Reklam

Elektrikli Arabalar Hayal Kırıklığı Yaratıyor

21
Reklam

Elektrikli arabalar, tüketicilerin önüne hep olumlu yönleriyle getirildi. Fakat dünyadaki pil teknolojilerinin henüz elektrikli otomobillere hazır olmadığı gün geçtikçe daha iyi anlaşılıyor.

Arabaların içini büyük pillerle donatan üreticiler, bu pillerin arabayı uzun kilometrelerce götürmesini bekliyorlar. Fakat lityum iyon pillerin yapısı buna engel oluyor. Araba dediğmiz taşıtlar çok çeşitli hava koşullarında görev yapıyorlar. Ağrı’da örneğin -20 derecelerde çalışması gereken araba, Antalya‘da 40 derecelere maruz kalabiliyor. İşte elektrikli arabalar sorunu tam da bu noktada yaşıyorlar.

Temiz enerji yollarını araştıran Pike Araştırma Şirketi, sıcaklık ve çevre şartlarının pil performansını nasıl etiklediği üzerinde bir çalışma başlattı. Çalışmalara göre elektrikli arabalar -10 ve 30 derece aralığının dışına çıktığında, pillerin yapısı gereği güç kaybı yaşattığı ortaya çıktı.

Reklam

Vurgulanan ısı aralığının, ABD hükümetine bağlı Enerji Ofisi’nin verileri ile tutarlılık gösterdiği belirtilen raporda, söz konusu çalışmanın ülkenin farklı yerlerinde yaşayan, elektrikli otomobil sahiplerinden gelen ”güç kaybı” şikayetleri üzerine hazırlandığı ifade edildi.

Şirket, hava sıcaklığının, pil ömrünü 5 yıl kadar etkileyebildiğini belirledi. Araştırmaya göre -10 derece altındaki sıcaklıklarda piller tam güç veremiyor. 30 üzerindeki sıcaklıklarda ise çoğu pil, hızlı bir şekilde ömrünü bitiriyor. Daha uzun dayanması gerekirken, örneğin 2 sene sonra pil şarj tutmaz hale geliyor.

Raporda, çalışmanın özellikle 40 derecenin üzerinde sıcaklığa ulaşan Arizona, Texas ve California’nın güneyinden gelen şikayetleri haklı çıkardığı, bu da çalışmanın doğruluğu anlamına geldiği söyleniyor.

Otomobil üreticileri tıpkı motor soğutma sistemleri gibi pil hücrelerinin bulunduğu kısımları soğutması için yeni soğutma sistemleri üzerinde çalışıyorlar. Bakalım elektrikli arabalar ne zaman normal arabaların yerini alacak?

:: Pil teknolojileri neden gelişemiyor?

 

21 Yorum

  1. Pil Teknolojisinde Lityum Yerine Başka Bir Element Aranıyor Fakat Daha Bulunamadı Cern de Yapılan Deneylerde de Buna Bir Çözüm Aranıyor

  2. Pillere ısı yalıtımı yapıp birde soğutucu ile iliskilendirerek ısısı sabitlenebilir. Yalıtılı pilin ısısını sabitlemek icinde güneş enerjisi kullanılabilir.

  3. Gelecek teknolojisi ama firmalar biraz daha cesaretli olmalı .Kardeş sende ince üçlü sarj aleti varmı yada şu uzatmayı çekermisin sarj edelim diyeceğimiz günler çok ta uzak değil.

  4. Kayıtsız Üye Nickli Üyeden Alıntı
    Pillere ısı yalıtımı yapıp birde soğutucu ile iliskilendirerek ısısı sabitlenebilir. Yalıtılı pilin ısısını sabitlemek icinde güneş enerjisi kullanılabilir.

    Söylediğiniz çözüm yolları, zaten pahalı olan elektrikli araçlara ek masraf getirecektir ki bu da tüketicinin işine gelmez. Ayrıca aracın ağırlığını da artıracağı için daha fazla yakıt tüketimine neden olur yani faydasından çok zararı var.

  5. bunların hiç biri çözülemeyecek sorunlar değil karada ulaşım için hiç kimse beni fosil yakıtlarına muhtaç olduğumuza inandıramaz. dünyanın en kazançlı işi enerji işidir tüm dünyada da bu işin aslan payını bir kaç şirket almakta ve politika alanında da çok güçlüler tabiki

  6. böyle giderse bunları sürecek yeryüzü kalmıcağı için.öyle bir sorununuz olmıcak.Temmuz ayında sel uyarısı veriliyor.

  7. Tamam tüm arabalar elektirikle çalışıyor diyelim. Fakat bunlar bence çevreyi daha da kirletir çünkü bu arabalar piyasaya girdiklerinde elektrik ihtiyacı artacaktır ve bu yüzden yeni nükleer santraller yada termik santraller inşaa edilecek bu yüzden yine dolaylı olarak çevre kirlenecek artı olarak bir de bu pillerin bir kısmı çöpe gidecek ve doğaya karışacak kısacası bence bu arabalarda çevreyi kirleetmekten başka bir işe yaramayacak

  8. yeni batarya teknolojisi gerekli… petrol şirketleride bu konuda elinden geleni ardına koymayacaktır. zaten içten yanmalı motor ile devam edersek küresel ısınma yüzünden lityum iyonları hiç kullanamayız

  9. bide yakıt hücresi meselesi vardı ver hidrojeni elektriğe çevirsin (başka maddelerlede yapılabiliyor örn;etanol) hem doldurması şarj olayından çok çok daha kısa hidrojen üretmek içinse suyu elektroliz etmek yeterli ki bu teknoloji yayılmaya başladıkça etrafta bu tarz cihazlarında evlere kurabilicegimiz boyutlarda ve maliyette versiyonlarıda türiyicektir. elektrikli arabalar için batarya bence yanlış bir adım

  10. cem1304 Nickli Üyeden Alıntı
    bide yakıt hücresi meselesi vardı ver hidrojeni elektriğe çevirsin (başka maddelerlede yapılabiliyor örn;etanol) hem doldurması şarj olayından çok çok daha kısa hidrojen üretmek içinse suyu elektroliz etmek yeterli ki bu teknoloji yayılmaya başladıkça etrafta bu tarz cihazlarında evlere kurabilicegimiz boyutlarda ve maliyette versiyonlarıda türiyicektir. elektrikli arabalar için batarya bence yanlış bir adım

    Petrol lobisi ile güreşmek her babayiğidin harcı değil. Yakıt hücreleri hem iyi ama tehlikeli cihazlar. Bu sebeple biraz daha araştırma yapmak lazım. Bunun için de para lazım. Para da enerji sektöründe petrol lobisinde.

  11. Kayıtsız Üye Nickli Üyeden Alıntı
    Pillere ısı yalıtımı yapıp birde soğutucu ile iliskilendirerek ısısı sabitlenebilir. Yalıtılı pilin ısısını sabitlemek icinde güneş enerjisi kullanılabilir.

    araç pillerini soğutmak için kendisinden daha fazla enerji harcamak mantıklı gelmedi bana. onun yerine güneş enerjisini aracı hareket ettirmek için kullansak?

  12. ffosil yakıtlar bitmeden elektrikli arabaların kullanışlı bir şekilde piyasaya sunulacağına inana kişi salaktır

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version