Elektronik sigara gerçekten zararlı mı?

7

Elektronik sigara kullanımının, normal sigara kullanımına kıyasla daha zararlı olup olmadığı tartışmaları devam ediyor. Elektronik sigara kullanımına yönelik yapılan yeni bir araştırmada ilginç sonuçlar elde edildi.

Bir kereden bir şey oluyor!

Elektronik sigara (e-sigara) kullanımı

New York Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından yayınlanan yeni bir araştırmaya göre elektronik sigara kullanımı, kanser ve kalp krizi riskini artırıyor. 12 hafta süren testlerde, 10 yıllık “hafif” e-sigara eşdeğerine maruz bırakılan farelerin mesane, kalp ve akciğerlerinde DNA hasarı meydana geldi. Nikotinin yarattığı etki ile akciğer proteinlerinin kısıtlanmasının yanı sıra DNA onarımının da bozulduğu görüldü.

Testler, e-sigaraların zararlı olduğunu gösteriyor olsa da e-sigara kullanıcılarının vücut sıvılarında bulunan tütün nitrosaminlerinin (karsinojenler) normal sigara içenlerden yüzde 97 daha düşük olduğunu ortaya koyuyor. Ancak bu yüzdenin bile sigara içmeyenler ile içenler arasında önemli bir fark oluşturduğu belirtiliyor.

Elektronik sigara

Araştırmacı Moon-shong Tang, geleneksel ve e-sigaradan hangisinin daha zararlı olup olmadığının henüz yapılan testlerle kesin olarak tespit edilemediğini söylüyor. Şimdilik, elde edilen bulgulara göre e-sigaralar, normal sigaralardan daha zararsız olabilir. Ancak bu sonucun e-sigaraların zararsız olduğu gibi yanlış bir algı oluşturmaması gerekiyor.

E-sigara kullanımı hakkında ne düşünüyorsunuz?

7 YORUMLAR

  1. e sigara vucutta kalıcı yenileme hasarı oluşturuyorsa elbette kullanılmamalı, fakat vucudun kendini yenilemesine bir etkisi yok ise e sigara normal tütünden daha iyi olduğunu söyleyebilirim. Amaca uygun tamamen bırakmaya yönelik olarak kullanılmasını tavsiye ederim

  2. Testler, e-sigaraların zararlı olduğunu gösteriyor olsa da e-sigara kullanıcılarının vücut sıvılarında bulunan tütün nitrosaminlerinin (karsinojenler) normal sigara içenlerden yüzde 97 daha düşük olduğunu ortaya koyuyor.

  3. “Nikotinin yarattığı etki ile” kısmına dikket etmek lazım, nikotinsiz tüketende birçok kişi var. Nikotinsiz içinde zararsız veya zararlı denilebilir mi ?

  4. Sigaranın ilk zamanlarında yapılan PR ve reklamları incelerseniz göreceksiniz, yararlı olduğu sağlığa zarar vermediği insanların beynine inceden inceye kazınırdı. Bu “elektronik sigara gerçekten zararlı mı” diye başlık atmakta bunun gibi birşey. Ciğerlere yabancı kimyasalı çekiyorsun daha ne olsun.

  5. Ciğerlerinize hava dışında çektiğiniz her gaz, vücut fonksiyonlarınız için zararlıdır. Çoğu araştırmada nikotin kadar aromaların da zararlı olduğu söyleniyor ancak kolonya, deodorant, parfüm gibi ürünlerden(e-sigara aroması ile neredeyse aynı içeriktedir) bahsedilmiyor. Kısacası kendi araştırmanızı kendiniz yapınız. e-sigara sıvısının içerisinde bitkisel gliserin, Propilen Glikoll, tedavi amaçlı üretilen sentetik nikotin ve aroma içeriği vardır. Buyurun araştırın. Hatta İngiliz hükümetinin desteklediği “BBC Elektronik Sigara Belgeseli” başlığı ile aratın Türkçe bir belgesel var.

  6. Elbette %100 zararsız degil. ancak sigara tiryakilerine %90 oranında çok daha az zararın oldugu dünya saglık bakanlıgı tarafından tespit edilerek açıklanmıştır. Bu kadar sigara baronlarına çalışılmasın prim yapilmasın.

    25 yıldan fazla günde 2 paket içtim şimdi nefret ediyorum. elektronik sigara ile bilinçli bir şekilde kurtuldum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version