Çin’de elektrikli araçlar için yeni bir batarya teknolojisi geliştirildi. Li-H adlı batarya sistemi, hidrojeni anot olarak kullanan bir enerji çözümü sunuyor. Lityum yerine hidrojen kullanımına dayalı bu sistem, 2825 Wh/kg gibi dikkat çekici bir teorik enerji yoğunluğuna ulaşabiliyor.
Elektrikli araçlarda batarya devrimi yaşanacak
Geleneksel hidrojen bataryalarında hidrojen genellikle katot olarak görev yaparken, Çinli araştırmacılar bu yaklaşımı tersine çevirerek hidrojeni anot tarafında kullandı. Bu yenilikçi yapı sayesinde, yaklaşık 3 voltluk sabit çalışma voltajı elde edildi ve enerji yoğunluğu önemli ölçüde artırıldı.

Yeni sistemin dikkat çeken yönlerinden biri de yüzde 99,7 oranında verimliliğe ulaşılması oldu. Şarj ve deşarj işlemleri sırasında enerjinin neredeyse tamamen korunabilmesi, hem enerji kaybını minimuma indiriyor hem de kullanım süresince yüksek üretkenlik sağlıyor.

iPhone 18 serisi, yeni RAM teknolojisiyle geliyor!
Apple, iPhone 18 serisinde yeni RAM teknolojisi sunmaya hazırlanıyor. Bu hamle, akıllı telefon sektöründe dengeleri değiştirebilir.Ekip; geliştirdikleri batarya sisteminin daha güvenli, ekonomik ve üretime uygun hale getirilmesi için anot içermeyen alternatif bir versiyon da tasarladı. Bu yöntemle yüzde 98,5 oranında Coulombic verimliliğe ulaşıldı ve düşük hidrojen seviyelerinde dahi sistem kararlı bir şekilde çalışabildi.
Li-H bataryaların sunduğu yüksek enerji yoğunluğu ve verimlilik; geleneksel nikel-hidrojen pillerin ötesine geçerek uzun menzilli elektrikli araçlar, havacılık uygulamaları ve büyük ölçekli yenilenebilir enerji santralleri gibi alanlarda çığır açabilir.
Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizin bir elektrikli aracınız var mı? Yanıtlarınızı aşağıdaki yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.
Mevcut bataryali arabalar ilk çıkan tüplü TV ler gibi kalabilir yakın zamanda. Teknoloji çok hızlı ilerliyor ama çok fazla eski teknoloji çöpüne neden oluyor , çevreye faydadan çok zarar veriyorlar kısa vadede…
Elektrikli araçların bataryalarının şekillerinin standart hale getirilmesi gerek. Cep telefonu şarj cihazları gibi. Bu sayede yeni teknoloji geldiğinde bataryayı değiştirebilirsin. Aksi halde yakında batarya çöplükleri oluşacak
Ben elektrikli araçların şuan alma taraftarı değilim batarya sorunu cozulmedikçe alt yapı şarj istasyonları sorunu çözülmedikçe alınmaz özellikle tek bir şarj ile araba 1500 km ne zaman giderse ve şarj etme süresi ne zaman 10 dakikaya düşerse o zaman alırım