Elektrikli otomobillere olan ilgi ve geçiş süreci devam ederken, dünya genelinde elektrikli araçları teşvik etmek için çeşitli adımlar atılıyor. Sessizlik ve yüksek teknoloji gibi avantajların yanı sıra maliyetlerin içten yanmalı motorlara kıyasla düşük olması da, en büyük tercih sebepleri arasında. Ancak ülkemizde 1 Ocak itibariyle uygulanmaya başlanan elektrik zammı adeta ateş gibi düştü. Bu zam sonrasında Türkiye’deki güncel elektrikli araç şarj maliyeti büyük bir merak konusuna dönüştü.
1 Ocak’taki zam sonrasında dudak uçuklatan faturalar gelirken, aradan geçen birkaç ay içerisinde bazı geri adımların atılması (tüketim hesaplama aralıklarının esnetilmesi) yükü biraz hafifletti. Fiyatlar halen yüksek olsa da, 1 Ocak’taki zam ile kıyaslandığında şarj maliyetleri bir nebze olsun azaldı.
Elektrikli otomobilleri şarj etmenin maliyeti
Elektriğe gelen zam sonrasında maliyet avantajının azalması “elektrikli araçların avantajı azaldı” şeklinde yorumlara neden olsa da, son birkaç ayda akaryakıt fiyatlarına gelen zamlar arayı tekrardan açtı. Benzin ve motorinin litre fiyatlarının 20 TL seviyelerine geride bırakması, özellikle büyük şehirlerdeki birçok insanın işe veya herhangi bir yere giderken, toplu taşımaya yönelmesine neden oldu.
Geçtiğimiz yıl ve bu yıl uygulanan elektrik dolum tarifelerine aşağıdaki tablodan ulaşabilirsiniz. Yeni yıl fiyatları Mart 2022 itibariyle günceldir.
AC Tip 2 Soketler
Ortalama Güç | Eski Fiyat (2021) | Yeni Fiyat (2022) |
0 – 7.4 kW | 0.25 TL/dk | 0.49 TL/dk |
7.4 – 11 kW | 0.38 TL/dk | 0.77 TL/dk |
11 kW ve üzeri | 0.51 TL/dk | 1.05 TL/dk |
DC, CCS ve CHAdeMO Soketler
Ortalama Güç | Eski Fiyat (2021) | Yeni Fiyat (2022) |
0 – 50 kW | 1.17 TL/dk | 3.2 TL/dk |
50 – 90 kW | 2.6 TL/dk | 5.3 TL/dk |
90 kW ve üzeri | 3.5 TL/dk | 7.1 TL/dk |
Tarifelere baktığımızda geçtiğimiz yıl sahip olduğunuz Tesla Model 3’ünüzü yüzde 80 şarj edebilmeniz için 72 TL ödemeniz gerekiyordu. Yeni düzenlemeyle birlikte bu fiyat 170 TL seviyelerine ulaştı. Bir diğer örneğimiz ise Hyundai Kona. Kona, elektrikli otomobiller arasındaki en uygun modeller arasında yer alıyor ve kullanıcılarına 480 km menzil sunuyor.
Geçtiğimiz yıl Kona’yı yüzde 80 şarj edebilmek için 114 TL ödemeniz gerekiyordu. Bu rakam, zamlarla birlikte 250 TL civarlarına yükseldi.
Hyundai Kona’nın benzinli versiyonunun deposunu yüzde 80 doldurmak için bugünün şartlarıyla yaklaşık 792 TL vermeniz gerekiyor. Aracın deposunu tamamen doldurmak içinse yaklaşık 990 TL vermeniz gerekiyor.
Bu fiyatlar şarj istasyonlarından yapılan dolumlar için geçerli. Elektrikli otomobilleri evinizden ya da ofisinizden de şarj etmeniz mümkün. Şehir şebekesinden gelen elektriğin fiyatı istasyonlara kıyasla daha uygun oluyor. Bu sayede evde %80 oranında daha az ödeyerek aracınızı şarj edebilirsiniz. Bu sayede elektrikli otomobillerin maliyet avantajı ortaya çıkıyor ve arada büyük farklılıklar bulunuyor.
