Adının bile unutulduğu anlarda, müziği ile var olan filmler vardır. Eğer bir filmin müziği kült haline gelmişse küçük tınılar halinde dinlendiği zaman, film daima hatırlanır. Küçük bir liste halinde bu müzikleri ve filmlerini derledik. Müziği mi yoksa filmi mi öne çıkar? O değerlendirme size kalmış.
1- Love Story
Müziği ile hatırlanan, hatta müziğinin biraz daha öne çıktığı filmler düşünüldüğünde, “Love Story” filmini ilk sıraya koymamız gerekirdi. 1970 yılı yapımı film, sahip olduğu konusuyla dönemine damga vuran filmler arasındaydı.
Ali Macgraw, Ryan O’neal’ın başrolünü üstlendikleri film ise sahip olduğu teknik dinamiklerin haricinde apayrı bir olgu ile hiç inmemek üzere gündeme yerleşiyordu. Francis Lai tarafından bestesi yapılan filmin müziği olan “Where Do I Begin”, film ile özdeşleşmişti.
1971 yılında 6 dalda adaylığa gösterildiği Oscar ödüllerindeki tek zaferini “En İyi Orijinal Müzik Akademi Ödülü” dalında almıştır. Filmlerin en önemli tanıtım mecrası olarak bilinen fragmanda dahi öne çıkarıldığı düşünülürse, müziğin film için önemini tartışmamamız gerekir.
#video_10716#
{pagebreak::1}
2- The Godfather
“Baba” filmi… İtalyan yazar Maria Puzo’nun aynı adı taşıyan romanından uyarlanarak yapılan film, Francis Ford Coppola yönetmenliğinde, Marlon Brando, Al Paçino başrollerinde 1972 yılında çekilmiştir.
2.Dünya Savaşı’nın bitiş yılı olan 1945 ve sonraki 10 yıllık süreçte New York’ta yaşamını sürdüren İtalyan Mafyası’nın anlatıldığı film, genel kesim tarafından dünyanın en iyi filmlerinden biri olarak kabul edilmektedir.
Her ne kadar doğruluk payı tartışılsa da, IMDB listesinin ikinci basamağında bulunan film, “En İyi Film”, “En İyi Erkek Oyuncu(Marlon Brando)”, “En İyi Uyarlama Senaryo” dallarında 3 Oscar kazanmıştır.
Fakat, yinede filmin adının geçmesi ihtimalinde, akıllara ilk olarak o hoş tınısı beraberinde ana tema müziği gelmektedir. Birçok sanatçı tarafından seslendirilen müziğin, unutulmaya yüz tutacağını hiç sanmıyoruz.
#video_10717#
{pagebreak::2}
3- Rocky
“Acı yok Rocky, acı yok” satırlarının günümüzde dahi hatırlandığı film, ilki 1976 olmak üzere toplamda 6+1 filme sahip olmuştur. 1 opsiyonunu henüz geçtiğimiz hafta vizyona giren “Creed” filmi ile bulunduran Rocky filmi, 7’den 70’e geniş bir yaş skalasına hitap etmeyi başarmıştı.
Üzerine eklenen her filminde, yeni bir karakteri meydana getiren film serisinde en çok ilgi odağı olanı ise 1986 yapımı “Rocky 4” olmuştu. Soğuk Savaş’ın söz konusu olduğu yıllarda ABD-Sovyet Rusya arasındaki gerilimi son derece taraflı bir biçimde anlatan film, her şeyi ile efsane konumuna gelmişti.
Sahip oldukları dinamiklere ek olarak şarkısı ile de ön plana çıkmıştı. Dinlenmesinin ardından, filmin sahnelerinde kesitleri hafızalarda canlandırarak, izleyiciye tekrar o günleri hatırlatmaya devam ediyor. ABD yeniden dünyayı kurtarıyor.
#video_10718#
{pagebreak::3}
4- Endless Love
Yıllara mal olmuş, iki efsane oyuncuyu barındıran bir aşk filmi ile daha karşı karşıyayız. Başrollerini Martin Hewitt ve Brook Shields’ın paylaştığı 1981 yapımı film, dönem sinemasına damga vuran filmler arasındaydı.
Kavuşamayan iki aşık gencin hikayesinin aktarıldığı film, sonraki süreçte zirvedeki yerini koruyacak müziği ile akıllarda kalmıştı.
Lionel Richie tarafından yazılan, Diana Ross ile yapılan düet beraberinde sunulan müzik, gelmiş geçmiş en iyi düet olarak kabul edilmekle beraber, birçok alanda dahi zirvede yer almaktadır. 80li yıllara yetişen kuşağın, hayatlarından hiç çıkmayacak bir film ve müzikten bahsediyoruz.
#video_10719#
{pagebreak::4}
5- Top Gun
1986 yılında yapılan, başrollerini Tom Cruise, Kelly McGills’in paylaştığı efsane film ve kült müziği ile karşı karşıyayız. ABD Donanması’nda görevli olan bir pilotun “Top Gun Onur Ödülü”nü almak için verdiği mücadeleyi anlatan film, gösterime girdiği yıl en çok hasılat yapan film konumunda olmuştur.
