Akıllı telefon, televizyon, bilgisayar ve daha onlarca farklı elektronik cihaz. Her geçen gün çok daha fazla zaman geçirmeye başladığımız elektronik cihazlar hayatı kolaylaştırırken, büyük bir tehlikeyi beraberinde getiriyor.
Yapay zekalı çöp kutuları!
Zira, e-atık olarak bilinen elektronik cihaz atıkları, her geçen gün ciddi bir şekilde artış göstermeye devam ediyor. Bazı ülkelerde elektronik cihazlar için geri dönüşüm programları bulunurken, günümüz teknolojisinde bunlar oldukça tehlikeli ve emek isteyen süreçler olarak değerlendiriliyor.
Elektronik atık seviyesi 44,7 milyon metrik tona ulaştı!
Birleşmiş Milletler Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) tarafından hazırlanan rapora göre, 2016 yılında atılan elektronik cihazlardan yalnızca yüzde 20’sinin geri dönüşüm sürecine dahil edildiği ortaya çıktı
Elektronik atık miktarının yaklaşık 44.7 milyon metrik ton seviyesine ulaştığının belirtildiği rapora göre, geri dönüştürülmediği için kaybedilen ham maddelerin değerinin yaklaşık 55 milyar dolar olduğu dile getiriliyor.
Elektronik atıkların geri dönüşümü ülkeden ülkeye ciddi farklılıklar gösteriyor. Amerika Birleşik Devleti, dünya genelinde e-atıkların yüzde 14’ünü üretirken, yüzde 25’inden daha az bir kısmını geri dönüştürüyor.
Dünya genelinde e-atıkların yüzde 16’sını üreten Çin ise, ürettiği atıkların yaklaşık yüzde 18’lik bir kısmını geri dönüştürüyor. ABD’nin 325 milyon civarında Çin’in ise yaklaşık 1.4 milyar insana ev sahipliği yaptığını göz önünde bulundurduğumuzda bu sonucun şaşırtıcı olduğunu söyleyebiliriz.
:: Elektronik atıkların oluşturduğu tehlike hakkında ne düşünüyorsunuz?
Fosil atiklari yer altindan alip, yer altindaki metallerle birlssririyoruz. Sonra metalleri tekrar kullaniyoruz fosil atiklar yer yuzunde kaliyor.