Elektrikli araç şarj maliyetleri konusunda sizin düşünceleriniz neler? Sizce elektrikli otomobillerin şarj maliyetleri ülkemizde ne durumda? Yorumlarınızı ve görüşlerinizi aşağıda belirtmeyi unutmayın.
arabalar ort %80 den sonra şarjı yavaş alıyor fakat başta 90 kw lık bir alete takıp 30 dk da %80 olursa geri kalan %20 yavaş dolacak fakat yine sizden tam ücret alacak araç şarj olurken ya bir noktadan sonra soket değiştirin veya tam doldurmayın sonra kalanı evde doldurun. birde sıcaklıktan dolayı veya batarya çok düşükse bazı araçlar şarj hızı limitliyor o limit kalkana kadarda düşük soket de şarj edin.
Elektrikli aracların sürüş maliyeti icinde şarj ücretinin hiçbir önemi yok. Batarya 300.000 km sonra bozuluyor. Yenisi 30.000 usd. Yani her km 10 cent batarya eskime maliyeti var ki bu da her km icin 10 cent eder. Km başına 1.3TL batarya, 20 kurus da elektrik maliyeti olunca her km 1 5TL eder. Benzinli araba bile daha hesaplıya gelir..
benzinli araç 300bin km den sonra saplammı?sanayiden çıkamazsın
Kişi var araç kullanır kişi var traktoru bile Mercedes gibi kullanır. 300bin km sanayi gormezsin. Bu zikkimlqri yapan mühendisler planlamalar etmişler.
Honda, Toyota ve Subaru’nun periyodik bakımını ihmal etmezseniz motoru da şanzımanı da değişmeden milyon kilometreyi görürsünüz. Avustralya outback’inin sert koşullarında en çok kullanılan otomobiller bu yüzden bu üç Japon markası. Honda Jazz’ı bile 1,5 milyon km’dir sorunsuz kullanan adamla tanışmıştım. Günümüzün Avrupalı ve Amerikan markalarıyla bu kesinlikle mümkün değil.
Elektrikli otomobil 300000 den sonra bakım istemeyecek mi? Hem de kendi servisine gideceksin
Çok merak ediyorum şehir merkezinde 300 bin kilometre Nereye gidiyorsun acaba Evden işe işten eve
Sehir disina sikmasinmi millet bu ne zihniyet
Özellikle de Amerika ve Avustralya’da şehirler çok geniş. Los Angeles şehri, bir uçtan diğer uca 75 km, hele İstanbul artık Tekirdağ İzmit artık bir oldu…. O nedenle artık şehir içi olgusunu artık kaybettik.
reno zoe 350 bin km yapmış adam istnbulad videosu var halen kullanıyor
30.000 usd pil ücretinin kaynağı nedir???
Bana da çok abartılı geldi. 22 bin Euro doğrusu. TL bazında 330-350 bin lira civarı. 30 bin dolar olsaydı 70-80 bin lira daha fazla ödeyecektik. Çok şükür o para cebimizde kalacak:))
Benim sallamam
300bin km zaten aracın ekonomik ömrünün dolması demek. Ama bizde arabalar ömürlük düşünülüyor. Bu arada elektrikli araçlar yaygınlaştıkça şarj etme maliyeti yükselir.
hesaplama güzel. lakin 300bin içten yanmalı motorun bakım maliyetini eklemen lazım. elmalarla elmalar kıyaslansın.
İçten Yanmalı Motora Devam Artık Ülkemizde Araba Lüksün Lüksü Oldu Hastalık Acil İhtiyaçlar Haricinde Toplu Ulaşıma Devam Ekonomi Uçtu Yollar Ferahladı Avrupa Bizi Gısganıyor 🙂
Elektrik daha uyguna geliyor zannediyordum hiç de öyle değilmiş ancak çatısında güneş paneli ile kendi elektriğini üreten bir evde şarj istasyonu olduğu durumda elektrikli araç almak mantıklı.
Güneş panelleride zamlandı
elektirikli arabanın ne anlamı kaldı yakında benzinliyide geçer artık bu şartlarda
LPG örneği önümüzde bence aynı olacak sistem.
