Reklam

E-İmza İle İlgili Önemli Bilgiler

3
Reklam

Elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı E-GÜVEN, Türkiye’de e-imza alışkanlıkları üzerine önemli bir araştırma yaptı Uluslararası araştırma şirketi Ipsos tarafından E-GÜVEN için gerçekleştirilen ‘’E-imza kullanım alışkanlıkları araştırması’’ Türkiye’de e-imza kullanımı konusunda yapılmış ilk kapsamlı araştırma olma özelliğini taşıyor. Araştırmada e-imzanın birçok sektöre ve özellikle üst düzey yöneticilere sağladığı faydalar ön plana çıkıyor.

Araştırma sonuçlarına göre, e-imza kullanıcıları bir hafta içerisinde en çok MERSİS, EKAP, UYAP gibi kamu projelerinde (%53) işlem yaptı. Turkiye.gov.tr üzerinden e-imza ile gerçekleştirilen e-Devlet uygulamaları %49 ile ikinci sıraya yerleşti. Bankacılık işlemleri ise %14 ile bu alanda üçüncü sırada yer aldı.

Reklam

Dikkat çeken bir diğer sonuç ise MERSİS, EKAP, UYAP gibi projelerle birlikte e-imzanın en çok hukuk alanında (%73) tercih edildiği görüldü.

Şirketlerde ortalama 3 gün süren imza süreçleri 1 saate iniyor

Yapılan araştırmada e-imza kullanımı öncesi katılımcıların %56’lık bir kesimi, genel müdür gibi yetkili kişilerin ofis dışında olması sebebiyle imza alamadıklarını ve iş süreçlerinin 1-2 gün geciktiğini bildiriyor. Araştırmada gecikmenin 3 güne ulaştığını belirtenlerin sayısı da bir hayli fazla (%22).

5-6 gün ve 1 hafta kadar geciktiğini belirtenlerin oranları ise toplamda %18. E-imza sayesinde yöneticiler imzalarını ofis dışında olduklarında da uzaktan kullanabildikleri için iş süreçlerindeki gecikmelerin önüne geçiliyor.

E-imza ile kullanıcıların %63’ü imza süreçlerini 1 saatten kısa sürede tamamlayabiliyor. Yine de sürecin 2 – 4 gün sürdüğünü belirten %4’lük bir kesim mevcut. Bu kesim e-imzayı verimsiz ya da yanlış kullanan kişilerin olduğunu gösteriyor.

İş dünyasında en çok E-İmza kullanılan işlemler

Şirketlerde imza gereklilikleri noktasında üst düzey yöneticilerin imzasına yoğun şekilde ihtiyaç duyuluyor. Bu noktada e-imza; bankacılık (%14) işlemleri ve farklı firmalar ile yapılan anlaşma ve sözleşmelerde (%10) ön plana çıkıyor. Hesap mutabakatları (%7) bu noktada üçüncü sırada yer alıyor.

%48’lik bir oran ile en çok genel müdürlerin imzasına ihtiyaç duyulurken, %32 ile bölüm müdürleri ikinci sırada yer alıyor. Araştırma sonuçlarında e-imzanın sağladığı zaman, maliyet ve çevrecilik avantajlarının yanında genel müdürler başta olmak üzere üst düzey yöneticilere sunduğu kolaylık ön plana çıkıyor. 

E-İmza, çevreyi koruyor

E-imzanın bir diğer faydası maliyetlerde ortaya çıkıyor. Katılımcıların %70’i e-imza sayesinde %20 kağıt tasarrufu yaptığını belirtirken, %20’si ise %50’nin üzerine tasarruf sağlıyor. Bu verilere ek olarak kullanıcıların %88’i e-imzayı çevreci bir uygulama olarak görüyor.

Benzer oranlarla iş yapma süreçlerini kısalttığı, verimlilik ve maliyet avantajı sağladığı da görülüyor. %85’lik veri güvenliği sonucu ise e-imzanın güvenilirliğini ortaya koyuyor.

:: E-İmza kullanıyor musunuz?

 

 

3 Yorum

  1. Tüzel kişiler(şirketler) kullanabiliyor benim bildiğim. Kişisel kullananlardan denk gelmedi ama turkiye.gov.tr den yaptırtmak istediğin resmi imzalı dilekçe gibi işlem yaptırabiliyorsun.

  2. Başvurmuştum bir keresinde. Turkcell’den aramışlardı başvurum için. Paralı diye vazgeçmiştim Hatırladığım kadarıyla öyle ucuz birşeyde değildi

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version