Birkaç gündür ülkemizin genelinde yaşanan ve daha önceden tahmin edilmediği için vatandaşları zor durumda bırakan elektrik kesintileri, Türkiye’deki internet altyapısını da en doğal yollarla test etmiş oldu.

Bu yazıda bahsedeceğimiz internet altyapısı, evlerde ve ofislerde kullandığımız internet bağlantısı değil. Malum, 3G dışında modeme elektrik gitmediğinde internetin varlığını sorgulamak, pek doğru olmuyor. Asıl değinmek istediğimiz nokta, Data Center (veri merkezleri) olarak adlandırılan ve sunucuların yer aldığı, tüm dünyaya açılan kapılarımız.

Türkiye’de internetin geleceğini masaya yatırdığımızda, en az altyapı ve hızlı internet kadar içerik üreticilerin durumu da önemli kriterlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Örneğin ShiftDelete.Net gibi içerik üreten yapılar, sunucularını Türkiye’de tuttuğu sürece ziyaretçilerine gecikme olmadan hızlı hizmet verebiliyor ve bu sayede Data Center‘ların büyümesini sağlayarak ülkenin bilişim ekosistemine de katkı sağlıyor.

En son düşünülmesi gereken sorun

Dün yaşanan elektrik kesintisi, Data Center‘ların bu hizmeti ne kadar sağlıklı verebildiğini de açıkça gözler önüne serdi. Kendimizden örnek verecek olursak, birkaç saat boyunca bazı servisleri veremez olduk ve tek sebebi, sunucularımıza elektrik gitmemesi.

Böyle bir sorun, internet servislerinin doğduğu bilişim merkezleri için belki de düşünülmesi gereken en son şey olurken, 2013’ün sonunda bu konunun bizim gündemimize gelmesi, ne durumda olduğumuz hakkında önemli ipuçları veriyor.

Genelde pek paylaşılmaz ancak, altyapımız hakkında sizlere kısaca bilgi verecek olursam, Videolarımızın olduğu ve çok yüksek bant genişliği gerektiren sunucularımız, Hollanda‘da bulunuyor. Hollanda’da yer almamızın iki sebebi var.

Bunlardan ilki fiyat. Eğer bu sunucuları, aynı kalite standartlarında Türkiye’ye getirmeye kalkarsak belki de 5 kat daha fazla bedel ödemek orunda kalacağız. Eğer daha uygun bir seçenek oluşturabilirsek, bu sunucularımızı da Türkiye’ye getirme çabalarımız var. Diğer önemli sebep de Türkiye’de yaşanabilecek doğal afet ve olağanüstü durumlarda buradan hizmet vermeye devam edebilmek.

Web sunucularımız ise gecikme (latency) olmaksızın hızlı hizmet verebilmek için İstanbul’da iki farklı veri merkezinde bulunduruluyor. Bu sunucuların bazıları Radore‘de, bazıları da SadeceHosting‘de görevini sürdürüyor.

Binlerce sunucunun fişi çekildi

Dün yaşanan elektrik kesintisi, bu iki Data Center‘ın sürekliliğini de dest etmiş oldu. Radore’de yer alan web sunucularımıza elektrik verilmediği için hizmet veremedik. Bizimle beraber 3 binden fazla sunucu da ziyaretçilerine hizmet veremedi ve resmen fişi çekildi.

SadeceHosting tarafında böyle bir sıkıntı yaşanmadığı için SDN Forum ayakta kalmaya ve aynı anda binlerce kişiye hizmet vermeye devam etti. Hollanda‘da yer alan sunucular ise sorunsuz bir şekilde yıllardır çalışmaya devam ediyor.

Yurt genelinde yaşanan elektrik kesintisi, ısınma ve aydınlanma gibi temel ihtiyaçlarımızı karşılamadığı için ciddi sorun oluşturuyor gibi görünse de işin bir de böyle stratejik tarafını açığa çıkarması, çok önemli bir test.

Data Center‘ların kesintisiz hizmet verebilmesi için bazı sertifikaları alması ve alınan sertifikaların da kurumlar tarafından düzenli olarak kontrol edilmesi gerekiyor. Ancak bu durum, ne Data Center‘ların tamamında ne de bu denetimi yapmakla yükümlü kurumlar tarafında tam anlamıyla gerçekleştilemiyor.

Eğer geleceğin ekonomisinde var olmak istiyorsak, Data Center‘ların altyapılarının mutlaka elden geçirilmesi ve olası durumlara karşı hazırlıklı bulunması gerekiyor.

:: Türkiye’deki Data Center’ların durumunu
nasıl değerlendiriyorsunuz?