Bu hesaplama neye göre nereye göre hangi ülkeye göre. Eğer Türkiye verisi ise bu maliyeti yüksek, bunun daha aşağı çekilmesi gerekir. Daha cazip olmalı ki herkes tarafından beklentileri yükseltsin. Aynı fiyatı ödeyeceksem bence bir anlamı yok. Dahası bu yüksek olursa birilerine para akışının hızlanması olur
Bu kadar az bir fark olduktan sonra elektrikli otoların ne gibi avantajı olacak?.Üstelik her an yolda kalma riskiniz varken!Hele bizim insanımızın akaryakıtını bitinceye kadar kullanma ve umursamaz olduğu gerçeğini de göz önüne alırsak!Elektriği bidona koyup taşıyamazsınız!Güneş enerjisiyle çalışan otolar üretilinceye kadar bu durum kaçınılmaz olacaktır.
Emekli öğretmen Mustafa Kuyu
Aradaki 20 tl fark için elektrikli aracın cazip tarafı kalmadı. Burası türkiye
ya arkadaş sanarsın birden yolda biterse kalacaksın, bunlar içten yanmalı yani benzinli otomobiller için de geçerli. sanki birden duracak ve hiç hareket etmeyecekmiş gibi şey yapmayın. senin 400 bin km’li doblo’ndan daha güvenli bunlar sen hala benzine para ödemeye devam et türko hele seçim zamanı da görürsün 50 liradan benzini aldığında
Bi kaç yıl sonra bataryayı değiştirmek için bi araba parası ödediğinde o yaptığın kar da çöp olacak tabi bataryanı tr de değiştirebilirsen 😀
TOGG u doğmadan öldürdük yani ….
20 lira tasarruf edeceğim diye milyon lira odeyip elektrikli arac almaya degmez.uzun yolda giderken elektrigimizide yanimizdami götürelim.avrupali elektrikli araci devlet desteklerken bizde tam tersi vatandasin avantajina ne varsa hepsi tamamen devre disi. Birakildi.kdndi urettigimiz araca bile ithal arac gibi vergi aliniyorsa bu is olmaz
Hahahahahahaha
Az kalmış neredeyse fosil yakıt fiyatlarını yakalamış elektrik fiyatları
Böyle saćmalık olurmu
😝😝😝😝
elektirik genelde fosil yakittan imal ediliyor ulkemizde yani ayni paraya denk geliyor malesef
Çok faydalı bir bilgilendirme teşekkürler.
Sarz istasyonları nerede ben pek göremiyorum. Evde sarz nasıl olacak bu sarz cihazı enayi nasıl. Evdeki prizden elektrik cekebileckemi ayrı ekstra bir kurulum maliyetmi gerekiyor evde onun için.
Asıl sıkıntı menzil malesef kışın menzil tam yarıya düşüyor dolum süresi aynı 300 km giden araç çok soğukta 190-200 km ye düşüyor.
Bu da ciddi maliyet
Diğer bir aracım için;
DC de tam doldurdum zamdan önce 270 TL zes fatura gönderdi şimdi olsa iki katı 540 TL araç araç 400 km gitse inalılmaz rakam, ekonomi nerede.
deponuzu %80 e kadar dc de daha sonra ac de fullemeniz daha karlı olacaktır çünkü 80 den sonra yavaş doluyor. ya da hep %80 doldurup kullanın evdeyken %100 e fulleyin daha karlı olur sizin için
Evde şarj edilsin de apartmanda oturanlar nasıl yapacak? Otopark yoksa, yola park ediliyorsa, meselâ ev o kadar yüksek te değil, 4. veya 5. katta ise nasıl olacak? Hadi aşağıya 6-8 saat boyunca kabloyu da bırakıyoruz diyelim, tam pencere hizasında park edebileceğiniz yer olacak mı? Düşünün şimdi Teşvikiye ‘de, Beşiktaş’ta, Fatih’te park yeri mi var evin önünde? Bunları nasıl halledeceğiz, mesele burada! Daha yeterli şarj istasyonu ve menzili konuşmuyorum bile…
Elektrikli otomobiller geleceğimiz için şart
Elektrikli otomobiller üzerlerindeki bulutu hibrit otomobiller gibi hareket halindeyken bataryalarını şarj edebildikleri gün dağıtıp, güneş gibi parlayacaklar…
Ülkemizde ne fazla kullanılıyorsa onun fiyatına her zaman fazla zam yapılıyor. Şu an benzin ve dizel araç çok olduğundan elektrik ucuz kalıyor. İlerde elektrik yaygınlaşıp benzinli ve dizeller azaldığında elektrik fiyatları akaryakıtı geçer diye düşünüyorum. Örnek olarak mazot fiyatlarına bakalım. 80 li yıllarda 3 litre benzin fiyatına 5 litre mazot alınırken bugün mazot benzini geçti. Yarında elektrik akaryakıtı geçer.
