Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Bilim Vakfı, 2012 yılında bir kara deliğin çevresini gözlemlemek amacıyla Event Horizon Teleskobu’nu inşa etti. Teleskop, o günden beri kara delik hakkında veri topluyordu. Merakla beklenen kara delik fotoğrafı da sonunda vakıf tarafından yayınlandı. Vakıf kara delik fotoğrafı paylaşarak dünyada bir ilki gerçekleştirmiş oldu.
Söz konusu yayın ve fotoğraflar NASA tarafından da paylaşıldı. NASA üst düzey görevlisi Paul Hertz olayı “EHT için müthiş bir başarı” olarak nitelendirdi.
Japonya asteroit bombalıyor!
Kara delik fotoğrafı ile bir ilke imza atıldı!
Bugün olağanüstü toplantı kararı alan Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Bilim Vakfı, Horizon Teleskobu’nun çektiği ilk kara delik fotoğrafını dünya ile paylaştı. Kurul, söz konusu gelişmeyi “çığır açan gizem” olarak değerlendiriyor.
40 milyar kilometre çapıyla Dünya’dan üç milyon kat daha büyük olan devasa kara deliği bilim insanları “dev canavar” olarak tanımladı.
Dünya’dan 500 bin katrilyon (500 kentilyon) kilometre uzakta olan kara deliğin fotoğrafını çekmek için dünyanın farklı bölgelerinde yer alan 8 adet teleskop kullanıldı.
Kara delik Mieser 87 galaksisinin mekezinde yer alıyor.
Bu olayın yaşanması ile birlikte dünyada da bir ilk gerçekleştirilmiş oldu. İlk kez bir kara delik fotoğraflamak mümkün oldu. Bu önemli fotoğrafın ve bulguların Astrofizik dünyasında bir dönüm noktası olabileceği belirtildi. Zira kara deliklerin çevresi evrenimizdeki en korkunç ve gizemli yerlerden biri olarak gösteriliyor. Kara delikler; kendisine yaklaşan yıldızları, gezegenleri, gazı, tozu ve her çeşit elektromanyetik radyasyonu geri döndürülemez şekilde yutuyor ve yok ediyor.
Harvard & Smithsonian Astrofizik Merkezinde, Event Horizon Teleskopu Direktörü Astrofizikçi Sheperd Doeleman Reuters’a yaptığı konuşmada: “ Bir kara deliğin fotoğrafını çekmek oldukça vizyoner bir proje. Söz konusu projede dünya çapında 200 ortaklığa sahibiz.” dedi. Proje ABD’nin liderliğinde olsa da birden fazla ülkenin katılımıyla sonuca ulaştı.
Projede görevli bilim insanlarından biri olan Dimitrios Psaltis’e göre araştırma Albert Einstein’ın izafiyet teorisine katkı sunacak.
Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Bilim Vakfı’nın düzenlediği basın toplantısı Brüksel, Santiago, Şangay, Taipei ve Tokyo’da eş zamanlı olarak yapıldı. Toplantı da kara delik haricinde de uzay ile ilgili önemli veriler paylaşıldı.
Mükemmel bugün bilim dünyası devrimi olabilir
Kara deliğini yok ettiğini kim biliyor ki? Ya arkasında farklı bir galaksi var ise solucan deliği gibi?
kara deliğe çekilen maddeler atomlarına ayrılarak çekiliyor diye kabul gören bir teori var. gisen bile ga ve toz bulutu olabilirsin
Einstein izafiyet teorisi
diğer tarafı görmedik ama bunu görüyorsuz. Bunun neden önemli olduğunu NASA – Event Horizon’u inceleyerek öğrenebilirsin. Sen görmeyi reddediyorsun diye de bunun var olduğu gerçeği değişmiyor. Kuran-ı Kerim’in ilk emri “oku” dur. Sen de okuyarak dinine başlamakta veya başlamamkta özgürsün.
ilkokul 5 matematiğin ile gelip burada zırvalama git öte mahallede oyna
Classic-glazed donut a benziyor sekli.
Güneş Batıdan doğmadığı sürece sıkıntı yok.
:):)
:):)
nasıl olsa teyit etme imkanı yok sallayın ….:)
Hesap makinesiyle mi çektiler
Kara delik mı kara yoksa kafalarmi …?
Hıç hayallerimdeki gibi değilmiş YIKILDIM!
İşte böyle bilim haberleri ile gelin bırakın şu reklam haberlerini
Dünya düzdür diyen mağara adamları var hala toplumda. Bu kara deliği de bakalım hangi deliğe benzetecekler.
Dünyadan bilmem kaç katrilyon kilo metre olduğunu nerden biliyorlar
paralaks yöntemi ile 10.000 ışık yılına kadar olan mesafeler hesaplanabiliyor. bir gözünü kapat ve sabit duran başparmağına bak. sonra diğer gözünle bak. başparmağın bir miktar yer değiştirmiş olarak göreceksin. işte bu yer değiştirme miktarını kullanarak trigonometri ile gözün ile elin arasındaki mesafeyi hesaplaya bilirsin. paralaks yöntemi de bu işi teleskoplar ile yapar.
Radyasyon kara delikten kaçabiliyor orda yanlış bilgi var hatta birtek radyasyon kaçabiliyor diye biliniyor
bu şey değil mi ya göt deliği?
karadeliği o kadar çok seviyorum ki orayı görüp ölsem çok sevinirim