Geçtiğimiz saatlerde Twitter üzerinden yapılan paylaşımlarda e-Devlet Kapısı’nın hacklendiğine ilişkin iddialar ortaya atıldı. İddialarda birçok ünlü siyasi/fenomen ve oyuncu yer alıyordu. Kamuoyunda ciddi bir tehlike olabileceği endişesi oluştu. Konuyla ilgili detaylar haberimizde sizlerle…
e-Devlet Kapısı hacklendi mi? Devletten resmi açıklama geldi
Hack olayıyla ilgili yapılan paylaşımlarda YouTuber ve oyuncuların telefon numaralarından tutun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın olduğu iddia edilen önlü/arkalı kimlik kartı gibi pek çok detay gündeme bomba gibi düştü. Yapılan paylaşımların doğruluk payı bilinmezken bir kesim hacklenme olduğunu bir diğer kesimin ise kamu siteleri değil özel sigorta şirketlerinin verilerinin sızdırıldığı iddia edildi.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü resmi açıklama yaptı!
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü resmî Twitter hesabı üzerinden konuyla ilgili resmi açıklama yayınlandı.
“12.04.2022 tarihinde bazı sosyal medya hesapları üzerinde yapılan paylaşımlarda “e-Devlet verilerinin sızmış olduğu, sızan verileri arasında kimlik fotoğraflarının ve güncel adreslerinde var olduğu” ifadeleri nedeniyle açıklama yapılma gerekliliği hasıl olmuştur.
Emniyet Teşkilatımız Siber ve İstihabarat birimlerince 3 ay önce yapılan operasyoların değerlendirlmesinde; bu tür paylaşımların bir oltalama ve dolandırıcılık yöntemi olduğu, aynı konuların yeniden gündeme getirilerek devlet büyüklerimize ait fotoğraf ve kişisel bilgilerin görüntü düzenleyici programlar vasıtasıyla çipli kimlik kartına yerleştirilip paylaşılmak suretiyle bir sıızntı olduğu görüntüsü verilmeye çalışıldığı görülmektedir.
Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi (MERNİS) intarnet (kapalı devre çalışan), internet ortamına kapalı bir sistemdir. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce yürütülmekte olan MERNİS’in de içinde bulunduğu tüm sistemler için her yıl sürekli ve düzenli olarak bağımsız farklı firmalara sızma testi yaptırılmaktadır. Yapılan testler sonucunda NVİGM’nin güvenlik sistemlerinin çok iyi olduğu raporlanmış, ayrıca verilerin sızdırılmasına yönelik herhangi bir zaafiyetin olmadığı tespit edilmiştir.”
Böylece yapılan açıklama neticesinde kamuya bağlı hiçbir web sitesinin hacklenmediği devlet tarafından açıklanmış oldu. Konuyla ilgili olarak yapılan paylaşımların dikkate alınmaması gerektiği dile getirildi. Bakanlık tarafından sahte paylaşımları yayan hesap kullanıcıları için de gerekli mercilere suç duyurusunda bulunulacağı ifade edildi.
Siz e-Devlet hack iddiaları hakkında ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi yorumlarda belirtebilir veya SDN Forum adresimize giderek konu açabilirsiniz.
3 ay önce yapılan testler doğrultusunda bu yazıyı paylaşmış NVİGM. ama bu bulunan zaafiyetlerin çok daha yeni olduğu söz konusu iddialar arasında
He he tamam hacklendi için rahat etsin.