aynen öyle
Ben olsam evde şarj ederim yani iş yerimden eve kadar da götürür yani daha ne olsun
Ne sandınız tr de ucuz araç kullanabileceğiniz gibi bir düşünceye mi kapıldınız.
Ucuz nefes bile alamayız artik
Toog doğmadan çöp oldu geçmiş olsunn
Togg zaten hükümetin kandırmacasıydı. Böyle bir ihtimal yok.
Beyin sünger.Zihniyet manda.Türk malı kardeşim.Bizim arabamız.Az özgüvenli olun yaa!! Niye böyle bir ihtimal yok.Hükümet güzel iş yapmışsa “Bu güzel demek çok mu zor?” Togg çok güzel. Bunu sen de biliyorsun da dediğim gibi,beyin sünger,zihniyet manda!!!!
Ev elektriğinden maliyetleri hesaplayıp da neden yazmıyorsunuz asıl önemli olan o. Nasıl avantajlı oldugunu orada daha açık ve net anlaşılır diye düşünüyorum.
Birde bazı arkadaşlar batarya maliyetini söylemiş evet doğru değiştirildiği zaman bi maliyet çıkacaktır ancak 300.000 km yı hadi 15yılda aldığınızı varsayalım 15 yıl boyunca oluşacak motor, yağ, parça vb ücretler ve mtv’yi de eklersek totaldeki batarya masrafından daha ucuz olacağını düşünüyorum ayrıca 30.000 dolar da tutmaz he taycan alıyorsan bilemem de zoe alıyorsan arabanın 3te 1i fiyatında bir miktar olacağını düşünüyorum.
Ki 300.000 kmyi şahsi olarak ortalama 25-30 yılda yapacağım ben ki bu da çok uzun bir süre kendi aracımda ortalama 10.000km yapıyorum ayda ve bazı şehir dışı turlarımda buna dahil insanlar nasıl yılda 50.000 yapıyor anlayamıyorum cidden.
Hangi bayarya 25-30 saglam kalacakmış cok merak ettim( nasil hesap ama)
Benim için elektrikli artık bitmiştir bune ya
Dizeli kaldırdılar ama 400 TL dizel alıyorum 500 km şehir içi gidiyorum, şehirler arası da 650 km rahat gider, elektrikli ne hale gelmiş
8 senedir elektrikli araba kullaniyorum. 250 BIN KM sadece bir araba da kullandim ,pil verimi hic azalmadi. 300 km de pil ile yoruma tecrube etmis biri olarak katilmiyorum. Su anda kullandigim arabanin 6 sene pil garantisi var km sinirlamasi olmadan .
Motor konusunda 30 milyon km gider elektrik motoru ariza yapmaz sorun cikarmaz. Patlamali motou arabalar ile mukayese olmaz
Elektrii araclarin bakim servis giderleri yok denecek kadar az. Serviste yuruyen aksam frem amortisor ve klima disinda yaoacak bir sey yok
Elektrik ucretleri de evde sarj etmek durumunda %80 daha ucuz , makae de en asagida 2 satir bahsetmis .
