Teknolojinin gelişmesi ile hayatımıza giren yeniliklerden biri de şüphesiz e-kitap oldu. Özellikle küresel pandemi nedeni ile evde kaldığımız yaklaşık iki yıllık dönemde popülerliğini daha da artıran e-kitaplar, insanların diledikleri kitabı online olarak okumasına olanak sağlıyor. Peki e-kitap okumanın avantajları ve dezavantajları nelerdir?
Okuma alışkanlığınızı artıracak e-kitap okuyucuları
Her ne kadar kitapseverlerin büyük bir kısmı hala daha geleneksel basılı kitapları tercih etse de, e-kitap tercih eden okuyucuların sayısı da gün geçtikçe artıyor. Okuyucuların hayatını fazlasıyla kolaylaştıran avantajları bulunan e-kitapların bazı dezavantajları da mevcut. Gelin hep birlikte e-kitap okumanın avantajları ve dezavantajlarına bir göz atalım!
E-kitap okumanın avantajları
Çevre dostudur
Hatırlanacağı üzere ülkemiz son günlerde çeşitli orman yangınları ile mücadele ediyor. Maalesef bu yangınlar sonucunda ormanlarımızın belirli bir kısmı yok olurken, bu süreçte oluşan yaraları sarmak adına tüm ülkede fidan dikme kampanyaları başladı.
Basılı kitaplarda olduğu herhangi bir ağaç kesme durumu gerektirmediğinden e-kitapların en büyük avantajı tam da burada ortaya çıkıyor. Çevre dostu olan e-kitaplar, özellikle orman yangınları ile mücadele ettiğimiz bu dönemde tercih edilmelidir.
E-kitapları edinmek oldukça kolaydır
Basılı kitapların aksine herhangi bir mağaza veya kütüphaneye gitmeyi gerektirmeyen e-kitapları internet ortamında kolayca bularak saniyeler içinde dilediğiniz içeriği okumaya başlayabilirsiniz.
E-kitaplar çok yer kaplamaz
Genellikle herkesin evinde daha önceden bitmiş onlarca kitap bulunur. Bir de kitap okumayı fazlasıyla seven biriyseniz, bu kitaplar belirli bir zaman sonra ciddi yer sıkıntısı ortaya çıkarır. İşte e-kitapların en büyük avantajlarından biri de onlarca kitabı tek bir cihaz içinde kolaylıkla barındırmasıdır.
Fiyatları uygundur
Şu an için ülkemizde basılı kitap ve e-kitapların arasında ciddi bir fiyat farkı yok. Ancak gönderim ve taşıma maliyetleri olmadığı için tüm dünyada e-kitapların fiyatları basılı kitaplara göre yüzde 50 daha ucuzdur.
Yazı büyüklüğünü göz zevkine göre ayarlamak mümkün
Bu tür kitapların en büyük avantajlarından biri de yazı büyüklüğü üzerinde çeşitli değişikliklerin mümkün olmasıdır. Örneğin e-kitap okuyucunuzdan bir kitap okumak istediniz, ancak yazının büyüklüğü gözlerinizi fazlasıyla rahatsız etti. Burada rahatlıkla yazı büyüklüğünü göz zevkinize göre ayarlayabileceğinizi söyleyebiliriz.
Çoklu ortam öğeleri bulunabilir
Basılı kitapların aksine e-kitaplarda sürükleyici bir okuma deneyimi için ses, video ve üç boyutlu (3D) nesneler dahil olmak üzere çoklu ortam öğeleri mevcuttur. Bunun en büyük nedeni de farklı şekilde öğrenen okuyucu tiplerine hitap etme isteğidir.
E-kitap okumanın dezavantajları
Yayın hakları konusunda ciddi sıkıntılar yaşanıyor
Bir eseri veya ürünü sahibinden izinsiz şekilde çoğaltarak yayınlama durumuna korsan yayıncılık deniyor. E-kitaplar internet ortamında oldukları için kolaylıkla elde edilebiliyor ve basılı kitaplara kıyasla korsan yayıncılığa daha fazla maruz kalıyor. Bu durum şüphesiz e-kitapların en büyük dezavantajlarından biri.
Basılı kitapların verdiği hissi vermiyor
Geleneksel basılı kitaplar ve e-kitaplar tam da bu noktada birbirinden ayrılmaktadır. Bu nedenle okuyucuların büyük bir kısmı okudukları kitabın sayfalarını hissetmek, geceleri mum ışığında kitap okumanın zevkine varmak gibi birçok nedenlerden dolayı basılı kitapları tercih ediyor.
Uzun süre e-kitap okumak göz hastalıklarına yol açar
E-kitap okuyucularında daha rahat bir okuma deneyimi için yazı büyüklüklerini ayarlamak mümkündür. Ancak uzun süre bu cihazları kullanmak belirli bir zaman sonra çeşitli göz rahatsızlıklarına neden oluyor. Bu nedenle seçtiğiniz e-kitap okuyucunun gözünüzü yormayacak bir ekran paneline sahip olması da oldukça önemli.
E kitaplar göz bozukluğu yapmaz, yazının fontunu istediğin gibi büyütüp , ekran ışığını hiç açmaya bilirsin.
Basılı kitabın verdiği zevk konusu ise tartışmalı, kimisi elinde kalın bir kitap tutmak istemiyor.
Hakkı bey bunun videosunu yapsın lütfen.
Merhaba, çok uzun yıllardır kindle ile e-kitap okumaktayım. Herhangi bir göz rahatsızlığım olmadı. Acaba “bu cihazları kullanmak belirli bir zaman sonra çeşitli göz rahatsızlıklarına neden oluyor.” ifadesine hangi kaynaktan/araştırmadan ulaştınız? Kaynak belirtilmeden bu metni koymak ne kadar doğru?
tşk vallaha hoca ödevimi beğenir inş…
inş…
tşk.
hoca ödevimi beğenir inş…
Bu bilgileri hangi kaynaktan topladınız?🤨🤨🤨🤨
nbr
güzeldi
anlamadım