Rusya’nın Ukrayna’yı işgali başlamasından sonra tüm dünyada benzin fiyatları adeta rekor seviyeye ulaştı. Ülkemizde 5 Mart, 7 Mart ve 8 Mart olmak üzere benzin fiyatları üst üste zam aldı. Benzinin litresine bir gecede 1.07 TL zam gelirken, motorinin litresine ise 1.59 TL zam geldi. İnsanlar elektrikli araç almanın hesaplarını yaparken elektrikli otomobil fiyatlarında ise hammadde sıkıntısından ötürü bir fiyat artışı yaşanabilir. İşte detaylar…
Avrupa’daki elektrikli otomobil satış rakamları açıklandı!
Yayınlanan yeni raporla birlikte Avrupa'daki elektrikli otomobil satış rakamları açıklandı. Satışlarda büyük oranda artış gerçekleşti.Elektrikli otomobil fiyatları tavan yapacak
Tüm dünyada artan benzin fiyatlarıyla birlikte internet aramalarında “Elektrikli araç almak mantıklı mı” sorusunda bir artış oldu. Ancak elektrikli araçlar tasarruf etmek isteyenler için çok da güvenilir bir liman olmayabilir.
Nikel, elektrikli otomobil pili olan lityum iyon pillerde önemli bir bileşen. Pillere daha fazla enerji sığdırır ve üreticilerin daha pahalı ve daha az şeffaf bir tedarik zincirine sahip olan kobalt kullanımını azaltmalarını sağlar. Rusya ve Ukrayna arasında çıkan kriz nikel fiyatlarını da çok hızlı bir şekilde artmasına sebep oldu.
Rusya, elektrikli otomobil pil üretiminde büyük bir role sahip. 25 Şubat’ta Nikel, Londra Metal Borsa’sında ton başına 24 bin dolardan işlem görüyordu. 8 Mart’ta ise 80 bin dolardan işlem gördü. Nikel fiyatlarının artmasının en büyük sebebi ise önemli üreticilerinden biri olan Rusya’nın uluslararası yaptırımla karşı karşıya kalması.
8 Mart itibariyle Nikel’de gösterilen artış işlem gören 6 ana hammadde arasında en büyük artış oldu. Nikel madenciliğinde Rusya’nın çok önemli bir rolü olmasa da Elektrikli araçlarda pil üretiminde büyük bir role sahip. Benchmark Mineral Intelligence CEO‘su Simon Moores Twitter‘dan yaptığı paylaşımda Rusya’nın elektrikli otomobil pil üretimi arzında yüzde 20’lik bir paya sahip olduğunu vurguladı.
“Nikel, elektrikli otomobil fiyatları için en büyük etken”
Tesla CEO’su Elon Musk, geçtiğimiz ay attığı Tweet’te “Nikel bizim için en büyük sıkıntılardan biri. Bundan böyle ilerleyen süreçte, demir katoda üretim yöntemine kayabiliriz” açıklamasını yaptı. Ancak düşünülen bu çözüm Tesla’nın hayalinde olan uzun menzilli elektrikli araba üretimine bir faydası olmayabilir.
Çip kıtlığından sonra yaşanmaya başlayan Nikel krizi ile ilgili siz ne düşünüyorsunuz? Elektrikli otomobil fiyatları beklenildiği gibi artacak mı? Görüşlerinizi bizlerle yorum ve Forum kısmından paylaşırsanız çok mutlu oluruz.
Giren yine bize girecek, zaten araba alamıyorduk artık kesinlikle alamayacağız, kendimi mısır piramitlerinin taş bloklarını çeken bir köle gibi hissediyorum.
En azından spri yeteneğindeki gelişme olumlu yönde hadi iyisin.
Sizde güneş enerjili modeller üretin çok mu zor , uçak bile yapıldı araba niye yapılmasın
Enerjiyi depolaman lazım bunun içinde pil gerekiyor
bir işimde rast gitsin be, 478 bin TL ye 300 km mesafeli araç sattılar daha bir kaç ay önce sadece 40 bin TL fark verip alamadım, basiretim bağlandı resmen, aynı model aynı kasa, aklım başıma geldiğinde iş işten geçmiş oldu, en son baktığımda 800 bin TL civarı olmuştu. gerçi kendi adıma şu şartların 2 katına da çıksa yakıt 40 bin TL ile 2 yıl işimi de görürüm ama işte, nasıl? yaşasın evden çalışmak yaşasın 50cc scooter, çok dağınık yazdım ama siz anladınız onu.