Tek farkı elektirikli Aracın ötv si azdır gerisi aynı ve çarpışma anında patlama veya zarar görecek bunun maliyeti normal bi araç gibi olur
O kadar olumsuz yorumların üstünden sizin olumlu yorumlarınız sevindirdi beni…
Bizim ülkemizde ucuz olan tek şey insan, herşey o kadar pahalı ki sıfırdan başlayip bir araba almak bile imkansız hale geldi, ülkede fiyatı uygun olan hiç birşey kalmadı, koca ülkeyi insanlardan alınan haraç yani vergi ile döndürmeye çalışıyorlar bakalım nereye kadar
Kendi elektriginizi üretirseniz ve pil kaskosu diye bir sey cikarsa belki olabilir pil cok pahali hyundai kona pili hyundaiye maliyeti 12000 dolar bize ne kadar olur siz düşünün
Arada 20 tl fark var diyorsunn %80ucuz diyorsun bence kandirmaca bu hukumet basta olursa ozmana kadar 1000lirayi bulur o farklar 2030a kadar biz bu kafada gidersek zaten cokta gec kalmicak
Şarj akü ömürleri ve maliyeti ne kadar
Türkiye’de her şey böyle önce ucuzdan alistirirlar sonra fiyatı yapistirirlar aynen benzin dizel arasındaki fark gibi fark iki katıydı dizel lehine şimdi fiyat farkı kalmadı elektrikli araçlarda durum aynı şarj maliyeti hem dizeli hem benzini geçer aynı özel hastanelerdeki katkı payları gibi insanları ucuzdan alistirdilar şimdi bir muayene en ucuz katkı payı 300 TL vah bize
Hybrid derim geçerim bu mevzuları…
Benim anlamadığım zaten sürekli hem elektrikli araç lara hemde elektriğe sürekli zam ile ÖTV geliyorki Avrupa da heleki Almanya da teşvikler de sınır tanımıyor lar biz de her şeye zam sanırım oylar düşük çıktığı için Türk milleti vergi yükü ile cezalandırılıyor ya da düş güçler Avrupa bizi kıskanıyor … Hedef 2023 bakalım daha neler olacak.
Ne parlak fikirlerin var senin yaa!!! Fox tv,Sözcü,Halk Tv dozajın biraz fazla kaçmış. Hangi Avrupa’da teşvik varmış? 8 Avrupa ülkesi gezdim, esnaflarla konuştum,herhangi bir teşvik yok. Sizde hem beyin yok hem fikir var. Hayran oldum sana şu an.Beni ikna ettin.2023 seçimlerinde de Recep Tayyip Erdoğan’a oy vereceğim.
Aynı anda 60000 araç sarja takılırsa şehrin elektrik alt yapısı çöküyormuş yapılan bir araştırmaya göre bence bunun araştırılması lazım ol
Bu bir soygundur. Uygun şarj soketi ve kutusuyla ortak bir istasyon kurup kartla dolum yapılıp bu soygunculara para kaptırmamalı.
Bana göre fark yok birde sıksık şarz yapma durumu oluşur buseferde batarya bozulur bugün bir akü ortalama 1000tl.Batarya herhalde 20/ 30 milyon TL.geçer TLF.gibi maliyet yüksek…akaryakıtlı araçlara özel filitre üretip taksınlar hava karbon kirliligi daha azalır diyorum..
Dusunulmesi gereke. Bence telefon pilleri gibi bu pillerinde bir omurleri var firmalar 10 garanti verseler bile bir performan kaybi olacak saguk sicak hava yuk egim gibi konular pilin menzilini etkiliyor ama en onemli konu piller degismesi gerektigiden 20.000 30.000 dolar gibi bir para istenmesi ki bu bu bence dez avantaj sarj etmeye ve pil degisimine verdigimiz parayi dusununce yakittan biraz ucuza gelecek sarj istasyonlarinida
menzillerinide hesap edersek bence tek ve en onemli avantaji egzos saliniminin olmamasi ve cevreye duyarli olmasi başka bir cazibesi yok
Fazla değil birkaç sene içerisinde benzin ve motorini sollar. İlerisi için çokta büyük beklenti içerisinde değilim.
