Reklam

ebebek’in şirket politikası, sosyal medyayı ikiye böldü

69
ebebek
Reklam
asdasdas

2001 yılından bu yana anne ve bebek ürünleri ile hem çevrim içi alışverişte hem de fiziksel mağazalarıyla müşterilerine hizmet veren ebebek, sosyal medyanın gündemine oturdu. Bir Twitter kullanıcısına verdiği cevap ile internet kullanıcılarını ikiye bölen şirket, şirket politikaları sebebiyle yeni bir tartışma başlattı.

2.000 TL altı en iyi bebek kameraları

ebebek: “Cuma saatleri ticaret yapmıyoruz”

Geçtiğimiz günlerde bir Twitter kullanıcısı, ebebek’in Twitter hesabını etiketleyerek birçok kullanıcının merak ettiği o soruyu yöneltti. Kullanıcı, neden Cuma saatlerinde kasaları çalıştırmadıklarını şirkete yöneltirken; sosyal medyada büyük ses getirecek bir cevap alacağından henüz haberdar değildi.

ebebek, kullanıcıya cevap olarak paylaştığı tweet’te, şirket politikası olarak Cuma saatlerinde ticaret yapmadıklarını dile getirdi. Bu yüzden mağazalarının kapalı olduğunu açıkladı. İşte Twitter’dan paylaşılan o not:

Bunun üzerine çok sayıda sosyal medya kullanıcısı, ebebek’in paylaşımının altına yorumda bulundu. Kimileri bunun doğru olduğunu savunup, şirket yönetiminin dini görüşüne göre karar alabileceği özgürlüğünü öne çıkarırken; kimileriyse müşteri odaklı bir perspektiften yaklaşıp bu kararı yanlış olarak nitelendirdi.

Peki ya siz ebebek tarafından yapılan bu açıklama ile ilgili ne düşünüyorsunuz? Şirket politikasında yer alan bu kararla alakalı fikirlerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

69 YORUM

  1. Bu anlayışa yıllarca Konya’da maruz kaldım. Bireylerin inançları ile ilgili kesinlikle bir söz söyleme hakkımız yok, herkesin inancı kendine. İnancı gereği birey ibadetini eksiksiz yapmak istiyorsa elbette yapmalıdır, ama ilgili şirket politikasının her inanca göre uygulanması gerekiyor bu durumda. Müslüman olmayan çalışanlar kendi inançlarına göre ibadet saatlerinde bu imtiyaza sahip olabiliyorlar mı? Bunu da doğrulamak gerek.

    Konya’daki deneyimime geri gelecek olursam, burada terslik şu idi; mağazada kadın personel bulunuyor, ancak alışveriş yapmak istediğimizde kendisinin satış yapamayacağını bildiriyordu. Gerekçesi olarak da “Cuma vakti satış yapmadıklarını” belirtiyordu. Bunun ticari zeka ile doğrusal bağlantısı nedir? Sıfır. Zaten hizmet verebilecek bir personelin elinde varken gelen potansiyel alıcıyı niye elinin tersiyle itesin ki? Akılla değil, inançla alınan ve ticari en ufak stratejisi olmayan bu kararın faydası kesinlike yok. ebebek firmasının çalışanlarının kaçta kaçının ibadet için mağazadan ayrılmaları gerektiğini bilmiyorum, bu zaten bir yerde fişlemeye de girer, ama en azından bireylerin dönüşümlü olarak ibadetlerini haftadan haftaya yapabilmeleri sağlanıp ticari zeka ile çelişecek bir aktivitede bulunmayabilirlerdi.

    • Mesele personelin hizmet verecek durumda olması değil. İslam da ayet le sabit olmakla beraber cum vakti ticaret haramdır. Allah bunu yasak etmiştir. İbadet vakti ibadet yapılmalıdır. Kişi namaz kılmıyor etmiyor vs bu onu bağlar ama hüküm eksere göre verilir. Şahsılara göre iş yapılmaz.

