2025 yılı Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) zam oranları belli oldu. Bu yıl MTV yüzde 43,93’lük bir artışla araç sahiplerini etkileyecek. Elektrikli araçlar ve motosiklet sahipleri için ise özel kriterler uygulanıyor. Elektrikli otomobil için MTV tutarları motor gücü (kilovat – kW) ve araç değeri gibi faktörlere bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Peki elektrikli otomobil 2025 MTV oranları ne kadar? Elektrikli otomobil 2025 MTV hesaplama rehberimizle sizlerleyiz.
Elektrikli otomobil MTV oranları nasıl belirleniyor?
Elektrikli otomobil MTV oranı, motor gücü ve taşıt değerine göre farklılaşan bir sistemle hesaplanıyor. Örneğin, motor gücü 241 kW üzerinde ve değeri 2 milyon 151 bin TL’ye kadar olan bir elektrikli aracın MTV tutarı 52.869 TL olarak öngörülüyor. Daha düşük motor gücüne sahip elektrikli araçlar için ise bu tutar kademeli olarak azalıyor.
Elektrikli otomobil MTV hesaplama – 2025
2025 MTV Hesaplama
MTV oranlarındaki artış özellikle yüksek motor gücüne sahip ve lüks segmentte yer alan elektrikli otomobil sahipleri için önemli bir maliyet olacak. Öte yandan düşük motor gücüne ve ekonomik değerlere sahip araçlar daha avantajlı bir vergi sisteminden faydalanacak.
Elektrikli otomobil MTV listesini görmek için 2. sayfaya geçebilirsiniz.
Şu rakamlar o kadar saçma ki , akıl karı değil.. Porshe, Mercedes, Bmw … vb gibi LÜX olarak tabir edilebilecek , Matrah değeri 60bin den 100bin ve üzerlerine doğru devam eden EV araçlara %60 ÖTV, 60bin MTV verecek kadar gücü yeten insanlar neden Matrahı düşük çinli araçları alıp prestiji kenara atsınlar ki ? Dolayısıyla Matrahı düşük 30-35bin$ bandındaki çinli araçları anca bizim gibiler alır. Daha doğrusu almak ister. Zira Lüx arabalarla aynı vergi miktarları alınmak istendiğinden onu da alamıyor %10 luk dilimdeki araçlara yönelmek zorunda bırakılıyoruz.
Oysa Düşük matrahlı 4WD araçlarda ÖTV %20-30 , MTV 20bin TL bandına düşürülse, %10 luk dilimde araç almak zorunda olanların , menzili daha uzun giden bir araç almak için bu 4WD araçları tercih ederler. Böylece hem halk tatmin olur hem de devlet daha fazla vergi geliri elde ederdi.
Özetle bu vergi zulmüne küçük bir iyileştirme yapılması ve güce göre vergilendirmenin bırakılıp, matraha göre vergilendirmeye geçilmesi ŞARTTIR.