Ülkemizde yapılan düzenlemeler ile dikkat çeken elektrikli scooter hakkında yasanın detayları kesinleşmeye başladı. Daha önce de yapılacak düzenlemeler hakkında bazı detayları sizlere aktarmıştık. Netleşen kurallar ile elektrikli scooter yasası hakkında bilinen her şey:
Elektrikli scooter düzenlemesi kapıda: İşte detaylar!
Elektrikli scooter yasası hakkında kesinleşen detaylar
Bakanlığın bir süredir gündeminde olan elektrikli scooter yasası hakkında detaylar netleşmeye başladı. Bu kapsamda değerlendirildiğinde yasanın 2021 yılında devreye gireceği aktarılıyor. Bunun yanında elektrikli scooter ve bisiklet şeridi tanımları kanuna eklenecek zira şu anda bu konu havada kalıyordu. Yine de bunun yanında Karayolları Genel Müdürlüğüne bisiklet ve elektrikli scooterların kullanımı için mevzuatta yetki ve görevlendirmenin de yapılacağı özel olarak belirtiliyor.
Avrupa’da bir süredir konu hakkında tartışılan düzenlemelerin Türkiye’de de tartışıldığını ancak bunun için somut adımların atıldığını söylemek mümkün. Elektrikli scooterları kullanacak kişilerin yaş sınırı hakkında bir düzenleme gündeme gelmişti işte yeni yasaya göre, aracı kullanmanın alt sınırı 15 olarak netleştirildi.
Bu araçların yol kenarına ya da insanların kullandığı alanlara park edilmesi ise ekstra bir sorun olarak görülüyordu. Sosyal medya üzerinden de eleştirilen ve cezaların yazıldığı konu hakkında da bir düzenleme bulunuyor. Düzenlemeye göre, uygun yerlerde yol yapılacak.
Şarj istasyonu, bisiklet yolları plan zorunluluğu belediyelere verilecek. Böylelikle sorunların bir nebze de olsa önüne geçilmesi bekleniyor. Söz konusu yolların düzenlemesi yapıldıktan sonra bu yollardan motosikletler geçemeyecek. Yalnızca bu araçlara tahsis edilecek yolda 50 km/s ile sınırlı olacak. Yani bu hız sınırının üstüne çıkmak yasak hale gelecek.
Yine yasa kapsamında sürücüler, sağ veya sola dönüşlerde elektrikli scooter ve bisikletlere öncelik vermesi gerekecek. Scooter kullanıcıları aynı zamanda bisiklet yollarını da kullanabilecek. Elektirikli scooter kullanıcıları bu araçlarda yük taşımayacak, yalnızca sırt çantası gibi hafif yüklere izin verilecek.
Bunların yanında elektrikli scooter için en önemli şey şarj istasyonları. İşte şarj istasyonlarının yapım yetkisi ise belediyelere veriliyor ve kullanım yoğunluğuna göre, istenilen yerlere bu istasyonlar yapılacak. Belediyelerin ana ulaşım planında bisiklet ve sccoterlar için çözüm odaklı plan hazırlama zorunluluğu getiriliyor.
Bisiklet yolu olayı hepsi havada kalır bizim ülkemizde ne yazık. Milletin önce ilkokuldan beri bisiklet kültürüne alıştırılması lazım. Ders olarak işlenmesi lazım. Hollanda ve Danimarka 50 yılda anca oturtabildi bisiklet kültürünü. Bizim alacak çok yolumuz var. Önce saygısız kural tanımayan şoförlere cezalar verilerek başlanabilir.
taksi cilerin işine gelmiyor dur
uberi de yok ettiler, cahil, yobazlar. sigara içip pis pis konuşuyorlar anca.
Bısıklet yolundan gıdıyorum ınsanlar yuruyor orada pardon deyıp gecıyorum acaba anlıyorlarmı
zil çalıp uyarıyorum burası bisikelt yolu diyerek öğrenirler bir gün
Konya bisiklet yolu konusunda diğer illere örnek olsun
la önce bisiklet yollarını yaygınlaştırın kaç ilçede var istanbulda araba park yeri bile yok
trafiği rahatlatacak her şeye okeyim ben
Hiç bir şehirde düzgün plan yok ki ne binalar düzgün nizamlı ne yollar geleceğe yönelik geniş yapıldı hiç bişey düzgün değil. Eskiden bizim burada iki taraflı park edilmesine rağmen iki tır yanyana geçebiliyorken kaldırımları genişlettiler insanlar yolda yürümesin diye yeminle kaldırımlar bomboş hala yolda yürüyorlar. Yani bilinç eksikliği de var. Sonuç olarak bizde tutmaz hiç bişey motosiklette geçer o yoldan scooter da yola çıkar sağa sola dönüşte yol da vermezler her bi pohta olur
bence de genişletilsin sonra ters yönden asfaltı kullanıp kırmızı ışıkda geçip sağını solunu bilmeyen çok fazla kendini bilmişler var mazallah altımızda kalacaklar…..Amacına yönelik trafik kurallarına uymak ZORUNDALAR uymuyorsa git kaldırımda devam ..
Bu tür araçların kullanımı artırılmalıdır.
yakında %35 ötv gelir .
İnsanlar ne güzel bisiklet binmeye başlamıştı, scooterların çıkmasıyla zaten tembel olan gençler, bisikletten vazgeçtiler. Zaten bisiklete yer olmayan şehirler de bir de scooterlar çıktı. Araçlar bisiklete, scooterlara dikkat edip, yol vereceğine, biz onlara veriyoruz, sanki motoru bize takmışlar. İşin özü, neremiz doğru ki, bu da doğru olsun.
Devremden beri şehirlerde binalar aynı yere inşa edildi yollar aynı yol trafik sıkışık. Bu suçudur kullananlardan çok araba altında kalan olur..
Ne anlatıyorsunuz ya 😀 Ahahaha Scooter yolu mu ? Daha sahil şeridinde bile adamakıllı bisiklet yolu yokken, scooterlara yol, sarj yeri mi yapacaklar 😀 Güldürmeyin yahu Norveç mi burası. Scooterların şarja ihtiyacı yok zaten. Kişisel alanlar da bi zahmet evde full sarj edip çıksın. Zaten 30-40 km oluyor menzilleri tek şarjla daha ne, sonuçta şehirlerarası gidecek haliniz yok ya. En fazla semt değiştirirsiniz.