İnternet bankacılığında en çok merak edilen sorulardan biri her zaman EFT ve havale nedir? ve arasındaki farklar nelerdir? olmuştur. Bankacılık işlemlerinde para transferi konusunda büyük önem taşıyan EFT ve havale nedir? ve arasındaki farklar nelerdir? sorularını bu haberimizde cevaplıyoruz. Bakalım EFT ile havale işlemlerinin farkı nelermiş?
EFT ve Havale nedir? Arasındaki farklar nelerdir?
EFT nedir?
İlk olarak EFT işlemini konu alıyoruz. EFT yani elektronik fon transferi tüm bankalar arasında gerçekleştirilebilen bir işlemdir. Örneğin; X bankasından Y bankasına para göndereceğiniz zaman EFT opsiyonunu kullanmanız gerekmektedir. EFT işlemi sırasında para transferi yapacağınız kişinin adı, IBAN’ı veya hesap bilgileri olması gerekiyor. EFT işlemlerinin saati bankalara göre değişiyor. Ancak genelde EFT işlemi 09:00 – 17:00 saatleri arasında gerçekleştirilebiliyor. Bu saatler dışında X bankasından Y bankasına EFT yapmak isterseniz; gönderilecek tutara göre EFT için ödemeniz gereken ücret de değişir.
Kullanmış olduğunuz banka hesabı eğer maaş hesabınız değilse, bankanın belirlediği saatler içerisinde EFT yapsanız bile, tutara bağlı olarak sizden EFT ücreti tahsis edilir.
EFT ücretinin en düşük alındığı işlem yönteminin internet bankacılığının olduğunu belirtelim. İnternet bankacılığında diğer bankacılık servislerine göre daha az kesinti yapılır.
İşlem saatlerinin yanında EFT limiti de bankalara göre değişebiliyor. Yine genelleme yapacak olursak bankalarda gün içerisinde yapılabilecek olan EFT limiti 200.000 TL ila 300.000 TL arasındadır. Limiti arttırmak için bankanıza başvurmanız gerektiğini belirtelim. Son olarak EFT işleminin sadece hafta içi gerçekleştirebildiğinin altını çizelim.
Havale nedir?
Gelelim havale işlemlerine. Havale işlemi EFT’nin tersi olarak sadece X bankasından X bankasına gerçekleştirilebilir. Havale işlemleri için herhangi bir saat kıstası bulunmamaktadır. Dilediğiniz gibi X bankasından X bankasına 7 gün 24 saat içerisinde havale işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Eğer kullandığınız hesap maaş hesabı değilse, havale işleminde de sizden belli bir hizmet bedeli tahsis edilecektir. Ancak bu bedel EFT işlemine göre daha az olacaktır.
Havale limiti de EFT limiti gibi bankaya bağlı olarak değişmektedir. Havale limiti genelde 200.000 TL ila 300.000 TL arasındadır.
EFT ile havele arasındaki farklar
EFT; farklı bankalar arası para transferi yapmaya yarayan bir işlemdir. Sadece hafta içi ve belirli saatler arasında yapılır. Hizmet bedeli havale işlemine göre daha fazladır.
Havale; aynı banka arasında yapılan para transferidir. 7/24 havale işlemi ile para gönderebilirsiniz. EFT işlemine göre hizmet daha azdır.
EFT ve havele işlemlerini bankadan, internet bankacılığından ve bankamatiklerden gerçekleştirebilirsiniz.
:: EFT mi yoksa havale işlemini mi daha sık kullanıyorsunuz?
Her ikisini de duymuş olsam da inanın ne olduklarını bilmiyordum.Kısa ve öz bilgilendirici bir yazı olmuş. Teşekkürler…
Son paragrafta havale kelimesinde harf hatası yapılmış. Düzeltilmesi hoş olur. Ayrıca bankamatik iş bankası markası olup ilgili cihazın adı ATM’dir. Buradaki durum selpak mendil gibi markanın ürün adı halini almasıdır. Bunu da düzeltebilirsiniz. Saygılar.