Elektronik ürünlerin garanti sürelerinde önemli değişiklik!

12

Bir elektronik ürün satın aldığımızda bizlere genellikle iki yıl garanti desteği sunuluyor. Bu süre zarfında cihazda herhangi bir arıza yaşanması halinde yetkili servislere göndererek onarımını ücretsiz bir şekilde gerçekleştirebiliyoruz. – kullanıcı hatası dışında –

Avrupa Birliği Parlamentosu, bir süre önce garanti ve onarım politikalarında önemli değişiklikler içeren yeni yasa taslağını oyladı. Onarım hakkı olarak adlandırılan taslağın yasalaşması durumunda ise garanti süreleri ve elektronik ürünlerin tasarımları büyük ölçüde değişecek.

Avrupa Birliği’nden yapay zekayı ‘öldürme’ kararı!

Onarım hakkı yasa taslağı parlamentodan geçti

Avrupa Birliği Parlamentosu, kullanıcıların elektronik cihazları kendi kendine tamir etmesini kolaylaştıran ve garanti sürelerini de büyük ölçüde uzatan onarım hakkı yasa taslağını geçtiğimiz günlerde oyladı. Taslak, 509 evet, 3 hayır ve 13 çekimser oyla parlamentodan geçti. Böylelikle onarım hakkı yasası konusunda ilk adım atılmış oldu. Garanti sürelerinin ne kadar uzayacağı şimdilik belli değil. Ancak bu konuda önemli bir hazırlık söz konusu.

Parlamento üyeleri, bu kararla birlikte etkili bir onarım hakkının elektronik ürünlerin yaşam döngüsünü ele alması ve ürünün tasarımı, etik üretimi, standardizasyonu ve onarılabilirlik gibi konularda tüketici bilgilerini dikkate alması gerektiği konusunda ortak paydada buluştu.

Onarım hakkı taslağının yasalaşması durumunda elektronik ürünler daha uzun süre dayanacak şekilde tasarlanacak ve kullanıcıların kendi kendilerine daha kolay tamir edebileceği bir yapıda olacak. Aynı zamanda bu noktada kullanıcıların parça ve onarım bilgilerine ücretsiz erişimi olacak. Genellikle iki yıl sunulan garanti sürelerinin de uzayacağı yasa taslağının ne zaman yürürlüğe gireceği ise henüz belli değil. Ancak 2022’nin üçüncü çeyreğinden itibaren önemli gelişmeler yaşanabileceğini belirtelim.

Parlamentodan geçen yasa taslağının ardından konuyla ilgili bir de anket yayınlandı. Eurobarometer’a göre, AB vatandaşlarının yüzde 79’u ürünlerin tamir edilebilirliğinin kolaylaştırılmasını istiyor ve yüzde 77’lik kısmı ise yeni ürün satın almak yerine eskisinin tamir etmeyi tercih ediyor.

Peki siz Avrupa Birliği Parlamentosu tarafından oylanan ve kabul edilen onarım hakkı yasa taslağı hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmından ya da SDN Forum‘da bizlerle paylaşmayı unutmayın.

12 YORUMLAR

  1. Firma servisleri dürüst değil bütün arızalara kullanıcı hatası diyorlar, sanki elektronik cihazlar vitrine konulmak için alınıyor, kullanıcı hatasının tanımı açıklamalı şekilde düzeltilmeli

  2. Cok isabetli bir karar. Tamir edilebilitesinin yukseltilmesi ve bu konuda dokumantasyonun saglanmasi cok iyi dusunulmus. AB akillica islere imza atiyor.

  3. Servis anlamında sorun yaşamadığım, neredeyse iyi bozulmuş dedirtecek seviyede hizmet aldığım tek marka Apple sanırım. 1 defa Mac Pro için gittim 1 hafta içinde değişim verdiler, 1 defa da iPhone için gittim, elimde 1,5 senelik 4S vardı o zaman 16GB. Fakat onların elinde 16’lık olmadığı için 64GB olan versiyonu verdiler sıfır, kutusunda. Şu an Samsung Galaxy S21 Ultra kullanıyorum, bir sorun da yaşamadım çok şükür ama, Apple’ın bu anlamda yeri başka.

      • Acaba ülkemizdeki vergilerden sebep bir iphone o kadar pahalı olabilir mi ? Yani şu saçma algıyı anlamış değilim. Apple ürünleri ucuz demiyorum tabii ki , rakip markaların (Samsung , Xiaomi vb.) muadil bir cihaz sunduklarında kullanıcıya bir iPhone dan daha mı ucuz olduğu kanaatindesiniz onu da anlayamıyorum ? Apple fan boy vs. değilim yanlış anlaşılmasın ama S22 Ultra 23-25 bin tl arasında satılıyorken iPhone bir cihaza verilen para neden göze batıyor şu dönemde anlamış değilim. Herkes kendi ihtiyaçları doğrultusunda telefon tercihi yapıyor ve ülkemizde vergiler sadece iPhonelar özelinde değil tüm cihazların fiyatları uçmuş. Onarım ve tüketici problemini giderme konusunda açık ara en iyi marka Apple ve bir dönem Huawei de çok iyiydi bu konuda.

  4. İp68 telefonumu servise yolladım, sıvı teması diyerek kullanıcı hatasını yapıştırıp geri yolladılar. Telefonlar isterse 50 yıl garantili olsun su geçirmez telefon diye satılan telefonları su geçirdi diye kullanıcı hatası raporu veren servislerin önüne geçemeyiz.

    • Kaymakamlıktan Tüketici Hakem Heyeti kararı alıp, ücret iadesi isteyebilirsiniz. Siz itiraz etmezseniz. Onlar istediği şeyi yazar, tüketici mağdur olur. Hakkınızı arayın.

  5. Kesinlikle olmalı . İlaveten otomotiv sektöründe de uygulanabilir hale getirilmeli . Elektrikli araçlar da nispeten basit yapıda olduğu için bizde de hayata geçirilmesi gerekir .

    • Türkiyede zaten vergilerden gözünü açamayan işletmeler özellikle küçük işletmeler bu dediğini uygulasa ayakta kalma şansı olmaz. teknoloji mağazamız var, 1 adet ürün bize gelirken gümrük vergisi, ötv, gümrük sunum ücreti, telekominasyon vergisi alınıyor. Satarkende %20 sattığımız için, %20 gelir vergisi ve tüm satılan ürünlerin 3 ayda birde gcc vergisini ödüyoruz. yani örnek verecek olursak 1000 tl lik ürün zaten vergi ile 2500-2700 tl oluyor, rakam arttıkça tutarda artıyor. Birde bunun personel garanti masrafı var, ayrıca illaki karda etmemiz gerek ona göre hesaplayın. ab ile türkiyeyi bir tutmak mümkün değil bu kadar vergi sadece ülkemizde var malesef.

  6. Avrupalıların %77 si yeni ürün almak yerine eskisinin tamir edilmesini tercih ediyormuş. Eee hani çok ucuzdu orda telefon adam bir aylık maaşı ile iPhone 13promax alabiliyor neden almıyorlar acaba geri zekalı mi bu Avrupalılar ben olsam her sene yeni iPhone alırım niye almayim ki arabayı da değiştirim her sene daha yenisine binerim bu yüzde 77 kısım salak galiba kesinlikle.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version