Türk Milleti olarak oldukça yaratıcıyız. Özellikle bir ürünü satmak için yapılanlar takdire şayan. Özellikleri kötü de olsa öyle bir övülür ki siz inanır alırsınız.
Durum ikinci elde daha da kötü tabi. Kazalı araba kazasız olur. Arabayı yıkatmayanlar sadece çizikten araba boyatır, 100 bini geçen araba yoktur. Çizilmiş tablet, telefon yoktur. Hepsi kılıfında ve cam filmi ile kullanılmıştır. İşlemci ya da ekran kartı alacak olsanız overclock bile yapılmamıştır.
Biz de ikinci el yalanlarını, ürün kategorilerine göre toparladık. Bakalım ikinci el ürün alacaklar, hangi komik sözlerle karşılaşıyorlar ?
Otomotiv, emlak, telefon, tablet, bilgisayar parçaları gibi alanlardaki yalanları ve satış sözlerini sizler için toparladık. Maalesef ülkemiz bu tarz konularda oldukça başarılı.
#video_1203#
{pagebreak::2}
İkinci El Otomotiv Dünyası:
En çok abartı ve yalan, Otomotiv ve Emlak sektörlerinde karşımıza çıkıyor. Otomobillere baktığımızda durum çok komik. İkinci el araba almak o yüzden de çok zor bir iş haline geldi. Artık ucuza kazalı araba alıp, pahalıya satmak oldukça popüler bir iş haline geldi. Birde pert edilen arabalar da çoğaldıkça ortalık pert araba doldu. Ama onlar hep sel yüzünden pert oldular!
Pert olan arabalar için bahane aynıdır. Selde azıcık su yedi diye tanıdık sigortacı perte çıkardı. Yoksa arabada hiç birşey yok. O zaman neden perte çıkarttın arabayı ? Airbag açıldı diye perte çıkanları da unutmamak lazım.
Daha da komikleri var elbette.
Hayatında hiç bir konuda titiz olmayan ve satıcının kişiliğinden de bu izlenim alındıktan sonra, keyfe keder boyattım lafını duyunca da oldukça gülesim geliyor. Boyatılan araçlarda öne çıkan laflar ;
Bel altı çiziklerden dolayı boyalı, Tavan ve kaput güneş yanığı olduğundan komple boyalı, çıtırdan lokal boyalı
Daha vahimi arabayı satabilmek için özel isimler de takılır. Arabayı alacak insan daha da duygulansın amacı taşıyor. Ben arabamı çok sevdim ve çok iyi baktım imajı da var tabi.
Yer uçağımı satıyorum, Birtanemi satıyorum, Oğlumdan kopuyorum, tosuncuktan ayrılıyorum gibi.
Bahaneler bitmiyor tabi. Askere gidiyorum, Evleniyorum, sıkıldım model yükseltiyorum gibi bahaneler de mevcut. Ama ciddi satıcı borçtan dolayı diye yazar. Ona da hemen galericiler gider ve 4 bin daha az fiyat verirler.
Türkiye’de ikinci el araba aramaya başlarsanız, 120 binden aşağı araba pek yok. Yani kilometre düşürme işlemi çok sık yapılıyor. O yüzden de arabalar hep garaj arabası, askerden, memurdan gibi bahanelerle satılıyor. Sadece hafta sonu çıkar bu arabalar ve hep yakın yerlere giderler.
Full donanımlı arabaların ilanları daha da komik.
Daha dolusu fabrikada bile yok, Full+ Full, Ağızına kadar dolu, Emsali yok, Türkiye’de Tek…
Çıtır kazalı, tatlı kazalı, tatlı pert, pert ama şaside oynama yok gibi ilanları da görüyoruz. Ama genelde ilanı açtığınızda arabaların şaftı kaymış oluyor. Kısaca Tatlı yazan bir ilana pek girmeyin.
{pagebreak::3}
Bir diğer komik pazar ise Emlak :
Özellikle arsa alacak insanlara boş vaadler ile gaza getirmek oldukça moda. Çılgın proje buranın yakınında olacak, üçüncü köprünün çevreyolu buradan geçiyor, burası geleceğin Ataşehir’i olacak, İstanbul bu tarafa kayıyor gibi örnekler mümkün.
Ev konusunda da genelde tüm evler heryere yakın. Yürüme mesafesi ile heryere 5 dakika. Fotoğraflara evin kötü yerleri asla gösterilmez.
Hele zemin kat evlerin ilanları bombadır. Benim de başıma geldi. Eve öyle bir yerleştik ki, başımıza gelmeyen bela kalmadı. Ama konuşurken ve ilana bakarken ev öyle bir anlatıldı ki bizlere. Ondan çok tecrubeliyim. Biri size asla bu olmaz, şu olmaz diye başlıyorsa kesinlikle o üründen ya da evden kaçın. Kesinlikle oluyordur ki ilk başta olmuyor diye sizlere anlatıyor.
