Yeni bir bilgisayar kurarken ya da mevcut bilgisayarınızı yenilerken üzerinde en çok düşüneceğiniz bileşenlerden biri de ekran kartlarıdır.

Görüntü ile ilgili verileri işleyip ekrana yansıtan bu önemli bileşen aslına bakılırsa kendi belleği, işlemcisi ve PCB’si ile küçük bir bilgisayar gibidir.

ASUS’un sunduğu ekran kartları arasında giriş seviyesinden, en üst seviyeye kadar çok sayıda model bulunuyor

İhtiyaçlara Göre

Her bileşende olduğu gibi, yeni bir ekran kartı almadan önce ihtiyaçlarınızı belirlemelisiniz.

Yüksek grafik kalitesine sahip oyunları oynamak, modelleme yapmak gibi işlerle uğraşacaksanız üst seviye, bütçenizi fazla yormayan, oyunlarda da çok yüksek olmasa da yeterli bir performans gösteren bir kart arıyorsanız orta seviye, sadece internete girip, e-postalarınızı kontrol edecekseniz giriş seviyesi bir ekran kartı almalısınız.

Hangi ihtiyaç için, hangi kartı almalısınız karar veremiyorsanız, sizin için hazırladığımız bu rehber işinizi kolaylaştırabilir.

{pagebreak::Hangi Kart, Hangi Seviye?}

Hangi Kart, Hangi Seviye?

Piyasadaki ekran kartları NVIDIA ve AMD yongalarına sahip olmalarına göre iki ana kategoriye ayrılırlar.

İki markanın da birbirlerine göre avantaj ve dezavantajları bulunuyor. Bu yüzden kesin olarak NVIDIA ya da AMD iyidir ya da kötüdür demek zor.

Bunun hakkında fikir sahibi olmak için sitemizde yayınlanmış detaylı ekran kartı testlerine göz gezdirebilirsiniz.

ASUS’un şu an satışta olan onlarca farklı ekran kartı modeli bulunuyor

İsimleri Anlamak

AMD ve NVIDIA’nın giriş, orta ve üst seviye için farklı isimlendirme yöntemleri var. Hangi modelin üst seviye, hangi modelin daha düşük seviye olduğunu anlamak ilk bakışta zor olabilir fakat aslında bu isimlendirmelerin altında basit bir mantık var.

{pagebreak::AMD Modelleri}

AMD Modelleri

AMD tarafına baktığımızda Radeon HD serisini görüyoruz. HD ibaresinden sonra model isimlerinde dört haneli bir sayı bulunuyor.

Bu dört hanenin ilk sırasındaki sayı o ekran kartının neslini, ikinci sıradaki sayı sınıfını, üçüncü sıradaki sayı ise o sınıf içindeki seviyesini gösteriyor. Son rakam ise her zaman sıfır olur.

AMD yongalı ASUS model isimlerinin başında EAH harfleri bulunuyor, daha sonra model numarası geliyor. Yeni nesil modellerde ise EAH harfleri yer almayabiliyor

Radeon HD Serisi

Radeon HD 6000 serisi şu an AMD’nin en son nesil anakartlarını temsil ediyor. HD 6900‘ler en üst seviye, HD 6800 bir alt seviyeyi ifade ediyor.

İkinci hanede 9 ve 8 olduğu zaman bunların üst seviye kartlar olduğunu anlayabilirsiniz. İkinci hane 7 ise orta seviye, 6 ve daha aşağısı ise giriş seviye kartları gösteriyor.

{pagebreak::NVIDIA Modelleri}

NVIDIA Modelleri

NVIDIA‘da ise durum biraz daha farklı. GeForce serisi ekran kartlarının isimlendirmesinde harf ve sayı kombinasyonları kullanılıyor.

NVIDIA’nın kart isimlerinde ilk dikkat etmeniz gereken şey baştaki GTX, GTS ve GT şeklindeki harfler. GTX en üst seviyeyi, GTS orta seviyeyi ve GT de giriş seviyesindeki kartlarda kullanılıyor.

ASUS, NVIDIA modellerinin başına EN harflerini ekliyor. Ondan sonra model adı ve sonrasında sahip olduğu teknoloji bulunuyor. Yeni nesil modellerde EN harfleri yer almayabiliyor.

Harfler ve Sayılar

NVIDIA modellerinde bu harflerden sonra üç haneli bir sayı bulunuyor. Bu üç haneden ilki ekran kartının hangi nesilden olduğunu, ikincisi ise dahil olduğu seviyedeki konumunu belirtiyor.

Örneğin GTX 560 ve GTX 580 adlı kartlar aynı nesil ve seviyedeyken, GTX 580‘in daha üst seviye bir kart olduğu ikinci hanedeki sayıdan anlaşılıyor.

Tüm bu anlattıklarımız en başta kafanızı karıştırabilir fakat bir süre sonra hangi kartın, hangi seviyede olduğunu anlamanın çok da zor olmadığını anlayacaksınız.