Bu alanda az önce bahsi geçen Rocky 4’ün önüne geçmeyi başaran aşk temalı film, var olan duygulara tercüman olmak yolundaki en büyük araç olan müzik ile tarihteki yerini almıştır.
Berlin adlı grubun “Take My Breath Away” şarkısını kullanan film, tercihinin ne denli doğru olduğunu anlaması için uzun zaman beklemeyecektir.
#video_10720#
{pagebreak::5}
6- Ghost Busters
Adının geçtiği esnada, anındalık hızında müziğini akıllara getiren bir filmin şüphesiz bu listede yer almaması beklenemezdi. 1984 yılında, “o zamana dek yapılmış en pahalı komedi film” sıfatıyla yer alan film, özgün konusu ile tarihteki yerini almıştı.
Hayalet avcılarının gerçekleştirdikleri aktiviteleri, yaşadıkları hayatı belirgin bir espri düzeyi ile aktaran film, ana tema müziği ile, misafir olduğu evlerden bir daha hiç ayrılmamıştır. En pahalı filmin bütçesi ise 30 milyon dolardır.
#video_10721#
{pagebreak::6}
7- Saturday Night Fever
Bee Gees grubunun efsane şarkısı “Staying Alive” ile başlama yoluna giden film, müziğini öne çıkarmak konusundaki niyetini henüz film başlarken belli etmişti.
Sayısız müzikal filmde yer alan John Travolta’nın başrolünü üstlendiği filmin, bütünüyle müzik ve dans üzerine kurulmuş teması ile farklı bir dalda öne çıkması düşünülemezdi. Efsane grubun, efsane filmde kullanılan efsane şarkısını dinletmeden önce daha fazla bir şey söylemek istemiyoruz.
#video_10722#
{pagebreak::7}
8- Flashdance
Döneminin bir başka müzik-dans temalı filmi Flashdance, birçok sahnesinde kullanılan, birçok farklı müzikleriyle öne çıkmıştı.
Başrolde yer alan Jennifer Beals’ın gösterdiği muhteşem dans-oyunculuk performansı ile kendine hayran bıraktığı film, müzik ile başladı müzik ile bitti. Üstat William Shakespeare’ın dediği gibi “Yeter ki sonu iyi bitsin.”
#video_10723#
{pagebreak::8}
9- Grease 1 – Grease 2
Müzikal film denince, akla ilk olarak gelen film olan “Grease”, her iki sürümünde de farklı oyuncu kadrosunu barındırmasına rağmen, neredeyse her müziği ile efsane kategorisinde değerlendirilmişti.
Konu müzik beraberinde dans olunca, bütünüyle söz konusu temalar üzerinde yoğunlaşılmasını takiben, çok sayıda kült müzik çıkarabilmişti. Var olan seçenekler arasından, en beğenileni koyduğumuzu düşünerek, filmin/filmlerin mutlak suretle listede yer alması fikrini pekiştiriyoruz.
#video_10724#
{pagebreak::9}
10- Footlose
Yıllarca kendisini aksiyon temalı filmlerde görmeye alışık olduğumuz Kevin Bacon’un farklı bir yönünü daha keşfedebildiğimiz film, bütünüyle dansa ve müziğe bağlı olarak kurulan teması ile karşımıza çıkıyor.
Dönem gereği, kendini dans etmek zorunda hisseden gençliğin filmi olarak öne çıkan film, unutulmaz sahnesi ile akıllarda yer edinmişti. Doğruyu söylemek gerekirse, sağlam bir koreografi ve uyumlu bir topluluğun icra ettiği danslar her zaman ilgi çekici olmuştur.
#video_10725#
{pagebreak::10}
11- Karayip Korsanları
İlki 2003 olmak üzere, 4 seri halinde yapımı gerçekleşen film, korsan-denizcilik filmlerine getirdiği farklı bakış açısı ile gündeme gelmişti.
Vizyonda olduğu yıllar boyunca izleyicinin her daim sempatisini kazanan film, toplamda 3.7 milyar dolar gibi bir hasılata da sahip olmuştu. 4 filmin ortak özelliği ise dillere destan karakteristiği ile Jack Sparrow ve her filmde kullanılan müziği olmuştu.
Denizciliği çağrıştıran bir müzik olduğunu söylesek yanılmayız.
#video_10726#
{pagebreak::11}
12- Hızlı Ve Öfkeli
Günümüze dek yayınlanan 7 filminde farklı müzikler beraberinde izleyicinin karşısına çıkan film, belirgin bir müziği ile öne çıkamamıştı. Listede yer almasının sebebini ise, malum şahsiyete duyulan saygıdan ileri geliyor.
Hayatını kaybeden Paul Walker anısına yönelik olarak sunulan müzik ve filmde yayınlandığı sahne daha fazla söze gerek bırakmıyor.
