Çoğu kişi 18 yaşına girdiği gibi ehliyet alma ve motor veya otomobil hangisine tutkusu varsa o aracı kullanma hevesi ile sürücü kurslarına gidiyor. İstisnai durumlarda uzun sürebilen ehliyet alma süreci genellikle belli bir prosedür içerisinde ilerliyor. Peki nasıl ehliyet alındığını ve ehliyet alma sürecinin ne kadar sürdüğünü biliyor musunuz? İşte ehliyet kaç ayda alınır sorusuna cevap…
Ehliyet alma süreci kaç ay sürüyor?
Yasal olarak motorlu araç kullanmak isteyen herkesin, türü fark etmeksizin bir sürücü belgesine sahip olması gerekiyor. Ehliyet alma süreci genel olarak aynı işlese de süreleri istisnai durumlarda fark edebiliyor. Eğer siz de ehliyet almak istiyorsanız ve “Ehliyet kaç ayda alınır?” sorusuna cevap arıyorsanız, işte detaylar…
İlk olarak ehliyet alma şartlarından bahsetmek gerekirse, sürücü kursuna yazılmadan önce bilmeniz gereken belli başlı kurallar bulunuyor. Örneğin her ehliyeti istediğiniz yaşta alamıyorsunuz. Ehliyet almak için uygun yaşlar ise şöyle:
- M, A1 ve B1 sınıfı: 16
- A2, B, BE, C1, C1E, F ve G sınıfı: 18
- A sınıfı ehliyetler: 20 yaş
- C, CE, D1 ve D1E sınıfı: 21 yaş
- D ve DE sınıfı: 24 yaş
Yeni tip ehliyete geçiş için süre doluyor! Nasıl başvurulur?
Her ne kadar yaşlar önemli olsa da ayrıca bazı deneyim şartları da bulunuyor. Bu şartları ise şöyle listeleyebiliriz:
- A sınıfı ehliyet alacak 24 yaş altındaki sürücüler için en az 2 yıllık A2 sürücü belgesi
- C1, C, D1 ve D sınıfı ehliyet için en az 2 yıl süreyle B sınıfı sürücü belgesi
- BE sınıfı ehliyet için B sınıfı sürücü belgesi
- CE sınıfı ehliyet için C sınıfı sürücü belgesi
- C1E sınıfı ehliyet için C1 sınıfı ehliyet
- DE sınıfı ehliyet için D sınıfı sürücü belgesi
- D1E sınıfı ehliyet için D1 sınıfı sürücü belgesi
İlk kez ehliyet almak için gerekli belgeler ise kimlik kartı, sürücü kursundan alınan sertifika, öğrenim belgesi, sürücü sağlık raporu, kağıt ve harç bedeli ile vakıf payının ödendiğini gösteren belge, 1 adet biyometrik fotoğraf, ve kan grubunu belirten belgedir.
Eğer tüm süreçleri hallettiyseniz şimdi “Ehliyet kaç ayda alınır?” sorusunun cevabına geçebiliriz. Milli eğitime bağlı kurslara yapılan başvurulardan sonra yaklaşık 15 gün içerisinde teorik ders dediğimiz ilk yardım, karayolu kuralları gibi bilgiler öğrenilir. Sonrasında ise sınava girilir ve eğer sınavdan geçilirse 1 aylık zaman diliminde uygulanan uygulamalı direksiyon dersi için tarih belirlenir.
Direksiyon derslerinin ardından sürücü adayı için sınav tarihi belirlenir ve başarılı bir şekilde tamamlanırsa ehliyet almaya hak kazanılır. Süreci tamamlayan sürücüler de randevu ile Nüfus Müdürlüklerine başvuru yaparak ehliyet alabilirler. Yani tüm dersler, sınavlar ve belgelerin süreci hesaplandığında 1 ila 3 ay arasında ehliyet alınabileceğini söyleyebiliriz. Eğer tüm süreç aksamadan ilerlerse 45 gün gibi sürede de ehliyet almak mümkün. Fakat bazı istisnai durumlarda bu süreç daha da uzayabiliyor.
Peki ya siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz.