve Memorex DVD-R 16X.
Amacımız bu ürünleri karşılaştırmaktan çok medyaların yaptığımız testlere karşı verdiği performansı görmek. Öncelikle medyalarımızın içersine bir DVD film kopyalayacağız. Bunun için kullanacağımız DVD yazıcı LG markasına ait ve 22X yazma hızına kadar çıkabiliyor.
{pagebreak::DVD Yazma Süreleri}
3.607 MB büyüklüğünde ISO dosyasını boş DVD’lerimiz içine yazdık. Yazma süreleri, Imation DVD+R 16X medya için 5 dakika 5 saniye, TDK DVD-R 16X medya için 5 dakika 2 saniye ve Memorex DVD-R 16X medya için 5 dakika 3 saniye. Bu sonuçlara baktığımızda DVD medyalar farklı olduğu halde bizim yazma süremiz değişmiyor.
Sıra geldi ürünlerin kalitesini ölçmeye. Normalde CD ve DVD kalitelerini ölçmek için XRay cihazları kullanmak gerekiyor. Ama bizim elimizde bu imkan olmadığı için kendimiz yöntemler geliştirdik. İlk önce veri kopyaladığımız DVD medyaları su testimizden geçireceğiz. Daha sonra saç kurutma makinesiyle sıcak işleme tabii tutacağız ve son olarak DVD medyaları dondurucu soğuğa maruz bırakacağız.
{pagebreak::Su Testiyle Başlıyoruz}
İlk olarak su testimizle başlıyoruz. Elimizde üç adet farklı marka DVD medya var ve bu medyaların içersinde DVD film bulunuyor. DVD medyaları öncelikle 10 dakika süresince su dolu bir kapta bekletiyoruz. Bu sürenin sonunda medyaların üzerinde herhangi bir bozlumla olmadığını size söyleyebiliriz. Ama bizim için önemli olan içersindeki verinin zarar görmemiş olması. Ürünleri kağıt havluyla kurulayıp yarım saat oda sıcaklığında beklettik. Daha sonra DVD oynatıcımızda tüm DVD medyaları tek tek denedik. İçersindeki verilerde herhangi bir bozulma olmadı. Yani su testimize katılan üç DVD medya da bizden geçer not aldı.
{pagebreak::Isıl İşlem Testi}
Gelelim saç kurutma makinesiyle yaptığımız ısıl işlem testimize. Burada ilk önce ürünleri musluk suyu ile ıslattık ve yaklaşık 5 dakika saç kurutma makinesiyle kuruttuk. Buradaki amacımız ürünü sadece ısıl işleme tabii tutmak değil üzerindeki sıvının kuruması durumunda vereceği tepki. Yine ürünleri oda sıcaklığında yaklaşık yarım saat beklettik. Daha sonrasında DVD okuyucuyla yaptığımız denmelerde ürünlerin içersindeki verilerin zarar görmediğine şahit olduk. Bu denememizden de başarıyla çıkan DVD’ler bakalım soğuk hava şartlarında neler yapacak.
{pagebreak::Dondurucu Soğuk Testi}
Soğuk hava deneyimizi buzdolabının buzluk diye tabir ettiğimiz ekstra soğuk hava bölümünde gerçekleştirdik. DVD’lerimizi direkt buz temasından korumak için plastik bir kaba koyduk. Buzdolabı içersinde yaklaşık bir sat kalan DVD’leri çıkartarak beklemeye başladık. Oda sıcaklığında bir saat bekledikten sonra DVD’lerin çalışıp çalışmadığını kontrol ettik. Ve DVD’ler bu testimizi de başarıyla geçmeyi başardı.
{pagebreak::Sonuç}
Sonuç
Ürünlerin bulunduğu hava şartlarını değiştirip yaptığımız testimizde tüm DVD’ler yüzümüzü güldürdü. Buradan anlaşılıyor ki DVD medya içersine yazdığınız bilgiler hava şartlarına dayanabilir. Ama şunu unutmamak gerekli, biz bu hava şartlarını oluştururken DVD’lerin yazılabilir taraflarına herhangi bir çizilme veya toz teması gerçekleştirmedik.
Yani DVD’lerin yazılabilir bölümlerine zarar gelmemesi için elimizden geleni yaptık. Yani DVD’ler doğal hava koşullarından etkilenmiyor. Bunu başarabilmenin tek şartı DVD’nizin yazılabilir bölümüne zarar gelmemesi. Bunun için kullandığınız DVD’leri kutusunda taşımaya gayret edin.
Önemli bilgileri taşıdığınız bu kutuların DVD bölümlerinin yumuşak yapıda olduğundan emin olun. Çünkü DVD’ler en çok kutusuna koyulup çıkartılırken çiziliyor. DVD’nizde ufak çizikler oluştuğunda hemen paniklemeyin. Çünkü bu ufak çizikleri giderici spreyler bulunuyor. Ama bu çizikler verinin bulunduğu katmana inmişse yapabileceğiniz fazla bir şey yok.
Keşke bir de güneş ışığı testi yapsaydınız. 3 saat güneş ışığına doğrudan maruz kalan dvd ler acaba ne oluyor? Tahminen hepsi yine okunabilirdi!
Okuma testlerini PI/PO kalite testleri yapabilen bir dvd writer ile yapılsa ve hata oranlarındaki artışa bakılsa bence daha güzel bir test olurdu.
KOKO