İlanlarda keyfli daire, keyf evi, biz yaptık sefasını siz sürün gibi komik ifadeler de bulunuyor.
{pagebreak::4}
İkinci El Cep Telefonu ve Tabletler :
Bu bölümdeki ilanlarda genelde telefonlar az kullanılır ve kılıftan hiç çıkmamıştır. Telefonlar hep cam filmi ile itina ile kullanılır. Hatta cam filmi takılır ama altta çizikler vardır. Çizikleri gizlesin ve cam filmi ile kullanıldığına inanılsın diye bir taktik buda.
Pazarlığı engellemek için tok satıcıyı oynamak olmazsa olmazdır. Genelde ilanlardaki her telefon, 2. telefonudur satanın. Hem çok kullanılmadı hem de keyfimden satıyorum imajı, alıcıya işleniyor.
Çekilden fotoğraflarda telefonun çizikleri gösterilmez. Tırnak girecek kadar çizilen alanlar, kılcal çizik diye geçiştirilir. Kasadaki oyuklar ise nazarlıktır.
500 MHz‘lik işlemciye sahip eski bir akıllı telefon ise zamanının kralı, efsaneyi satıyorum gibi ilan başlıkları ile satışa çıkarılıyor.
Çılgın satıcıları da unutmamak lazım. Yurt dışından getirip, SIM Klidi olan ya da pasaport kaydı olmayan telefonlardan, garantili sıfır ürün fiyatı isteyenler azımsanacak miktarda değil.
Tablet piyasasında da çin işi ürünler de kral gibi anlatılıyor.
{pagebreak::5}
İkinci El Bilgisayar Parçaları :
Bu bölümdeki tüm parçalar az kullanılmıştır. Yorulmamıştır ve overclock yapılmamıştır. Hepsi kutulu ve kutu içeriği tamdır. Ama kargo ile elinize gelen ürün asla öyle olmaz. Kutusu varsa kutu içeriği eksiktir. Kutu içeriği varsa ya faturası, garantisi yoktur ya da kutusu normal bir koli rengi kutudur.
Mesela 3K veren bir Xbox 360, tamir ettirilip sizlere az kullanılmış ve keyfe keder satılık imajı ile sattırılıyor. Alıyorsunuz ve ha bozuldu ha bozulacak bir ürünü kullanıyorsunuz.
İşlem görmüş anakartlar, bellekleri bozuk ekran kartı, üzerinde aşırı overclock yapılmış ekran kartları da alabiliyorsunuz.
Teknolojiye girmişken en büyük hayal kırıklıkları da ses sistemlerinde yaşanıyor. Yine az kullanılmış ve sesi çok açılmamış diye bir ses sistemi alıyorsunuz. Kargo ile geldiğinde sonuç hüsran. Artık önceki sahibi Woofer’ı nasıl kullanmışsa, bass yerine cazır cuzur sesler duyulur. Tabi içeri göçen uyduları da unutmamak lazım.
{pagebreak::6}
Sonuç :
Sonuçta Türkiye’de ikinci el ürün almak zor. Dürüst satıcılar var elbette ama maalesef çoğu konuda olduğu gibi oldukça az.
Abartılı başlılklardan olabildiğince uzak durun. Bir adam direk keyfe keder boyalı diyorsa arabaya, kazalı ve boyalıdır. Ben keyfimden boyatmışsam arabayı, ilan içine yazarım zaten onu. Neden boyattığımı ve boyatmadan önceki halinin fotoğrafını eklerim. Çünkü dürüst satıcı bunu yapar. Görmeden hiç bir ürünü almayın. En kötü karşınızdaki web kamerasından ürünü sizlere göstersin.
Yazımız inşallah ikinci el ürün alan ya da ev / arsa bakan okurlarmızın işlerine yarar.
:: Türkiye’deki ikinci el pazarına nasıl bakıyorsunuz ?
içerik çok güzel yazılmış, elinize sağlık
2012 bombalarını bekliyoruz.
neler neler var ya özellikle cep telefonu kısmına ilave yapabilirim geçende n97 aldım 2. el adam cihaz temiz zart zurt salladı neyse geldi elime dokunmatik hiç çalışmıyo dedim bu bozuk yok kardeş nokiaların genel sorunudur eve gidince dene soğukta dokunmatik çalışmaz dedi bana ya gülermisin ağlarmısın gönderdim cihazı geri. Birde şöyle birşey var genelde hatay hakkari falan sınır olan yerlerden alınan cihazlar kaçak oluyor o satıcılardan da uzak durmaya çalışmak en mantıklısı.
Satıcıları hedef alır bu yazı
çok eğlenceli bir yazı.
Bu boyalı araba işini bizim ülke abarttı iyice…
İnsanlar boyalı araçtan neden kaçınıyor?
