Elektrikli otomobiller çevreci kimlikleri ile öne çıksalar da yaşanılan şarj problemi bu araçların daha geniş çerçevelerde kullanılmasının önüne geçiyor. Bildiğiniz gibi elektrikli araçlar şarj olmak için oldukça uzun sürelere ihtiyaç duyuyor.
İlerleyen dönemde elektrikli araçların bataryalarının şarj şürelerini, benzinli ve dizel araçların depo dolum süresi ile benzer rakamlara getirmek hedefleniyor. Hızlı şarj sistemleri bu konuya belli bir seviyede çözüm getirse de bu işlem sadece belirli istasyonlarda gerçekleştirilebiliyor.
Elektrikli otomobil devrimi sürüyor: Kanada’dan radikal plan!
Kanada, elektrikli otomobil konusunda rotasını 2030 Emisyon Azaltma Planı dahilinde belirledi. Plan, önemli kararlar barındırıyor.Firmalar kablosuz şarj sistemleri üzerine çalışmaya başladı
Elektrikli otomobillerde kullanılan kablolu şarj sistemleri yavaş olmalarının yanı sıra kullanışlılık bakımından da geri kalıyor. Bu yüzden kablosuz sistemler birçok firmanın ilgisini çekmiş durumda. Bu sayede araçları sadece belirli bir alan üzerinde park etmek yeterli olacak.
Şuanda çeşitli ülkelerde farklı modeller üzerinde bu çalışmalar başlamış durumda. Son olarak İsveç üç yıllık bir plan üzerinde çalışmaya başladı. Ülkenin önde gelen taksi firması Cabonline, Göteborg şehri genelinde istasyonlarda kablosuz olarak şarj olacak küçük bir elektrikli Volvo XC40 Recharge taksi filosuna yer verecek.
Bu çalışmalar ile birlikte elektrikli otomobiller hayatımıza çok daha hızlı bir şekilde adapte olabilir. Volvo bu süreci mümkün olduğunca kısaltmak için alternatif şarj sistemleri arayan markalardan bir tanesi konumunda. İsveçli üretici, kablosuz şarj sistemlerinin daha sorunsuz çalıştıklarını belirtirken, bu sayede kablo karmaşasının da önüne geçilebileceğini belirtiyor.
Volvo’nun yanı sıra BMW, Nissan ve Renault da kablosuz şarj sistemleri üzerine çalışmalarını sürdürüyor. Bu sistemler henüz çok başlangıçta tabi ki. Ancak ilerleyen dönemde kablosuz şarj özelliğine sahip elektrikli otomobillerin çok daha yaygınlaşacağını söyleyebiliriz.
Peki siz elektrikli otomobiller ve şarj süreleri hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında ya da SDN Forum‘da bizimle paylaşabilirsiniz.