      • Tamam da ebebek’in tüm çalışanları Müslüman mı veya tüm çalışanları İslamdaki bu hassasiyete sahip mi? Firma İslami hükümlere göre yönetiliyor ise bunu da beyan etmesi gerekmez mi?

      • Tanrı’nın emirleri ile ticaret yapıyorlar ise bunu da açıkça beyan etmeleri gerekir kullanıcı sözleşmelerinde. Ama internet sitesine gittiğinizde böyle bir şey yok. Ayrıca işe alımda da bu politikayı belirtmeleri gerekiyor. İşte bu işe alım politikalarında aynı imtiyazın diğer inançtaki çalışanlara da uygulanması gerekiyor. Yoksa bu eşitsizliği oluşturur.

    • Müslüman çoğunluklu bir ülkede yaşıyoruz bunun olması gayet normal hristiyan bir memlekette nasıl müslümanlara ayrıcalık verilmiyorsa ülkemizde de Müslüman haricindekilere ayrıcalık beklemeniz saçmalık işiniz gücünüz muhalefet olmak

      • Müslüman çoğunluklu bir toplumda yaşıyoruz ve bununla ilgili kesinlikle bir problemim yok, daha önce belirttiğim gibi herkesin inancı kendisine ve inancını eleştirme gibi bir gayem de bulunmuyor. Diğer ülkelerde baskın inançlara sahip bireylere de ayrıcalık yapılmıyor ki? Tabi buradaki örnek tek bir firma illaki orada da bazı firmalar bu hassasiyete sahiptir. Ama burada bir tarafı kayırıp diğerlerini inanç açısından mağdur etmek etik değil gibi geliyor bana, ben bu görüşümü ifade etmek istedim.

    • Konu çalışanların innaci değil onlar istediği şekilde ibadet eder yada etmez. Konu iş sahibiyle alakalı. Bu konuyla ilgili ayeti arastirmani tavsiye ederim. Ayet çalışanlarla kısıtlı değil.

      • Küresel olarak tatil olan bir günde istediğin kadar çalış, o gün sana ne yurtdışından bir evrak gelir, ne bir görüşme yapabilirsin ne de sevkiyat gerçekleştirebilirsin. Bunun Hristiyan veya Yahudi tatil günü ile ilgisi yok. Bari bunu inanca alet edip kendini kandırma.

    • Zaten Diğer Kişilerinde Dini İbadetlerini saatlerinde yapmalarına izin veriyorlardır fakat şirket sahibi kendisi müslüman olup ve bunun böyle olmasını istiyorsa buna sende karışamazsın müslüman olmayan çalışanda olmasa oda boş boş oturacak ya da varsa onunda dini ibadeti onu yapıcak bence doğru olanı yapıyor şirket kendisi

    • Cuma namazı vakti yapılan ticari kazanç haramdır. İster satışı yapan kadın olsun ister erkek olsun. Keşke bu hassasiyeti bütün müslümanlar gösterse.

    • Laik Türkiye ‘de devletin ve özelliklede senin, “başkalarının inancına, ibadetine saygı göstermen, karışmaman, hatta ibadetini rahat bir şekilde yapabilmesi için ortan hazırlaman” gerekiyor. Ama sen ne haddine ise insanımızı ülkesinden kovuyorsun… Ben sana “git Fransa’ya… Laikliğin başkenti orası desem…” senden ne farkım olur…

      • Çok haklısınız, arkadaşın yorumu hiç hoş değil. Kutuplaştırıcı bir yorum olmuş, herkesi kucaklayan ve derdini daha düzgün ifade edebilirdi. Sizi de kedinizi bu denli açık ifade etmenizden dolayı kutlarım.

      • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının çoğunluğunun İslam inancına sahip olmasının devletin, kurumların veya özel kuruluşların İslami şartlara yönetilmesi gerektiği arasında en ufak bir doğrusal bağlantı yok. Bireyin inancı yalnızca bireyi bağlar.

