Elektrikli otomobiller ve benzinli otomobillerin yarışı kıyasıya devam ediyor. Bir yanda geleceğin teknolojisi olduğu savunulan elektrikli otomobiller ve mobilite çözümleri diğer yanda ise yılların bilgi birikimi ve menzil sorunlarının olmadığı otomobiller… Bu yarışın kazananı ise henüz belli değil. Ancak yeni ortaya çıkan bir araştırma elektrikli otomobil sahiplerinin benzinli otomobillere geri döndüğünü gösteriyor. İşte detaylar…
Elektrikli otomobil sahipleri araçlarını satıp benzinli otomobiller alıyor!
Amerikalı uluslararası yönetim danışmanlık firması McKinsey & Company tarafından yapılan yeni bir araştırma elektrikli otomobillere karşı büyük bir cephe alıyor. Yapılan araştırmaya göre elektrikli otomobil sahiplerinin neredeyse yarısı araçlarını satıp benzinli otomobillere geri dönüyor. McKinsey & Company’nin en yeni Mobility Consumer Pulse anketinden alınan veriler oldukça şaşırtıcı.
Ankete katılan elektrikli otomobil sahiplerinin yüzde 46’sının araçlarını satıp benzinli bir otomobil satın almayı düşündükleri bildirildi. Ayrıca ankete katılan kullanıcıların yüzde 29’u sahip oldukları ilk ve son elektrikli otomobili kullandıklarını ilerleyen süreçlerde elektrikli otomobil satın almayı düşünmediklerini bildirdi.
Peki kullanıcılar neden elektrikli otomobil kullanmak istemiyor? Güncel elektrikli otomobil sorunları neler?
Ankete katılan kullanıcılardan elektrikli otomobil deneyimlerini olumsuz etkileyen noktaları sıralamaları istendi. Katılımcılar ilk olarak halka açık şarj cihazı bulma devamında menzil kaygıları ve evde aracı şarj edememe gibi sorunları sıraladı. Kısacası genel sorun şarj etme ve bataryayı kullanmakla ilgili.
Zira birçok kullanıcı altlarında bulunan otomobillerin gerçek gücünü kullanamadıkları için şikayetçi. Bir anket katılımcısı otomobilinin 450 Hp güç ürettiğini ancak menzil mesafesini ayarlayabilmek ve yol üzerindeki şarj istasyonlarında vakit kaybetmemek için aracını 100 Hp gibi kullandığını belirtti.
Peki siz elektrikli otomobil sorunları hakkında neler düşünüyorsunuz? Sizce en büyük problemleri neler?Görüşlerinizi bizimle yorumlar bölümünde paylaşmayı unutmayın. Daha fazla içerik için ShiftDelete.Net YouTube kanalına abone olabilir video bildirimlerini açabilirsiniz. Ayrıca ShiftDelete.Net sosyal medya hesaplarını da takip edebilirsiniz.
Tek kelime: Saçmalık….
Elektrikli aracın zevkini tadan aracını değiştirmez. Hele evden şarj edebiliyorsa.. Km de 45 kuruş yakıyor 🙂
Sorun şu ki, Anket Amerikada yapılmış. Elektriğin bizden pahalı, benzinin bizden ucuz olduğu bir ülke. Ama yine de %40 normal rakam. 4 çeker alıp çok yakıyor diye satmak, hibrit alıp avantajını görmeyip satmak gibi bir şey sonuçta. Evinde şarj edemiyorsan mantığı sadece ivmelenmesi
Batarta omrunu amortismani hesaplmdn yaz kardesm onuda hesaplrsn kac para yakyor😃
Bir batarya en kötü ihtimalle 600bin kmde değişiyor. Kaç kere moror yaparsın bir hesapla bakalım
Doğru aracı alırsan 0. 450,000’deyim.motora anahtar degmedi.
evet hesapladım, 8 sene kullanılan bile ömrümden çok az tüketiyor, benim şahsi kullanımıma göre bu keyif bu bedelden daha fazla, hiç bir aracım 80 bini geçmiyor çünkü
Evde şarj etme lüksü sadece müstakil evi olanlara ait bir kolaylık, ancak o zaman ucuz. Uzun yol menzil stresi başlı başına almama sebebi. Kalorifer, klima çalıştırma stresi de cabası. Yemişim 450 beygiri. Hibrit hidrojene kadar en doğrusu.
