Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, kullanılmış veya yenileştirilmiş elektrikli-elektronik eşyalar ithalatına izin çıktı. “Atık Elektrikli veya Elektronik Eşyaların Yönetimi” ile ilgili yönetmeliklerde yapılan düzenlemeler ise Resmî Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. İşte konuyla ilgili detaylar!
Türkiye’de temsilci zorunlu olacak
Habertürk’ün haberine göre, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, “Elektrikli ve Elektronik Eşyalarda Bazı Zararlı Maddelerin Kullanımının Kısıtlanması” ve “Atık Elektrikli veya Elektronik Eşyaların Yönetimi” hakkında düzenlemeler yapıldı. Düzenlemelerin ardından yönetmeliklerdeki değişiklikler, bugün Resmî Gazete’de yayınlandı.
Gazetede ise düzenlemelerle ilgili açıklamalar yer aldı. Açıklamada, insan sağlığının ve çevrenin korunmasına katkı sağlamak için elektrikli ve elektronik eşyaların tasarımı, üretimi, piyasaya sürülmesi ve atık olarak yönetimi de dahil olmak üzere tüm süreçlerde değişiklikler oldu. Bu değişikliklerin ise ekonomi prensiplerinin uygulanmasına yönelik olduğu belirtildi.
Türkiye’de satılan elektrikli otomobiller ve fiyatları!
Bununla birlikte insan sağlığının ve çevrenin korunmasına katkı sağlamak için eşyalardaki zararlı maddelerin kullanımının kısıtlanmasına ilişkin usul ve esaslar yeniden belirtildi. Bu kapsamda ise elektronik eşya üreticileri, yılda en az bir defa marka ve model fark etmeksizin atık elektrikli-elektronik eşyaların toplanması için geri alma kampanyası düzenleyecek.
Türkiye’de yerleşik olmayan üreticiler ve piyasaya elektrikli-elektronik eşya sunan üreticiler, ise Türkiye’ye yetkili temsilci atayacak. Elektrik-elektronik eşya düzenleme sonucunda atık elektrikli-elektronik eşyaların toplanması ve tesislere taşınmasının daha çevreye uyumlu hale getirilmesi hedefleniyor.
Atık elektrikli-elektronik eşya işleme tesisleri, yeniden kullanıma hazırlama tesislerinin çevre lisansları, söz konusu yönetmelik kapsamında elektrikli-elektronik eşya kategorileri özelinde verilecek. Açıklamada, Bakanlık tarafından elektrikli eşyaların üretimi, toplanması, işlenmesi sürecinde de tedbirlerin olacağı açıklandı.
Peki, siz yeni elektronik eşya düzenleme hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşmayı unutmayın!
Fiyatların uçtuğu, zamların geldiği bu dönemde kimsenin yapmayacağı birşey.
Bizde hurdacılık sektörü var ? Bu işi onlar çok iyi hallediyor. Çöpün yanına bir yatak ya da koltuk bırakın ,adamlar balık kılçığını söker gibi yatağın demir kısmını söküp alıyorlar, bizim gibi fakir ülkelerde her şeyin geri dönüşümü olur. Çöpün yanına işe yarar bir şey bırak, yarım saate kalmaz hemen yok olur gider.
Çok güzel bir uygulama olur. Çevre ve insan sağlığı bakımından önemli bir gelişme bu atıklar ekonomiye tekrar kazandırılır.