Elektrik enerjisi üreten materyaller, giyilebilir teknoloji tasarımcılarının en büyük hayali. Bilim insanları, bu hayali gerçeğe dönüştürebilmek için basit bir çekme hareketi ile elektrik enerjisi üretebilen iplik geliştirdi.
Karbon nanotüp ve jel kullanıldı
Karbon nanotüplerden oluşan ve bir elektrolit jeline batırılmış olan iplik, kullanıcının nefes alıp verme hareketlerinden bile güç üretebilecek potansiyele sahip. Uluslararası 29 araştırmacı, bükümlü biçerdöverler olarak bilinen iplik malzemesini, “bir karbon nanotüp bağlayarak ve karışık bir karbon örgüsüne sokup, bir elektrolit jeline batırarak” oluşturdu. Jel ile kapatıldığında ve çekiştirildiğinde iplik bir ışık yayan diyot ile küçük bir akım üretebiliyor. İpliğin güç üretim seviyesinin ise kilogram başına 250 watt olduğu belirtiliyor.
İplik gömlek, kazak gibi kıyafetlerin yanı sıra okyanus dalgalarında da kullanım potansiyeline sahip. Dalgaların hareketi ipliği hareket ettirerek, okyanus dalgalarından enerji üretilebilir. Ancak bu durumda tuzlu suyun aşındırıcı etkisi nedeniyle platin elektrodu kullanmak gerekiyor.
Ölçeklenebilir bu teknolojik çalışma, henüz evlere güç sağlayabilecek durumda değil. Ancak geliştirme çalışmalarının ardından özellikle giyilebilir cihazlara güç sağlamada kullanılabilir. Ayrıca gerekli kaplamalar ile okyanuslara da adapte edilebilir.
:: Elektrik üreten iplik hakkında ne düşünüyorsunuz?
TM
SDN den böyle haberler bekliyoruz. Uluslarası bütün rakip teknoloji ve haber siteleri sadece cihaz tanıtmak incelemekten ziyade bu tarz çalışıyor.