{pagebreak::Belleklere Dikkat}

Belleklere Dikkat

İhtiyacınıza göre hangi seviyede bir ekran kartı alacağınıza karar verip, marka ve model isimleri arasında yolunuzu bulduktan sonra kartın teknik detaylarına dikkat etmelisiniz.

Ekran kartları için birçok farklı teknik özellik göreceksiniz. Bunlar arasından en çok dikkat etmeniz gereken belli başlı birkaç özellik var.

Bunların hangisinin en önemlisi olduğu tartışılır fakat yine de bizim tavsiyemiz ilk olarak kartın sahip olduğu bellek miktarı ve tipine dikkat etmeniz.

Günümüzde üst ve orta seviye ekran kartlarının neredeyse tamamında GDDR5 bellekler kullanılıyor. Sadece bazı giriş seviyesi modellerde GDDR3 belleklere yer veriliyor. Tahmin edebileceğiniz gibi GDDR5 bellekler daha yüksek performans sunuyorlar.

ASUS’un ARES adını verdiği çift GPU’lu özel ekran kartı modelinde 4 GB bellek bulunuyor

Ne Kadar Bellek?

Üst seviye bir performans bekliyorsanız en az 768 MB ve üstünde GDDR5 bellek kullanan bir kart tercih etmelisiniz.

Burada dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da bellek arayüzü. Giriş seviyesi modellerde 64 ya da 128-bit olan genişlik, üst seviyelerde 512-bite kadar çıkabiliyor. Bu değerde yüksek olanın daha iyi olduğunu unutmayın.

Belleklerle ilgili önemli detaylardan biri de frekansları. Eğer üst seviye bir kart arıyorsanız bu değerin de 1000 MHz civarında olmasına özen gösterin.

Bazı tablolarda 4000 MHz ya da ona yakın değerler görebilirsiniz, buna efektif frekans deniliyor. Bu değerin normalde ne anlama geldiğini anlamak için dörde bölün.

{pagebreak::Diğer Teknik Detaylar}

Diğer Teknik Detaylar

Kartta bulunan belleklere baktıktan sonra shader sayısı ve frekansı, GPU hızı gibi özellikler öne çıkıyor.

Bu değerlere bakarken, AMD ve NVIDIA modellerini kendi içlerinde ayrı ayrı değerlendirmekte fayda var çünkü iki marka da, özellikle shader sayısı konusunda, birbirinden farklı değerler kullanıyor. Bu yüzden bu alanda iki markanın ürünlerini sadece bu değerlere bakarak karşılaştırmak doğru olmaz.

NVIDIA yongalı ekran kartlarında shader’lara CUDA çekirdeği adı veriliyor

Kendi İçinde Değerlendirin

Örneğin shader sayısına baktığınızda (NVIDA bunlara CUDA Core adını veriyor) AMD modellerinin NVIDIA‘ya göre daha çok sayıda shader barındırdığı görülebilir fakat bu durum çok şey ifade etmiyor.

Bu yüzden bu değerleri göz önüne alırken, NVIDIA ve AMD modellerini kendi içlerinde değerlendirmelisiniz.

GPU frekansında da durum çok farklı değil aslında. Tek başına bu değer çok şey ifade etmese de yine de yüksek frekansın daha iyi performans anlamına geldiği söylenebilir.

{pagebreak::Özel Modeller}

Özel Modeller

Tüm bu saydığımız detaylara bakıp kararınızı vermeden önce bir de üretici firmaların ekran kartları için özel olarak geliştirdiği teknolojilere de mutlaka göz atmalısınız.

ASUS’un TOP serisi modelleri standart kartlardan daha yüksek frekanslara sahip

Bu teknolojiler referans tasarımlı standart kartlarda olmayan faydalı birçok özelliği kullanıcılara sunuyor.

Bu özel modellerin en karakteristik özellikleri farklı soğutma sistemlerine sahip olmaları ve fabrika çıkışı hız aşırtma işleminden geçmeleri.

Daha Yüksek Performans İçin

Aynı ekran kartı modelinin standart tasarımından daha yüksek frekans hızlarına sahip olan bu kartlar, böylece normalden daha yüksek performans değerleri sunuyor.

DirecCU II teknolojisine sahip ASUS marka ekran kartlarında çift fan bulunuyor

Bunun yanı sıra bu kartlarda özel soğutma sistemleri de yer alıyor. Böylece zaten hız aşırtma işleminden geçmiş olan kartınızın üzerinde kendi hız aşırtmanızı da daha rahat bir şekilde gerçekleştirebiliyorsunuz.

Hız aşırtma işlemi yapmak için de ekran kartının verimli ve güvenilir bir yazılım desteği sunması gerekiyor. Ayrıca hız aşırtma işlemi esnasında yaşanabilecek aksaklıklara önlem olacak özellikler de büyük önem taşıyor. Bunlar genel anlamda kartın ömrünü de standart modellere göre bir hayli uzatıyor.

:: Ekran kartı satın alırken nelere dikkat ediyorsunuz?