Araçların en büyük sorunu yangın çıkması ve söndürülememesi ciddi güvenlik sorunu var.
Türkiyede 5 yıl sonra yarı fiyatına anca 10 yıl sonra alan bulamazsın
Yapılan anketin sayfasını paylaşabilir misiniz? Anketin geçerlilik ve güvenilirliği hakkında bir bilgi var mı? Bence bir elektrikli araca (düzgün bir araçtan bahsediyorum) sahip birinin tekrar benzinli araca dönmeyi istemesi çok mantıksız. Ancak olumsuz bir çevre ya da coğrafyada yaşıyor olmalı. Elektrikli araçları kötülemeyi bırakın artık.
Bence elektrikli araçlar,giderken de aynen Akü de olduğu gibi şarj olabilmeli o zaman işte Full elektrikli araçlar da.Devrim niteliğinde olur.
Enerji hiç bitmeyen şarj istasyonuna gerek kalmayan otomobil üretilir se bu iş devam eder.
Bunlar zaten mevcut sorunlarda, bilindik sıkıntıları.
Laf olsun torba dolsun, ilgi çeksin tıklansın haberi,
1) En az 3 yıılın yılın sonunda değişmesi gereken ve tekrar alınacak pillerin parası, 3 yılda harcanan akaryakıt fiyatından pahalıdır.
2) Henüz bir tamirci bulmak mümkün değil.
3) Şarj etme güçlükleri.
Ben elektrikli araç kullanıcısının evim de ve fabrikam da jarz ediyorum firmadaki tüm araçları elektrikli almayı düşünüyorum çünkü yakıt müthiş pahalı ortalama 3 aracın aylık yakıt maliyeti bu gün için en az 50000 tl bir de araç basımları hariç elektrikli araba yol kavraması ve ivmelenmesi müthiş zevkli ben kendi adıma bir daha içten yanmalı araç almam elektrikli müthiş güzel bedavaya dolaşıyorum devir ecnomi devri
Hem cahilsin hem fikrin var. Sana 3 yılda batarya değiştiğini kim söyledi. Bizim memlekette bitmiyor bunlardan.
LPG li araclar nasıl kapalı otoparklara alınıyorsa elektrikli arabalarda alınmamalı. Her an alev alabilen ve sondurulmesi imkansiz olan bir bombayla yaşamak istemiyorum.
Elektrikli arac hareket halindeyken tıpkı fosil araçlar gibi yanar
Elektrikli araç öncelikle şehir içi için olmalı. Ucuz, 150 bg altı küçük yani Clio boyutunda olmalı. Dev SUV lar kolay kullanılmıyor, park sorunu var şehir içi için uygun değil. Şehir de hava kirliliği için çözüm, dur kalk yakıt ekonomisi için çözüm, geri kazanım elektrikli araba konsepti ekonomik ve şehir için çözüm. Akşam şarja tak sabah yola devam et.
Elektrikli araç kullanıcısıyim, arabamı satacak olursam yine bir elektrikli araç satın alırım. Şarj istasyonu her yerde var, hem işyerimden hem de yazlık evimden şarj ediyorum, seyyar şarj aletim var. Asla içten yanmalı araca dönmem. Keşke ülkemize çok daha önce gelseydi. Çevremde de elektrikli kullanan bir çok arkadasim var, hiç kimse vazgeçmek istemiyor. Çünkü Türkiye’de akaryakıt inanılmaz pahalı. Bayramda 350 km yol yaptım, cebimden 140 TL çıktı.
parası olana heryer pizza kulesi…
akuler bozulursa veya 10 seneye yakın akülerin ömru bittimi arabanin yari fiyatı…hiç kullanmasan dahi 9 binlira aylik maliyeti akülerin….
Fosil araçmı aslaaa asla elektrikli den vazgeçmem.
