Tüm dünyada son birkaç yıldır elektrikli otomobil talebi giderek artıyor. Buna bağlı olarak üretim ve satış sayıları da ivmelenerek yükseliyor. Fakat elektrikli otomobil almayı düşünen herkesin aklında günün birinde batarya değişmem gerekirse ne kadar ödeyeceğim şeklinde bir soru bulunuyor. Biz de Tesla’dan Togg’a, BMW’den Mercedes’e artık binlerce elektrikli otomobilin satıldığı ülkemizde bu değişim ücretinin ne kadar olduğunu paylaşıyoruz. İşte elektrikli otomobil batarya-pil değişim ücreti…
Elektrikli otomobil batarya-pil değişim ücreti!
Elektrikli otomobil batarya-pil değişim ücreti, kullanılan ürünlerin çeşidine ve kapasitesine göre değişiyor. Örneğin, başlangıçta kullanılan alışageldiğimiz 18650’lerden Tesla’nın yeni 4680 pillerine kadar birçok çeşit mevcut.
Bu pillerin ömürleri de çeşitlerine göre değişmekle birlikte 20-25 yıla kadar varabiliyor. Tabii bu süreçte kapasitelerinin giderek düştüğünü belirtelim. Fakat bir pilin ömrü konusunda kaç yıl kullanıldığından çok kaç kez dolum yapıldığı daha belirleyici bir faktör.
Örneğin Tesla’nın yeni geliştirdiği 4680 piller, önceki nesle göre 6 kat daha güçlü olmakla beraber 5 kat daha fazla enerji depolayabiliyor. Tabii boyutu da bir o kadar büyük. Ancak kağıt üzerinde yüzde 16 daha uzun menzil sunuyor.
Bu da pillerin şarj edilme sıklığını düşürme ve ömrünü uzatma konusunda önemli bir adım atıldığını gösteriyor. Hatta Tesla tarafından paylaşılan rapora göre ABD’de bir otomobil hurdaya ayrılmadan önce ortalama 320 bin km, Avrupa’da ise 240 bin km kullanılıyor. Bu da ortalama şehir içi kullanıcısı için 20+ yıl gibi bir süreye tekabül ediyor.
Tesla ise bu veriler ışığında yeni 4680 pillerinin ömrünün bundan daha uzun olduğunu söylüyor. Fakat Türkiye’de otomobillerin hurdaya çıkma yaşı bir hayli yükseldi. Öyle ki iki-üç kez motor yapılan ve milyon kilometreleri aşan, hatta paslanan arka tarafı kesilerek başka bir araçla birleştirilen otomobilleri bile görüyoruz.
Dolayısıyla ülkemizde elektrikli otomobillerin hurdaya ayrılmadan önce en az 1 kez tam batarya değişimi geçireceğini söyleyebiliriz. Peki bunun için cebimizden ne kadar para çıkacak? 2023 yılında elektrikli otomobil batarya-pil değişim ücreti ne kadar?
Şu anda ortalama bir elektrikli otomobilin batarya değişim ücreti 7 bin dolar seviyesinde. Nispeten düşük menzilli modellerde bu sayı 5 bine kadar gerilerken, uzun menzilli olanlarda ise 10 bini çok rahat bir şekilde aşıyor.
Her ne kadar teknolojinin ilerleyişi ve batarya-pil üretim tesislerinin sayısının katlanarak arttığı bir dönemde yaşıyor olsak da bugün itibariyle vergiler dahil Türkiye’de 150 bin TL ila 300 bin TL arasında pil değişim ücretleriyle karşılaşacağımızı söyleyebiliriz.
Tabii birçok üretici piller için 8-10 yıl gibi uzun sürelerde garanti veriyor. Bu kadar uzun garanti koşulları sağlanabiliyor olmasının en büyük nedeni de yeni pil teknolojisi sayesinde bataryada olası bir sorun yaşandığında tüm ünitenin değil yalnızca ilgili pillerin-hücrenin çıkarılıp yenisinin takılabiliyor olmasından kaynaklanıyor.
Bu da gelecekte tam bir batarya değişimi yapmak yerine her birkaç yılda bir ömrü yüzde 70-60’lar seviyesine gerileyen pilleri birkaç bin TL, hatta birkaç yüz TL’ye değişebileceğimize işaret ediyor. Yani 10 yaşından eski bir elektrikli otomobil alıyorsanız, içten yanmalı otomobillerdeki yağ değişim masrafı gibi düzenli pil değişim masraflarıyla karşılaşacaksınız. Ancak zaten uzun menzilli bir araç satın aldıysanız birkaç pilin ömrünü tamamlaması büyük bir fark yaratmayacaktır.
He he o batarya grubunun söküm videosunu bi izleyinde bakam sadece işçiliği birkaç bine yapılırmı ona göre konuşun
2 tane civarlardan ibaret sökümü
Makul rakamlar 10 bin dolar zamanla belki düser değisim ücretleri
Birkaç bin hatta yüz TL’ye düşermiş yaw he he. Bu ülkede neyin fiyatı düşmüş ki. Elektrikli otomobil ve batarya teknolojisi daha emekleme aşamasına bile gelemedi. Batarya ömür ve tam şarjla max mesafe konularında daha uzun yıllar gelişme göstermesi gerekiyor.