      • Ortada bir cümle var ama tek bir doğru ifade yok. Bu değerlendirmeyi yapmak için umarım fazla zaman harcamamışsınızdır -ki hiç zannetmiyorum-.

    • Bu Ebebek,in yaptığı gösteriş değil, bir müşterisi sormuş ve bizim ticaret politikamız budur diye. Çıkıp demiyor ki heeey ben cuma saatlerinde satış yapmıyorum duyduk duymadık demesin diye bir haykırışta bulunmuyor böyle düşünür böyle söylerim lütfen biraz objektif olunuz.

    • Babanın ülkesi ye hemen çeksin gitsin demek kolay oluyor çözüm odaklı değilsin bayan personellerin var belki çocuğunun o an acil ihtiyacı olabilir yıkıcı değil çözüm odaklı olmadığımız için ülke bu zihniyetin yüzünden bu halde

    • Ya kardeşim hem laik ülke diyorsun hem şöyle böyle yapma diyorsun. Allah aşkına sen ne diyorsun?
      Siz ne içiyorsunuz, neyin kafasını yaşıyorsunuz ben onu anlamıyorum. Çok değil ya sadece biraz (anlayarak) düşünsen insanların özgürlüklerine karışmaman gerektiğinin idrakine varırdın. Hem laik olsun hem bizim istediğimiz gibi olsun ya bi gidin arkadaş.

  2. Şirket sahibi istediği konsepte çalışabilir. Özgürlüğü kendi gayrımeşru zevkine göre yontmak isteyenlerin tepki vermesi gayet normaldir. Bu da özgürlüktür, bunu kabullenmek de gayet kolaydır

  3. gayet normal. Cuma günü normalde tüm iş yerlerinin kapalı olması lazım tabi inananlar için. Günümüzde batının her yaşam tarzını aldık ne yazık ki.

  4. Bence gayet normal adamın şirketi bizene isterse 5 gün kapatsın şahsi fikrim cuma saatlerinde kapalı olmalı çalişanlara bi izin verilmeli 1 saat

  5. Cumartesi Yahudilerin, Pazar günü ise Hristiyanların tatil ve ibadet günleri..Bizde ise cuma günlerinde 1 saat kapanmayı bile hazmedemeyenler var.

    • ebebek’te çalışan Müslüman olmayan çalışanlar ibadet günlerinde bu imtiyaza sahipler mi? Kendi ülkelerinde (veya aynı inanca sahip insanların yoğun olduğu yerlerde) bile (küçük esnafı kastetmiyorum, kurumsal firmalarda) bu insanlar inançları gereği tatil yapmıyor gerçi. Çünkü ortada ticari zeka var.

  6. Çok doğru bir karar vermiş adam dini değerlerine sahip çıkıp gerekeni yapmak istiyor ve kimseyi başka birseye zorlamıyor sadece belli saatlerde satışa kapali olduğunu söylemiş helal olsun

  7. Aynı şeyi BİM’de yapıyor. Bunu neden haber yapmadınızda ebebek aklınıza geldi. Ayrıca yapılması şirketin kendi kararıdır ve bence çok güzel bir hareket. Yorumlarda kadın personel var ama satış yapmıyorlar demişler. Erkek personel cuma namazına gidiyorsa kadın personelde dinlenme veya isterse namaz kılma/kuran okuma şeklinde değerlendirebilir vaktini. Eğer sadece erkeğe hak tanınıp kadına hak tanınmazsa bu da eşitsizliği doğurur. Bir hak varsa herkese olmalı.

  8. LAİK bir devletten dem vuranlar MECLİS’in açılış fotolarına baksınlar bir CUMA günü Hacı Bayram Veli Camisinde Cuma namazı sonrası hatim ve dualarla devrin hafız ve alimleriyle M. Kemal paşanın da hazır bulunduğu İslam sancağı altında çekilmiş resimlerine ne diyeceklere acaba?