Elektrikli araç alana kadar bende kulaktan dolma bilgi sahibiydim.
Yangın, batarya ömrü, sarj süresi, 10 yıl sonra çöp konusunu YouTube da yaklaşık 15 gün Amerika’da, Almanya’da ve Türkiye’deki kullanıcı videolarını seyredip, olumlu ve olumsuz fikirleri süzgeçten geçirip aldım.
Analizde 450 bg araç alıp 100 bg kullanıyoruz yazmışlar. Yüksek beygirine benzinli araçlarıda büyük çoğunlukla düşük hızlarda kullanıyorlar.
Elektrikli araç konusunda fikir sahibi olmak isteyen Serdal Kuzuloglu’nun İnsanlığın hammadesi: Enerji bölümü dinlesin.
Enerjisa CEO su Murat Pınar ile söyleşisi son bölüm ileride neler olacağına dair aradığınız tüm sorulara cevap verir.
Ben evde şarj ediyorum, klima kapalı olduğu zaman daha önce kullandığım benzinli kadar mesafe yapıyor çok rahat, diğerini de klima kapalı kullanıyordum zaten. ama keyfi bunun çok başka ya, her ilk binen kişinin ağzı kulaklarına geliyor, üstelik 1.5 saat trafikte tembel hayvan hızı ile ilerlediğim bir gün şarjın 64 de 63 e düştüğünü gördüm, eskisi olsa yakmıştı beni. Bir de bana ortalama 400 TL elektrik faturası gelirdi, çok gezen birisi değilim ama şu an 900-1200 TL arası geliyor, eski aracıma 1.5 dpo benzin alıyordum aynı aralıkta, 47 litre depo, siz hesap edin.
Elektrikli otomobil, dünyanın geleceğidir. Ancak, insanların bir kısmı ve ciddi bir basın yayın dünyası, olayı cep telefonu şarjı gibi ele aldı. Vakti zamanında hpnin dokunmatik ekranlı telefonu gibi olay inişli çıkışlı seyredecek.
Türkiyedeki alt yapı çok uygun değil özellikle şehir dışında yeterli değil. Çok sıkıntılar var birçok istasyon düzgün çalışmıyor bazen saatlerce sıra beklemek gerekiyor. Zamanın parasal değeri çok fazla gidemedikten sonra yada geç gitmek sorun. Bence şehir içinde daha uygun evde işte şarj edebilir belli istasyonlardan hizmet alabilirsiniz. Bu arada her marka için aynı olmamakla beraber bazı güvenlik sıkıntıları var, 5 sene sonra ki batarya durumu hala belirsiz söylediklerine inanıyoruz 2. el satış konusu vs. ancak bu zamanı geçirdikten sonra anlayacağız. Sağlık sorunları da etkiledi diyenlerde var. Çinde ve bazı ülkelerde elektrikli otomobil mezarlığı olması düşündürücü. Bence daha gelişmesi lazım herşey km ne kadar yaktığı değil yani.
Bir sorum olacak. peki ileri de örneğin 5 veya 10 yıl sonra bataryanın gücü azaldığı ve menzilin kısaldığı zaman batarya fiyatı ne kadar.
Çinli elektrikli arabalarla rekabet edemiyorlar vergi üstune vergi bindiriyorlar piyasayı kaybetmemek için ve batmak icinde bu haberleri yaptırıyorlar. Kardeşim artık su yağdan kirden gürültüden kurtulsun su dunya tabiatın dengesi altüst oldu fosil yakıtlardan istemse de isterse de birileri tarafından elektrikleye gecmek zorunda kalacaklar.
İyi
Saçma
Bu sadece usa da avrupada olabilir burada yada bizim gibi fakirlerde olmaz
Merak ettiğim bir durum var. Ben uzun yolculuklar yapamayı seven biriyim, dolayısıyla araba uyumayıda çok severim. Çoğu zaman petrollerde ya da dinlenme tesislerinde yazınsa klima, kışınsa kaloriferi açarak 6 – 7 saat arabamı rolantide çalıştıarak uyuduğum oluyor. Acaba elektrikli arabalarda bu durum mümkün mü?