Madem fiyatlar birbirine bu kadar yakın ;
Elektiriği elde edebilmek daha kolay evinize kuracağınız bir solar sistem ile aracınıza bedava binebilirsiniz ama yakıt konusunda düşünücek olursak böyle bir şey imkansız olur
İnsanlarin firsatçiligina şaşiriyorum bu kadarina da pes evde harcanan elektrik disarida saglanan hizli şarj arasinda bu kadar fark olmaz rekabet artinca pabuclarini yerler ayip yav
Orta gelirli bir birey olarak asla edinemeyeceğimiz. Şu an için gayet de lüks duran araç sınıfı. Yakıt maliyetine gelince elbette temiz tüketim açısından elektrikli araç tercih edilebilir. Ama yukarıda bahsettiğim nedenlerden ötürü bir çoğumuz bu araçları sadece yollarda görebileceğiz. Ayrıca bizim memleketteki vergilendirme de cabası! 2000 Model 21 yaşında bir araca biniyorum. Dolayısıyla doğaya daha fazla zararlı gaz salgılayan bir araç kullanıyorum ama yıllık vergisi 300 TL! Temiz enerjili bir araç almak istesem en az 500 bin para vereceğim. Ayrıca yıllık vergisi de 3 bin civarı olacak. Yakıt olarak baktığımızda da aynı yaktığı için bir sebep yok değiştirmek için…
400 km yol aldık tekrar şarj etmek için ne kadar beklememiz gerekiyor 800 km de 20 lira kar ediyoruz diye ne kadar beklemek gerekiyor saygılar
İlk önce arabayı alabilmemiz lazım bu da pek mümkün görünmüyor.
Elektrikli yaygınlaşsın, o da 1000 TL ye dolar
boşuna çene yoruyoruz. zaten bu aracı bizim gibi orta ve alt gelirli gurubun alması imkansız. pilini elektriğini hesapalamaya bile gerek yok. zengin içinde pek problem olacağını sanmıyorum.
Hani bir depo 20 liraya doluyordu ne oldu
Türkiyede batarya fabrikası kuruluyor batarya fiyatı çok düşecek. Dolum maliyetleri de şarj istasyonları çoğaldıkça düşecek
Elektrikli araç bakım şarj vs toplamda 5/1 oranında daha hesaplıdır.
AC ŞARJ TARİFELERİ Fiyat / Birim
7.4 kVA’a kadar
AC-1 • Üye Sürücüler 0.50 TL/dk.
11 kVA’a kadar
AC-2 • Üye Sürücüler 0.80 TL/dk.
22 kVA’a kadar
AC-3 • Üye Sürücüler 1.15 TL/dk.
DC ŞARJ TARİFELERİ Fiyat / Birim
24 kW’a kadar
DC-1 • Üye Sürücüler 1.9 TL/dk.
50 kW’a kadar
DC-2 • Üye Sürücüler 3.3 TL/dk.
Şahsi fikrim şu an için elektirikli araçtansa hbryd araç teknolojisi daha başarılı sadece hbryd araçlarda biraz daha iyi batarya kullanılırsa menzili arttırılırsa sehır ıcı agırlık elektırık sehır dısı benzın kulanımıyla çok anatajlı hale gelir kımse 40 derece sıcakta klımayı acıp 400 km yol yapamaz su an ıcın elektırıklı aracla oysakı fosıl yakıtlarıyla sorunsuz gıder belli bir hızın altında ve dur kalklardada elektırıgı kullanırsan en yuksek verımı elde etmıs olur yolda acelende varsa zaman kaybetmemıs olursun yolda her duraklmada 10 dak fazla durmak ıstemeyen insanlar için bence en idealı su an için hbryd.
Elektriğin dakika hesabıyla verilmesini çok saçma buluyorum. Kw ile ölçmek en adili,tıpkı evlerdeki gibi. %80den sonra yavaş şarj olacak ama aynı parayı alacak.
Bizim ülkemizde suyla çalışan araç bile bütçeye acı verir.
her şey tamam da şarj için bi saat beklenir mi be. doldur dizeli/benzini bas gitsin.
Dünyada yapılan tüm elektrikli araçların bataryasını doldurmak için neden şarj istasyonuna gerek duyulmuş
Teknoloji var. Araçlar Kendi kendini şarj edebilir. İstenirse tek değilce Birisi bitince diğeri devreye girsin ve diğerini şarj etsin
Ekstra Para almak için yapılmış tuzak. Şarj istasyonu neden kaç saat beklemek gerekir ve her şarjda kaç TL alınır
Araç kendi elektriğini kendi üretiyorsa, bir kere doldur, ömür boyu kullan öyle mi? Seni NASA’ya mühendis olarak alıyorum, sivini yolla
Elektrikli araca geç nereye geçersen geç hepsinde aynı tuzak kurtuluş yok .rahat bir yaşam yok. Ne yaparsan yap bu yoldan geçeceksin .
bu şirketin telfon numarası yokmu
merhaba bu firmayla nasıl iletişime gece biliriz