  9. 1 tane nöbetçi personel bırakılarak işler yine devam edebilir e-bebek biraz show peşinde gibi geldi ee nede olsa eski rabet yok altarnatif çoğaldı,trendyol vs bi çok ürünü daha ucuza satıyor sonuç bu işte muhafazakar kesimi mağzaya çekmek işte hepsi bu.

    • O bir tane nöbetçi personel kasayla mı ilgilenecek yoksa gelen müşteriyle mi? Yada ne bileyim mesela içeride sadece 1 tane personel olduğunu bilip fırsattan istifade hırsızlık yapmak isteyen çakallarla mı ilgilenecek? Yada rafta bedeni kalmamış ürünü depodan mı gidip getirecek mesela? Hayatında hiç mağaza işletmemiş insanlar, nasıl mağaza işletileceği hakkında ahkam kesiyorlar.

  10. İslamm dinine göre Cuma Namazı saatlerinde yapılan ticaret uygun değildir. Çok acelesi varsa 1 saat sonra ihtiyaç alınır. Herşeye yorum yapmak veya neden böyle demekten ziyade bir kere de Allah bunu böyle uygun görmüş deyip iman etmek lazım. Doğrusunu Allah bilir….

  11. Cuma namazı; Kitap, Sünnet ve icma ile sabit olup, hutbeyi de içeren, cemaatle kılınan iki rekâtlı ve diğer namazlardan farklı özellikler taşıyan ve her mükellefin yerine getirmesi gereken farz-ı ayın bir namazdır (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 271-272). Allah Teala, cuma namazı vaktinde çalışma ve alışveriş yapma ile ilgili olarak, “Ey inananlar! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığında, alışverişi bırakıp hemen Allah’ı anmaya koşun. Eğer bilirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır. Namaz kılınınca artık yeryüzüne dağılın, Allah’ın lütfundan nasibinizi arayın. Allah’ı çok zikredin ki kurtuluşa eresiniz.” (Cum’a, 62/9-10) buyurmaktadır.

    Ayetten anlaşıldığına göre, cuma namazından önce ve sonra çalışmak ve alışveriş yapmakta bir sakınca yoktur. Ancak cuma namazı kılmakla yükümlü olanların cuma saatinde alışverişi terk etmeleri ve camiye gitmeleri gerekir. Bu itibarla cuma namazı kılmakla yükümlü olmayanlar, alışveriş yapabilirler. Cuma namazı kılmakla yükümlü olanların cuma saatinde alışveriş ile meşgul olmaları tahrîmen mekruhtur; ancak yapılan alışverişle elde edilen kazanç helaldir. Ayrıca cuma namazı ile mükellef bir tüccarın, işyerinde cuma namazıyla mükellef olmayan bir kimseyi çalıştırmasında ve bu şekilde kazanç elde etmesinde bir sakınca yoktur (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 41).

  12. Birakin Adamlar Istedigini Yapsin Sizene …. Isine Gelmeyen Gitmez Olur Biter. Sonucta Sattiklari Urunler Hayati Ihticac Urunleri Degil Öldunuzmu Yarim Saat Bekleyiverin. Ha Bekleyemiyomusun Kapi Orda Bi Suru Magaza var Onunda Senden Gelecek Paraya Ihtiyci yok demekki.

  13. şirketlerin ve ülkelerin dini olmaz. kişilerin dini olur. dinlere bu kadar ilgileri varsa tüm dinlerin özel gün ve saatlerinde kapatsınların dükkanı.

    sırf cuma saatlerinde kapatıyoruz bak ne kadar müslümanız mesajı verip satışı arttırmaya çalışanlar, yarın hükümetin rengi değişince ona göre hareket edecekler. keşke cumaları tüm gün kapatsalar dükkanlarını, böylece gerçek müslüman olduklarına emin oluruz. çünkü müslümanlık cuma saatlerinde dükkanı kapatmakla belli olur,

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version