Elektrikli arabalarda neden güneş paneli bulunmaz?

52

Her geçen yıl daha popüler hale gelen elektrikli arabalar bataryadan beslenecek şekilde üretiliyor. Almanya’da Sono Motors, ABD’de Aptera Motors ve Hollanda’da Lightyear gibi çeşitli güneş enerjisinden gücünü alan üreticiler olsa da, güneş panelli elektrikli arabalar yaygın değil. Peki güneş panelli elektrikli arabaların geleceği nasıl şekillenecek?

Güneş panelli elektrikli arabalar verimli değil mi?

Elektrikli araba bataryaları gelişiyor ve kapasitesi artıyor. Uzun yıllardır tartışma konusu haline gelen elektrikli arabalarda güneş paneli teknolojisi yerinde sayıyor. Aslında bunun temel nedeni araba yüzeylerinin yetersiz kalması. Teknik ayrıntılara girmeden, bataryanın şarj gereksinimlerine karşılayacak bir güneş paneli yüzeyi bulunmuyor.

Güneş panelleri ayrıca ürettiği enerjiye kıyasla arabalara ekstra ağırlık ekliyor. Üreticiler bu verimsizliği daha büyük batarya ile telafi etti, ancak pil maliyetlerinin artışı durumu zorlaştırıyor. Yine de güneş paneli, bazı elektrikli/hibrit otomobil modellerinde işe yarayabilir.

https://shiftdelete.net/tesla-semi-kilometrede-ne-kadar-yakiyor

Örneğin Toyota, yeni nesil Prius modellerine güneş paneli seçeneği ekleyeceğini duyurdu. Aslında eski modellerde de bulunuyordu, ancak güneş enerjisi klimayı veya soğutma fanını çalıştırabiliyor, bataryayı şarj etmiyordu.

Buna ek olarak geçtiğimiz günlerde Lightyear 0 isimli güneş enerjili elektrikli arabanın seri üretime girdiği haberini aldık. Arabada 5 metrekarelik güneş panelleri yer alıyor. Avrupa’nın iklim koşullarına göre günlük 70 km menzil sağlıyor.

Mühendisler, teknolojiler geliştikçe güneş enerjisinin daha yüksek kapasiteye sahip olacağını tahmin ediyor. Şu anda, en yüksek performanslı güneş panelleri yüzde 22 verimli ve arabada kapladığı alana göre avantajlı değil. Pencereden enerji toplayan güneş camı gibi teknolojilerin, araç menziline 80 ila 100 km yol sağlayacağı tahmin ediliyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Yorumlar kısmında belirtebilirsiniz.

52 YORUMLAR

  1. Bence hafif malzemeden yapılmış katlanabilir bir güneş paneli yapılsa. Bagaja veya arabanın altında bir yerde gizlense ve araç park halindeyken. Araç sahibi tarafından çıkartılıp kurulumu yapılsa aracı bedavaya şarj eder. Türkiye gibi bol güneşli ülkelerde baya işe yarar bence. Mesala yazın denize gittiniz saatlerce orada kalacaksınız panellerinizin kurulumun yapıyorsunuz ve siz denizde eğleniyorken aracınız şarj oluyor

  2. Asıl nedeni firmaların ve enerji şirketlerinin para kazanamaması değil mi ? Şarja takacaksın ki elektrik faturası ödeyesin yoksa az verimli bile olsa park halinde şarj eder tüm gün araç çalışır durumda olmuyor çoğu kişi için…

  3. Bence güneş paneline hiç gerekyok.Arcın dönen tekerlerinden de gayet elektrrik uretilebilir.Tekere baglanan bir modifiye hidrolik şarj dinamosu ile yolda giderken azalan bataryalar gayet tabi sarj edilebilir.Bunu takviye yedek akuylede yapilabilir.Yolda giderken dinamo ile dolan batarya bir düğme ile tekrar aracın motoruna elektrik aktara bilir.Denemesi bedava menzil abartısız 10 bin km yə cikar.

  4. Güneş paneli görsel olarak güzel durmaz.Onun yerine arabanın ön kısmına sabit rüzgar türbini yerleştirilirse daha çok enerji elde edilir.

