Elektrikli arabalar, tüketicilerin önüne hep olumlu yönleriyle getirildi. Fakat dünyadaki pil teknolojilerinin henüz elektrikli otomobillere hazır olmadığı gün geçtikçe daha iyi anlaşılıyor.

Arabaların içini büyük pillerle donatan üreticiler, bu pillerin arabayı uzun kilometrelerce götürmesini bekliyorlar. Fakat lityum iyon pillerin yapısı buna engel oluyor. Araba dediğmiz taşıtlar çok çeşitli hava koşullarında görev yapıyorlar. Ağrı’da örneğin -20 derecelerde çalışması gereken araba, Antalya‘da 40 derecelere maruz kalabiliyor. İşte elektrikli arabalar sorunu tam da bu noktada yaşıyorlar.

Temiz enerji yollarını araştıran Pike Araştırma Şirketi, sıcaklık ve çevre şartlarının pil performansını nasıl etiklediği üzerinde bir çalışma başlattı. Çalışmalara göre elektrikli arabalar -10 ve 30 derece aralığının dışına çıktığında, pillerin yapısı gereği güç kaybı yaşattığı ortaya çıktı.

Vurgulanan ısı aralığının, ABD hükümetine bağlı Enerji Ofisi’nin verileri ile tutarlılık gösterdiği belirtilen raporda, söz konusu çalışmanın ülkenin farklı yerlerinde yaşayan, elektrikli otomobil sahiplerinden gelen ”güç kaybı” şikayetleri üzerine hazırlandığı ifade edildi.

Şirket, hava sıcaklığının, pil ömrünü 5 yıl kadar etkileyebildiğini belirledi. Araştırmaya göre -10 derece altındaki sıcaklıklarda piller tam güç veremiyor. 30 üzerindeki sıcaklıklarda ise çoğu pil, hızlı bir şekilde ömrünü bitiriyor. Daha uzun dayanması gerekirken, örneğin 2 sene sonra pil şarj tutmaz hale geliyor.

Raporda, çalışmanın özellikle 40 derecenin üzerinde sıcaklığa ulaşan Arizona, Texas ve California’nın güneyinden gelen şikayetleri haklı çıkardığı, bu da çalışmanın doğruluğu anlamına geldiği söyleniyor.

Otomobil üreticileri tıpkı motor soğutma sistemleri gibi pil hücrelerinin bulunduğu kısımları soğutması için yeni soğutma sistemleri üzerinde çalışıyorlar. Bakalım elektrikli arabalar ne zaman normal arabaların yerini alacak?

:: Pil teknolojileri neden gelişemiyor?