15 yılı aşkın bir süredir vatandaşların hayatını kolaylaştırmaya yönelik hizmetleri sanal aleme taşıyan e–Devlet, yeni bir hizmeti daha kullanıma sundu. Devlete bağlı kurum ve kuruluşlar aracılığıyla yapılacak birçok işlemi gerekli yerlere gitmeden telefon veya bilgisayar başında halletmenize olanak sağlayan platform, Temmuz ayı itibariyle 55 milyonu aşkın kullanıcıya sahip.
803 kamu kurum ve kuruluşunun yer aldığı e-Devlet’te yeni bir hizmet hayata geçirildi. Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama‘dan tutun da Vergi Borcu Sorgulama‘ya kadar birçok işlemi birkaç tıkla halledebildiğiniz devlet portalında artık “Doğum Bildirimi Başvurusu” bölümü de yer alacak.
e-Devlet’ten yeni hizmet: Ad ve Soyad değişikliği başvurusu!
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, ad ve soyad değişikliği başvuru hizmetini e-Devlet bünyesine getirdi.e-Devlet, Doğum Bildirimi Başvurusu hizmetini hayata geçirdi
Doğurganlık oranının batıya göre yüksek olduğu ülkemizde 2020 yılında 1 milyon 112 bin 859 bebek dünyaya geldi. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan bu bebekler, ailelerinden birisinin Nüfus Müdürlüğüne gitmesi ile sisteme kaydediliyor ve kimlik kartları çıkartılıyordu. 2018‘de bu durumu kolaylaştırmak adına e-Doğum uygulaması çıkartılırken, aradan geçen üç yılın sonunda e-Devlet’ten adım geldi.
e-Doğum sistemi sayesinde kamu sağlık kuruluşlarında dünyaya gelen ve anne-babaları tarafından isimlendirilen çocukların doğum bildirimleri direkt hastane üzerinden yapılabiliyordu. Böylece Nüfus Müdürlüğü’ne gitmeye gerek kalmıyordu. e-Devlet üzerinden açılan “Doğum Bildirimi Başvurusu” ise telefon üzerinden kimlik kartı başvurusu yapılabilmesine olanak sağlıyor.
Doğumdan sonraki 30 gün içerisinde doğum bildirimi için başvuru yapabilecek olan anne babalar, e-Devlet üzerinden çocuğun adını, dinini ve Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı’nı teslim alacak kişinin gerekli bilgilerini kaydedip elektronik imza ile onaylayabilecek.
MERNİS’e gönderilen bu başvuru, anne-babanın ikametgah adresine en yakın nüfus müdürlüğünde incelenecek. Mevzuata aykırı bir durum olmadığı takdirde doğum olayı tescil edilecek ve çocuğun kimlik kartı verilen adrese gönderilecek. Eğer bir problem tespit edilirse başvuru yapan kişinin nüfus müdürlüğüne müracaat etmesi istenecek.
Peki siz e-Devlet’in yeni hizmeti ile ilgili ne düşünüyorsunuz? Sizce bu sistem anne-baba adaylarının hayatını kolaylaştırabilir mi? Yorumlarda belirtebilirsiniz…
Elektronik imza yoksa. Ne olacak. Vatandaşın elektronik imzası mı var
Elektronik imza almak zor değil. İnternetten araştırabilirsiniz…
30 günde başvuracakta o çocuğun izlem ve aşılarını nasıl yapacaz İzlem aşının süresi içinde yapılmaması yüzlerce liralık ceza olarak doktora ödetiliyor Allah size akıl versin Bi zahmet kanunları okuyun
30 gün içerisinde başvurulacak, sorun yoksa kısa sürede sisteme girilecek. Ardından muhtemelen önce geçici kimlik belgesi, sonrasında da kimlik kartı adrese gönderilecek. Onay süreci 30 gün değil, başvurmak için verilen maksimum süre 30 gün.
tum sistemler artik elektronik ortama aktarilmali. vatandasin zamani cok degerli ve onca hengame icersinde bir de devlet dairelerinde kosusturmak bu cagda hic dogru bisey degil. yalniz kimlik sisteminde neden din ibaresini de basvurmak zorunlu tutulmus o da ilginc. kimse cocugu hakkinda dini bir inanaci taa en basindan dayatamaz bu avrupa birligi ulkelerinde de yok, bizim gibi laik ulkelerde de olmamali artik.
Boş işler, sen ikametgah değişikliği, adli işlemleri yapabiliyor musun… Tabiki hayır.. Yani 👎🏻👎🏻