#video_10727#
Açıkça söylemek gerekirse, tüm listenin yabancı içerikli olmasının yegane sebebi, Yeşilçam Sineması’na deyimi yerindeyse girilmesi ihtimalinde çıkılamamasıdır. 1970’li yıllar başta olmak üzere, bir şarkının piyasaya sürülmesinin ardından, şarkı için film yapılmakta idi.
Bu yüzden, verilebilecek sayısız örnekler dolayısı ile söz konusu dipnotu düşerek, affınıza sığınıyoruz. “Hasretinle yandı gönlüm”, “Sevemedim kara gözlüm” ve daha nicesi… Bunlar unutulacak türden şarkılar değil.
TİTANİK NERDE TİTANİK nasil bir liste
The Godfather
ennio morricone yaptığı iyi kötü çirkin in müziğini aradı gözlerim…
rocky nin asıl müziği gazı veren,havaya sokan parçası bence, bill conti nin yaptığı Going The Distance dır.antrenman sahnelerinde ve apollo creed ile maçı sırasında çalar…
Hateful eight de olmaliydi efsane muzikleri var
Star wars un olmadan liste olmaz
İyi, Kötü, Çirkin Filminin müziği efsanedir onu nasıl burada vermediniz pek çok yerde o müzik kullanılmıştır
Titanic müziği de eksik kalmış
haber güzel olmuş ama 😀 teşekkürler
Sonuncusu hiç de efsane değil
İletişim Fakültesinde okuyan birinden daha entelektüel sinema kültürü beklerdim, yazık.
good bad ugly olmaması üzdü. ayrıca hızlı ve öfkeli nin öne çıkmış en yegane müziği tokyo drift bence.
Titanic nerde
Abi Titanic nerde ya haberi güncelleyin onu da koyun
Çok kötü bir liste dünyanın en iyi film müziği titanicdir (My heart Will go on)
Yüzüklerin efendisine ve kanlı elmas filmine hakaret bu liste 🙂
star wars olmadan olmaz .
indiana jones, görevimiz tehlike, yüzüklerin efendis,kill bill, iyi kötü ve çirkin
John williams ??????? Onsuz olmaz star wars superman indiana jones jaws hepsi onun eseri
Bu listede olması gerekenler. 1) Bill conti "conquest. 2) john williams "superman theme. 3)james horner. Braveheart theme. 4) alan silvestri back to the future theme. 5) john williams star wars theme. 6) brad fiedel terminator theme 7)john williams indiana jones theme. 8) john williams jaws theme.
Godfather efsane
En baba valla rocky tartismasiz.
Turk filmleri yok doğal olarak
Turk filmleri yok doğal olarak
Turk filmleri yok doğal olarak
Titanik ?
aslında ben size enio morricone diyorum da başka birşey demiyorum dicem ama miklos rozssa var john williams var nino rotta var birde aaa john barry var daha sonra bil conti var zaten bu vatandaşlar sinema tarihinin en önemli filmlerine müzik yapmışlardır mesela enio morricone spagetti vestern dediğimiz filmlerin en baba müziklerini yapmıştır miklos rozssa el cid ve ben hur, el cid deyince bilinmez karamurat deyince herkez bilir battalmıydı ya, nino rotta godfather john barry zulu theme bil conti rocky ve bu adamların daha çok bestesi var ama burada yazılsa shift delete değil wikipedi olur
karayip korsanlarının müziği hiç de güzel değil 90 larda ırak savaşını anlatan bir filme giderdi de o filmde çok da doğru olmamış mesela yıllar önce tresure island vardı ve müziği samuel barber in adagio for string var dı bana göre efsane yakışmıştı aynı müzik platon dada kullanıldı sonra mesela operadaki hayalette bachın tocatta and fugue eseri kullanıldı ve sanki o film için özel yapılmış gibi yakışmıştı karayip korsanları 1. si süperdi gerisi vasattı
Babam ve oğlum bir şans daha olmalıydı
Çook eksik olmuş
Godfather
Bence shiftdeletede ki en isabetli liste olmuş şimdiye kadar gördüğüm. Hızlı ve öfkeli olmamış listede ama izleyince yine duygulandım. Dağ gibi adam gitti. Daha ne filmler çekerdiler.
Yuhh yani son zamanlarda ki en güzel film müziğini adam beğenmedi.
Bir avuç dolar için
8 Mile – Lose Yourself eksik olmuş bence
adam müziği beğenmedim dememiş daha günümüze yakın demiş bir daha okursan aynı tarzda olan bir korsan dizisi vardı tresure island trtde izleyenler bilir ondada nasıl bir müzik kullanıldığını anlatmış bencede çok filme oturmamış güzel ama filme daha dönemini yansıtan bir müzik giderdi anladınmı kardeş
yuh yazar LSD dozunu aşmış… Rocky 4 izlerken Rambo 3 algılamış… Rocky 4 kimse kimseyi kurtarmıyor bir daha izle…
James bond yoksa zaten boş…