Türkiye’nin otomotiv pazarına son dönemde birçok elektrikli otomobil markası giriş yaptı. Resmi Gazete’de yayımlanan yeni düzenleme ise Türkiye’ye ithalat ve satış yapmak isteyen markalara birtakım zorunluluklar getiriyor.
Elektrikli araç ithalatında yetkili servis ve çağrı merkezi istenecek
Resmi Gazete’de yer alan karara göre, elektrikli araç ithalatı yapacak firmaların bazı şartları yerine getirmesi gerekiyor. Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen bu şartların başında, ithalatçı firmaların Türkiye’nin 7 bölgesinde en az 20 yetkili servis kurmaları gerekiyor. Ayrıca servislerin TSE standartlarına uyması zorunlu olacak.
Diğer bir şart ise, elektrikli araçların alım, satım, bakım ve onarımından sorumlu personelin belgelendirilmiş olması. Koşullar arasında ayrıca her marka için en az 40 kişilik çağrı merkezi ve ithalatçı markanın Türkiye temsilcisinin olması isteniyor.
Uygun fiyatlı Vision Pro’nun çıkış tarihi belli oldu!
Teknoloji devi Apple, uygun fiyatlı Vision Pro için kolları sıvadı. İşte modelin sahne alacağı tarihe ilişkin detaylar..Bu karar özellikle Çinli elektrikli otomobil üreticilerini etkileyecek. Türkiye pazarında satış yapmak isteyen markalar, servis ağı ve altyapı şartlarını artık daha geniş kapsamlı kurmak zorunda kalacak. Uzmanlar, müşterilere servis desteği sağlanması için bu kararın doğru olduğunu söyledi.
Elektrikli araç ithalatına ilişkin Resmi Gazete’de yayımlanan karar şu şekilde:
- (1) Aşağıda gümrük tarife istatistik pozisyonları (GTİP) ve tanımları belirtilen eşyanın Avrupa Birliği ve Serbest Ticaret Anlaşması imzalanan ülkeler menşeli olmayanlarının Serbest Dolaşıma Giriş Rejimine tabi tutulması halinde, gümrük beyannamelerinin tescilinde gümrük idarelerince, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca veya yetki verdiği kurum veya kuruluşça düzenlenen “İzin Belgesi” aranır. İzin belgesi muafiyeti sağlanabilmesi için eşyanın A.TR Dolaşım Belgesi veya ilgili Serbest Ticaret Anlaşması kapsamında menşe ispat belgesi ile gelmesi gereklidir.
- (2) İzin Belgesi düzenlenebilmesi için;
- a) İthalatı yapılacak eşyanın satış sonrası montaj, bakım ve onarımı için TS 12047 ve TSE K 646 standartlarında 7 coğrafi bölgede en az 20 yetkili servis istasyonunun ithalatçının kendisi tarafından kurulmuş olduğunun Türk Standardları Enstitüsü (TSE) tarafından belgelendirilmesi,
- b) Elektrikli araç alım, satım, bakım ve onarımından sorumlu olacak kişilerin TSE veya Meslekî Yeterlilik Kurumu tarafından münhasıran elektrikli araç alım, satım, bakım ve onarımına ilişkin bir yeterlilik belgesine sahip olması,
- c) İthalatı yapılacak her bir marka için Türkiye`de kurulmuş en az 40 personele sahip Türkçe çağrı merkezi ile hizmet verilmesi,
- ç) İthalatı yapılacak eşyanın imalatçısının yurt içinde yerleşik yetkili temsilcisinin olması,
- d) Batarya sistemlerinin izlenmesi, kontrolü ve denetimine ilişkin yürütülecek işlemlerin ithalatçı tarafından kabul edildiğine dair yazılı bir taahhütname verilmesi,
- koşullarının bir arada sağlanması gerekir.
Siz ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı lütfen unutmayın.
Yani yerli elektrikli araç girişimleri biraz daha sekteye uğrayacak. Yerli küçük girisimlerin bu kadar büyük etkinliği kaldıracak yönetimi ve ekonomisi yok
Bu olayın sonu hepten araç ithalini yasaklamak olur gümrük birliğinden bile çıkarlar gerekirse. Korumacı politikalar gelişime izin verirmiş gibi sadece iç pazara satmaya yönelik hareketler. 90 larda Doğan Şahin sırasına girer gibi TOGG sırasına girersiniz.
TOGG’u desteklemek ile korumak arasında ki ince çizgi koskoca bir endüstriye mal oluyor.
26 yıldır otomotivde araç üretici yatırımı çekemiyoruz aynı zamanda onlarca olası yan sanayi yatırımını da kaçırıyoruz .
Togg un satılmasını istiyorsa ötv almasın togg’dan. Kendim üretiyorum diyorsun ama dışardan gelen araçlarla aynı fiyatlara geliyorsa bir tuhaflık var.