  5. Hayal kurmadan gelişim de olmaz icat da. İnsanoğlu uzaya gitmeyi önce hayal etti, uzun uğraşlar, zorluklar ve meşakkatli bir süreç sonunda hayali gerçek oldu. Ve zamanla icadını geliştirdi, güncellendi, bir marka oldu. Bugün kullandığımız bütün teknolojilerin ilk ivmesini veren hayal ve cesarettir. Zaman bize kim bilir daha neleri gösterecek.

  6. Yaklaşık 20 yıl kadar önce aklıma gelmişti:))) Bence kesinlikle bitmeyen enerji kaynağı diyebiliriz bu teknoloji için. Aracın aynı anda 4 lastiğinin ve radyatör fanı gibi birçok parçanın da şarj etmesini sağlayarak tek şarjla 40 yıl seyahat mümkün. Kaynaklarımız sınırsız değil ve dünyamız bir kaç kişinin rantından çok daha değerli. Bu vb çevreci çözümlere acilen ihtiyaç var..

  7. Elektrik üreten boyalar yapılıp arabanın kaportasından elektrik üretilebilir. panel işi zor. Silisyum yarı iletken ile yapılan paneller çatlamaya kırılmaya müsaittir. Bu nedenle araç tavan kısmına ancak yapılabilir. Günde 20 km kadar şarj etse yine yeter. Güneş enerjisi için boya bulunduğu iddiaları okuduk fakat gerisi gelmedi.Nükleer yakıttan elektrik üreten araçlar da yapılabilir. Düğme kadar uranyum parçası otomobili 50 sene gezdirir. Nükleer enerji su kaynatarak çalıştığı için otomobillerde bakımı zordur ve bozulma ve çevre kirliliği riski vardır. Bu nedenle sadece gemilerde kullanılır.
    Bu nükleer araç işine tesla girebilir. Lityum batarya eski bir teknoloji. Artık yenisi gerekiyor.

  8. Panel mutlaka olmalı. Aracını az kullananlar için çok mantıklı. Durduğu yerde hergün %5 lik bir verime bile ulaşsa çok başarılı sayarım.

  9. Günümüzde ki güneş panellerinin büyük bir kısmı polysilicon malezemeden üretilir. polikristal hücrelerden alınabilecek maksimum verim şu anki arge şartlarında bile %24,8 üzerine çıkamamaktadır. Yani araç üzerinde örneğin 2 m² kurulu güneş panelinin sadece 49,6 cm² si efektif olarak enerji üretecektir. ilave olarak arada enerji aktaran iletim hattı kayıpları ile birlikte bu oran 40 cm²’ye düşecektir. Araca ilave edeceği ağırlık da göz önüne alındığında çok fazla artı bir yönü kalmadığı için seri üretim firmaların çoğu takmak istemiyor.

  10. bu sitedeye takılan 5-10 tane kendini zeki zanneden çok bilmiş b.rzo var, yapılan yorumların altına yok size acıyorum yok az bilgin olsa falan diye m.l m.l yorumlar yapıyorlar. sizin bir yerleriniz kaşınıyor başka bir şey değil. kendinizi tatmin ederek başkasını aşalayamazsınız o küçük aklınızı kendinize saklayın. tartışmayı bilmiyorsanız yorumların altına cevap yazmayın kimse sizin uşağınız falan değil, çok biliyormuş gibi yorumların altına cevap yazıp kendi egonuzu tatmin edemezsiniz, biz size cevap veriyoruz site onları yayınlamıyor sizin yazdığım m.l yorum orda öyle kalıyor.

  11. Akü maliyetlerini sıfıra indirmek için çarpısan arabalar gibi bir sistem gelse yeter. Ya da daha iyisi cep telefonlarındaki gibi yola gereken hatları döşeyerek bağlantısız elektrik akımı yapılabilir. Ya da en uçuğu arabanın motoru yerine geçecek gen teknolojisi ile bir canlı geliştiririz. Evdeki atıklarla beslenir ve arabayı hareket ettirir.😁

  12. yaw zaten güneş panelleri aracın tğm bataryasını doldursun diye aracın üstüne konmuyor..maksat tasarruf etmek tamamen güneş enerjisi ile tamamen bedava sürüş değil..araç üstü güneş panelleri senede 8000 km ye kadar extra kazanç sağlayabiliyor ve bu da hiç hafife alınacak bir rakam değil..yani günde yaklaşık 22 km bedava sürüş demek bu..bu da benim gibi ayda yaklaşık 500 km yok yapan birisi için çok yeterli bir rakam..bence araçların üstüne kesinlikle güneş panelleri konmalı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version