Ülkemizde e-dönüşüm sektörü 2005 yılında ilgili kanun ve mevzuatın onaylanmasının ardından e-İmza’ya geçiş yaptı. Yasal olarak ıslak imza ile bire bir aynı geçerliliğe sahip olan ıslak imza uygulaması ile sözleşmeler ve evraklar dijital olarak imzalanmaya başladı.
Bu uygulamaya geçişin ardından sektör içerisindeki son rakamlara göre 5 milyon e-imza üretim rakamına ulaşıldı. Özellikle yakın bir dönemde zorunlu çipli kimlik kartına geçişinin tamamlanmasıyla tüm bireyler çipli kimlik kartları üzerine e-imza yükleyebilecekler. Hatta e-imza kullanımı yüz yüze yapılan işlemlerde dahi ıslak imzanın yerine geçeceği düşünülüyor.
Avrupa Merkez Bankası, dijital euro projesini başlattı
E-imza nedir?
Hızla dijitalleşen dünyada ıslak imza kadar geçerli olan bir sisteme ihtiyaç duyuldu. Özellikle Covid-19 pandemisinin tüm dünyayı etkisi altına almasıyla birlikte bireyler dijital ortamda yaptıkları işlemleri e-imza olarak adlandırılan elektronik imza ile gerçekleştirme ihtiyacı duydu.
Elektronik veriye sahip olan e-imza, kimlik doğrulama amacıyla kullanılıyor. 5070 Sayılı “Elektronik İmza Kanunu” uyarınca e-imza ile ile imzalanan bir verinin kimin tarafından imzalandığı ve güvenilirliği teyit edilirken, aynı zamanda ilgili elektronik bilgisinin bütünlüğünün bozulmadığı da garanti altına alınmış oluyor. Buna göre e-imza bilginin doğrulunu da onaylıyor ve yapılan işlemlerde hukuksal geçerlik sağlıyor.
E-imzaya nerelerde ihtiyaç duyuluyor?
Yapılan işlemlerde hukuksal geçerlilik sağlayan e-imza, YKS, KPSS, LES, pasaport başvuruları, e-imza ile uyumlu tüm kamu sistemlerinde, sosyal güvenlik uygulamalarında, sağlık uygulamalarında, vergi ödemelerinde, Kayıtlı Elektronik Posta gönderiminde, sigortacılık işlemlerinde, e-sözleşmelerde, e-sipariş gibi birçok farklı alanda ihtiyaç duyuluyor.
E-imza nasıl alınır?
E-imza başvurusu için bireylerin T.C kimlik numarasının net şekilde görülebildiği nüfus cüzdanı, pasaport veya sürücü belgesi gibi fotoğraflı olarak geçerli bir kimlik belgesinin aslını bulundurması gerekiyor. Bunlara ek olarak başvuru esnasında başvuru belgesi ile Nitelikli Elektronik Sertifika Taahütnamesi’nin imzalanması gerekiyor.