Muhtemelen kaza yapmış olduğu ihtimalinden dolayı…
Kaza yapmayan ama çizilen, güneş yanığı olan araçlar da eskiden önce fotoğrafı çekiliyor sonra satılıyordu… Satın alan kişi eski fotoğrafa bakıp bu adam çizikten güneş yanığından dolayı boyatmış diye güveniyordu…
Şimdi ne oldu…
Kaza yapan aracı düzeltiyorlar… üstün körü bir boya atıyorlar…
Sonra o boyayı çiziyorlar Çizdikten sonra fotoğrafını çekiyorlar…
Sonra çizilen arabayı tekrar boyatıyorlar
Araba çizilmişti mecburen boyattım diyorlar
Bu tür sahtekar herifler yüzünden millet çizilmiş, güneş yüzünden üzerinde boya kalmamış arabasını boyatamıyor her gün o çizikler güneş yanıkları gözüne bata bata aracı kullanmak zorunda kalıyor…
boyalı araç usta bir göz ile kolayca anlaşılıyor. fakat yeni numaraları kilmoetre ile oynamak. leasing’de kullanılmış araçları galeriler alıyor. bu araçlar 100 bin kilometreden aşağı olmazlar genelde. galeriler kilometreleri düşürüp satıyorlar. bunu anlamanın yolu ise aracın son servise girdiğinde kaç kilometrede olduğunu öğrenmek. leasing araçları yetkili servislerde bakıldığı için son yapılan bakımlarında kaç kilometredeydi öğrenebilirsiniz. bu işi yapan 4 farklı galerici ile karşılaştım .
en güzeli 2. el araba alırken bir bilenle gitmek
Bagaja ekmek konur. Satarken de "Abi bu arabada ekmek var yeminle, al pişman olmazsın" denir. Hem alıcı ikna edilir, hem de "yalan" söylenmemiş olur. Ne de olsa çok dürüstüz, kazancımıza haram bulaşmamalı !
Keyifle okudum teşekkürler.
Hacı sana bir blog açalım içine komik yazılar yaz burda çürüyorsun valla
hatırlıyorum zamanında bir ilana çok gülmüştüm. iphone 2g ülkemizde satılmamış ve gelmemiş olmasına rağmen adamın biri ilanında 3 ay önce turkcell iletişim merkezinden alındı garantisi 21 ay devam etmektedir tarzında cümleler kuruyordu
aynen abi bende boyatamıyorum arabamı bu sebeplerden dolayı satarken 500-1000 lira düşüğe verecez artık
dün gazetede okudum, sıfır arabalarda da bazı hileler yapılıyormuş. mesela arabanın içersindeki sıfır araba kokusu bir parfümden ibaretmiş. markaların kendilerine özel hazırlattıkları bu parfümlerin kokuları, insanları etkilemede görüntüden daha önemli rol oynuyormuş.
http://forum.shiftdelete.net/otomobi…-tuzaklar.html
1500 liralık telefonu 500 liraya satan dürüst satıcı nasıl olurmuş görün. Özellikle kırmızı yazıya dikkat.
abi bide sattıkları herşey özellikle arabalar türkiyede tek yani yok böyle bişey herşey türkiyede tekse nolcak bu piyasa 😀
hahaha. adam prensip sahibi. üzerinde made in china yazan çin malı ürün satmıyormuş.
türkiye de 2. el araba almak afedersiniz ama tabiri caizse genel evden evlemek için namuslu temiz kız aramaya benziyor
Satan adam gerçekten doğru söylüyorsa sizin yazdığınız bu yazıların ve imaların kime ne faydası var.Satıcı yalancıysa alıcı da enayi değil ya.Bir ton para döktüğü arabayı veya elektronik eşyayı iyice incelesin.
iyi de o zaman herkes malını ömrü bitinceye kadar kullansın.Avrupa’yı geçtik çöpe atmakta.Çalışan cep telefonlarını,yavaşlayan bilgisayarları,televizyonları atalım çöpe gitsin.Nasılsa yenisi ucuz.Araba en fazla 4 yıl/100 bin km ondan sonra adı külüstür oluyor.peki biz bunları üretebiliyor muyuz?hepsi ithal.Dolarlar çöpe.2.elde kimseye güvenme en iyisi hiç alma git yenisini al daha iyi.düsturumuz bu olmuş.Bir de alanlar ile dalga geçiyoruz.Bir malı ne kadar ucuza alıyorsan ondan şüphe duymalısın.Satıcıya güvenmek yerine daha iyi inceleme yaptırmamız yeterli.Kendimiz yapamıyorsak bir ustasına yaptırabilriz.Bir aracın kilometresini sadece sayacı göstermez.Pedalları,direksiyon simidi,fren disk aynaları,eksoz manifoldu gibi dışarıdan bakılabilecek birkaç noktadan da anlayabiliriz.eksperleri daha kolay anlar.
süper bir yazı sonuna kadar okudum söylediklerinizden en az 1 2 tanesi başıma geldi.