Geleneksel içten yanmalı motorlu araçlara veda ederken, elektrikli otomobiller günden güne hayatımızda daha fazla yer almaya başlıyor. Elektrikli araçların benimsenmesi adına hükümetler de çeşitli teşviklerde bulunuyor. Daha düşük vergi ve park önceliği gibi avantajların sunulduğu elektrikli araçların benimsenmesi ise beklendiği kadar hızlı olmayacak gibi görünüyor.
Elektrikli otomobiller beklendiği kadar erken benimsenmeyecek
Uluslararası danışmanlık firması KPMG tarafından yapılan bir araştırmaya göre otomobil endüstrisi içerisindeki kişilerin elektrikli araçların benimsenmesine olan inançları düşmüş durumda. 30 farklı ülkeden 900 otomobil uzmanı ile birlikte yapılan bu anket, elektrikli otomobilere olan güvenin önemli ölçüde azaldığına işaret ediyor.
Yapılan anket sonuçlarına göre otomobil yetkilileri 2030 yılına kadar yeni araç satışlarının sadece yüzde 10 ila 40’ının elektrikli olacağını düşünüyor. Aynı anket geçtiğimiz sene yapıldığında ise sonuçlar yüzde 20 ila 70 olarak çıkmıştı.
Uzmanların hemfikir oldukları tek şey ise elektrikli araç pazarına hangi markanın liderlik edeceği konusunda oldu. 2030 yılına gelindiğinde Tesla’nın pazar payı kaybetmesine rağmen, elektrikli arabalar konusunda lider olacağı ifade ediliyor. Tesla’yı Audi ve BMW’nin izlemesi beklenirken, dördüncü sırada ise sürpriz bir şekilde Apple’a yer verildi.
Elektrikli araçlara olan inancın azalmasında en etkili faktör olarak ise tedarik zincirindeki aksamalar ve ekonomik sorunlar gösteriliyor. Küresel olarak, yöneticilerin yüzde 76’sı, 2023’e girerken iş büyümesini etkileyen faiz oranları ve enflasyondan dolayı endişeliler.
Elektrikli araçlar hayatımızın bir aşamasında tamamen tek seçenek olacak ancak henüz o günler için önümüzde uzun yıllar var gibi görünüyor. Peki siz elektrikli otomobillerin benimsenmesi hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce elektrikli araçlar hayatımıza tam olarak ne zaman girecek? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.
Batarya teknolojisi ve dayanımında iyileştirmeler olmadan yaygınlaşması zor..
Doğru söylüyorsun batarya sıkıntı hidrojen daha mantıklı kalıyor ikinci el piyasası da olmaz bataryalı arabanın kim güvenip alır batarya bir araba parası neredeyse
Zarzor bir içten yanmalı motorlu araç alan vatandaş aracın motoru yanarsa rektifiye işlemi yaptirarak aracını 10 sene daha kullanabilir. Elektrikli araç alan vatandaş bataryasi bozuldugunda bir araç fiyatina yakın parayı nasil veripte aracı onaracak. Araç bir anda çöpe dönüşecek.
Düşmez bırakmaz bir içten yanmalı
Şehirlerarası yollardaki şarj istasyonu sıkıntısı ya pil biterse kaygısı şahsen beni strese soktuğu için hiç düşünmüyorum elektrikliyi.
sese sisi. ok yaydan çıktı. kasmayın artık.
Nükleer enerji ile çalışsın
Hemen
Elektrikli araçların hızlı yayılmamasının tek sebebi şarj süresi olabilir o da 5-10 seneye kadar 5 dakika seviyesine ineceğini düşünüyorum.
Tamamen ücret politikasına göre değişecek.
Biraz daha sade ve fiyat bakımından ekonomik ürünler üretilirse yok satar içten yanmalı motorların sonu geldi maalesef.
Şarj olayı büyük sorun. Benzin alırken bilekuyruk oluyorsa elektrik büyük çile olacak. Heleki tatil zamanlarında şehirlerarası yolculukları düşünemiyorum. Benzinciye bile giremediğimiz zamanlar oluyordu. Böyle durumlarda 10 dakika bile çok uzun süre
Şehir içi için mantıklı ama uzun yolda menzil düşük şarj alanları yeterli değil .Gitseniz gelemezsiniz şu an için efektif değil.
Menzil 1000km olmalı
Kapitalist düzen petrol gelirinden vazgeçer yada elektrikli arabadan daha fazla kazanacak bir yol bulutlar ise elektrikli arabalar show yapar gerisi hikaye.
Isvicre tüm e – otomobilleri yasakladı.
Şimdiye kadar tek ülke.
2034
2040
Hani Fadıl vardı eskiden,işte elektrikli araçları apar topar piyasaya sürenler de ayni niyetle yaptı bunu. Çünkü bu araçlar ne temiz ne de araç… Çevreci ve gerçekten atık oluşturmayan araç hidrojen araçlardır.
Elektirikli araclar icden yanmali araclara göre pahali ve bir dezavantajida şuan ucuz olan şarz ucreti irelide benzin dizel litre fiyatiyla eşlenmeyecegine kimse garanti veremez enerji krizinde konutlarin faturasi bile 5 misli artmişken…
Sıfır karbon hedefine ulaşmak konusunda devletleri, özellikle sanayileşmiş süper güçleri samimi olmaya davet ediyorum.
Pil üreticilerini reel ve insaflı olmaya davet ediyorum. Zira iklim değişikliği dünyamızı ciddi anlamda tehdit ediyor, diye biliyoruz…
Böyle birşey yokta bilim adamları bizi kandırıyorlarsa, bilim adamlarımızı dünya siyasetinden bağımsız, sağlıklı bilgi paylaşmaya davet ediyorum…. İklim sorunu var mı, yok mu?
Dünya gemisi batarsa öyle zannediyorum zengin fakir, güçlü zayıf, bilim adamı çoban ayırt etmeyecek.
Bu sebeple kapitalist bir anlayışla bu konuya yaklaşmaktan vaz geçmek zorundayız.
Zaten hızlı şarj dolum ücreti neredeyse 30 litrelik LPG depo dolumuyla aynı. Artı minumum 30 dk hadi bu neysede ortalama 7 yıl olan pil ömrü ve 20. 000 dolarlık maliyeti katlanılacak gibi değil alıp 3-5yıl kullananlar son sahibi olur
Kaç Ah’lik batarya, elektrik motorunun gerektirdiği akımı verebilecek, özellikle yüksek tork gerektiren yüksek eğimli yollarda? Henüz bu kapasitede batarya geliştirilemedi.