Bataryanın belli bir kısmını – tek parça olmadığını varsayarak söylüyorum- yenileyerek masraf düşürülebilir. Hurdaya çıkmış araçların sağlam bataryaları da düşünülebilir. Sonra bu bataryaların daha ucuz muadilleri çıkar. Seçenek çok bence…
Şimdi harbiden merak ettim bunu araştırarak mi yazdınız yoksa işkembeden saklıyorsunuz şu anda piyasada 12v 200ah lifepo4 akü yaklaşık 900 1000 dolar civarında yeni piyasaya çıkan LTO lithium titanate oxide 2.3 v 40 ah bataryanin bir tanesi 100 dolar civarında bir kaç bine hatta birkaç yüz liraya batarya değişimi yapacakmış piyasada şu anda servisler bir ev aletinin sadece arıza tespitine 300 400 lira servis parası alıyorlar pardon ama siz hangi ülkede yasiyorsunuz
Saat pili boyunda pili kaç tl yada internette stoktamı
Yvuvvuggg
O oohooo o zamana kadar onu biz söküp takmayı öğreniriz , biz Şahin’e meksafe ayarı yapmış adamız beaa 😂😂😂
Türkiye esnafı orijinal pil parasına yerine yan sanayii ürünü satarlar herkes sahtekar dolandırıcı oldu.
Amaç sera gazları değil amaç dünyada o kadar çok arac. oldu ki artık araç satamaz oldu firmalar
Bu şekilde yasa çıkarıp tüm fosil yakıtlı araçlar yasaklanıp elektrikli araç dolduracaklar dünyayı artı şarj parası ve batarya değişim parası ile Yeni Dünya sömürme olacak aslında araç Kendi kendine şarj olabilir ilave güneş enerjisi paneli ile uzun menzil gider ve bedava enerji varken neden şarj istasyonu
Yapan firma var. Sen hangisini alırsın.
Fiyatı uygun tutan dünyaya hakim olur
Eyvah eyvah… hayalet ekran hırsızlarına ikinci kapı açıldı! Batarya hırsızlığı..
Pil teknolojisi değişmeden elektrikli araç almam.
Menzili azalmış bir aracı satarken takla atarsınız
Yalan haber yapmayın 50bin dolarlık aracın pili en az 20bin dolar vardır.
300 bin km kullanılan benzinli bir otomobilin 10 bin bakımları + ağır bakımları + tüketim farkı, üzerine birde motor yaptırmak zorunda kalındığını hesaba katarsak işletme masrafı yaklaşık 20 bin dolara mal oluyor. 10 bin dolara batarya değişebiliyorsa eğer, elektrikli otomobilin işletme maliyeti yarı yarıya demektir.
1. 300 000 km aracanın bakımı 20 bin dolar tutmaz.
2. Elektrikli aracın pili 20-25 bin dolar civarında işçilik hariç. İstersen Bmw-Renault gibi markaları arayıp teyit edebilirsin.
Çok saçma bi durum batarya %80seviyesine geldi mi bazı ölü hücre olma olasılığı çok yüksek o ölü hücreleri değişitin zaman tam kapasite pil koyarsan o değişen sıra diğer hücrelerin kapasitesi düşük olduğundan dengeli çalışmayacaktır. Yani komple değişim en sağlıklısı. Bi başka çelişki de bir pil 1000 şarj döngüsü varsa o şarj döngüsünü tamamladığı zaman kapasite sıfır değil %80 olur ve ölmeye çok yaklaşmış demektir. yani komple değişim en sağlıklısı olur sürekli tamire gitmek istemiyorsan.
işte bunun için batarya kontrol ünitesi koymuş adamlar. sıfır bir batarya paketi de dengesiz boşalabiliyor ama kontrol ünitesi ile az ile çoğu farklı kullanarak dengeliyor.
Bugünün ekonomisiyle 25 yıl sonraki ekonomi ve para birimizin değeri aynı olmayacak çok absürt bir paylaşım olmuş sizlerin bulunduğu sayfayı zeki zannederdim ama gerçekten çok düşük seviyede paylaşım yapmaya başlamışsınız
Lpg takarız bea, sikinti yok aga
Tesla maliyet dusurmek için sase imalatinda bataryayi sasenin icine gomuyor tasmotoruyla acarsiniz artik pil yuvasini
Yakında güneş enerjisini daha verimli toplayıp araç tavan sistemine monte edip airo dinamik tavan yapıp yeni teknolojiyle şarj düzenine fazla gerek kalmadan otomobil tasarlarlar veya hidrojenle çalışan otomobilleri görebiliriz tabiki sıfırdan teolojiyi ucuza ve bedavaya vermezler , eğer amaç karbondioksit salınımını azaltmakta ülkeler süratle bindiğimiz araçları tadilat izni yapıp elektriliye ekonomik şekilde çevirmek ve kaliteli pil takmak
Elektirkli motorsikletlerin yedek bataryası ( araç aküsü kadar) şuan 30,000 TL. Elektrikli araçlarda 500kg – 1 ton arası batarya bulunuyor. Gelecekte ne olur bilmiyorum ama kabaca şuan batraya değişimi yapılsa en az 500-600 bin tl den başlar. Elektirkli bir aracın üç te bir fiyatına denk geliyor. Bu arada Teslanın Mtv sini 30.000 tl olduğunu da unutmayalım 🙂 ekonomik değil lüks tüketim…
Tesla irlanda cumhuriyetinde 20 bin euro batarya değişim ücreti talep ediyor. Abd de modeline gore 15-20 bin dolar talep ediyor. Ayrıca yine avrupa ve abd de elektrikli arabalarin 2. El fiyati pil değişim masrafı yüzünden 3-4 yıl sonra nerdeyse yarı fiyatına düşüyor. Bizim ülkede durum daha farklı.
Tesla degisim icin 490 bin TL istedigini acikladi , Bu da elektrikli araclarin hic bir avantaji olmadigini gosterir , ortalama degisim suresi 5 yil diyor kendi sayfasinda ,
marka ücret araştırması yapılmamış haberin başlığında ise pil ücretlerinin içerkte yer aldığı belirtilmiş çok kötü bir metin .Okuru keriz yerine koymayın ayıptır .