Türkiye’de e-ticaret sektörü her geçen gün büyürken; Trendyol, Getir, n11 gibi pazar yerlerinin güçleri endişe yarattı. Resmi Gazete’de yayınlanan son karar ise tekelleşme, haksız rekabet ve tüketici mağduriyetinin önüne geçecek. Buna göre e-ticaret platformlarının belirli faaliyetleri kısıtlanacak.
E-ticaret kanunu düzenlemesiyle neler değişti?
Bu yılın başında TBMM’de kabul edilen e-ticaret kanunu, platformlara bazı haklar tanımıştı. Bu haklar ile tek bir platform üzerinden turizm, eğitim, spor, sanat, eğlence, gayrimenkul ve otomotiv hizmetleri yapılabiliyordu. Ancak TBMM’de kabul edilen düzenleme bu durumları kısıtlıyor.
Yeni düzenleme ile e-ticaret pazar yerlerinin tekelleşmesi ve kullanıcıların da haksız rekabete karşı korunması amaçlanıyor. Ticaret Bakanlığı’nın düzenlemesine göre; aynı sitede turizm, eğitim, spor, sanat, eğlence, gayrimenkul, otomotiv alanında hizmetlerin sunulmasının önüne geçilecek.
234234
Öte yandan e-ticaret pazar yerleri, sadece kendi markaları altında kargo hizmeti verebilecek. Yıllık net işlem hacmine göre, indirim ve reklam bütçelerine kısıtlama getirilecek, bu sayede küçük markaların önü açılmış olacak.
E-ticaret kanunu düzenlemesi aynı zamanda kredi verme, kredili ödeme ve elektronik para işlemleri yürütme hizmetlerini de kısıtlıyor. Buna göre, yıllık işlem hacmi 60 milyar liradan fazla olan pazar yerleri bu finansal işlemleri yürütemeyecek.
Henüz konuyla ilgili büyük firmalardan açıklama gelmediğini belirtmek gerekiyor. Ancak bir önceki itirazın Anayasa Mahkemesi’nden döndüğünü ve yeni düzenlemenin ise Resmi Gazete’de yayımlandığını belirtmek gerekiyor.
Peki sizler bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi aşağıdaki Yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.
elbet bunu yapmaları çok yerinde . zenginlik bir kaç grubun elinde toplanmamalı.b
Dünyanın en gereksiz saçma yasası
Türkiye de hiç bir başarı cezasız kalmaz neden önünü kesiyorsun ki belki Amazon gibi bir dünya markası olacak çok yazık gerçekten
Özellikle trendyol un tekelinin kırılması için yapılan bir çalışmaydi. Yerinde olmuş tebrik ederim. Orta ve küçük işletmeleri ezip geçmişlerdi, alibaba grup un gücünü ülkemizde kullanıp trendyol ile tek başına tüm piyasayı ele geçirmişlerdi. Devlet buna müsaade etmezdi zaten.
Cüzdan olayının yasaklanması iyi oldu. Özellikle Hepsiburada birkaç ay önce Hepsipay’i zorunlu yapmıştı. Yani ödeme aşamasında kendi kartınla ödeme yapamıyordun. Kartındaki paranı önce Hepsipay’a aktarman gerekliydi. Ondan sonra Hepsipay üzerinden alışverişe izin veriyordu.
Doğru karar
Devletçi kafa yine birşeylere çomak sokuyor
turkiyede n11 ler bim ler a 101 ler twknosalar vatanlar olsun yeter biz yurt disina kacariz onlarda kapitalistesme ile yollarina devam etsinler eb3lerine satsinlar mallarini
Birileri rüşvet mi istiyor. Bu tip olaylar daha öncede olmuştu.
Bence yerinde bir karar olmuş bunların çoğu yerli firmalar değil artık bizde yerli ve milli, satılmayacak bie firma kurulması gerekli. Bizimkileri çitayı yükselttimi hemen firmaları yabancılara satıyor… Satılmasın yerli ve dünya marka firma olsun…