Bilim insanları, elmas kadar sert ve çizilmez yeni bir madde sentezledi. Elmas dünyanın bilinen en sert ve çizilmez maddesi. Bu anlamda elmas mücevher severler için olduğu kadar sanayi için de önemli maddeler arasında. Bilim insanları ise 40 seneyi aşkın denemeler sonrası ilk defa elmas kadar sert bir karbon nitrür sentezlemeyi başardı. Peki ama bu neden önemli?
Elmas kadar sert karbon nitrür madde nerede karşımıza çıkacak?
Karbon temelli olan elmas, yerin yaklaşık 150 kilometre derinliğine yüksek basınç ve yüksek sıcaklık koşullarında doğal olarak oluşuyor. Bilim insanları ise 1980’li yıllardan beri elmas benzeri bir karbon nitrür sentezlemek için çaba sarfediyor. Avrupa, Rusya, ABD ve Kanada’dan önemli bilim insanları bu projede ortak çalıştı.
Ortaya çıkan bu yeni karbon nitrür madde, dünyanın en sert ikinci maddesi olan kübik bor nitrürden daha sert ve dayanıklı bir yapıya sahip. Bu anlamda sentezlenerek oluşturulan madde, hem uzay hem de otomobil sanayi için önemli olanaklara gebe. Özellikle ısıya ve darbeye dayanıklılık açısından bu yeni maddenin güçlendirmede kullanılması beklentiler arasında.
Yine kristalimsi bir yapıda olduğu için maddenin güneş panellerinde de kullanılma ihtimali var. Elmas kadar sert olmasının yanında yüksek ısıya da dayanıklı olan maddenin elmasın yerini de alması olası. Bildiğiniz gibi elmas, oldukça zor çıkan bir maden. Aynı zamanda kıymetli bir maden olması da elmasın daha fazla alanda kullanılmasına engel oluyor. Bu yeni karbon nitrür maddenin ise çok dada düşük maliyetlerle, elmasla aynı işlevi gerçekleştirme potansiyeli var.
Yine elmasın kullanılamadığı bir çok sanayide güçlendirici malzeme olarak karşımıza çıkma ihtimali var. Bilim insanları bu keşif sonrası ise yeni ve dayanıklı farklı karbon nitrürler oluşturmak için harekete geçti.
Uzmanlara göre elmas kadar sert bir maddenin sentezlenmesi, teknolojinin geleceği açısından kritik öneme sahip. Bu anlamda karbon nitrürlerin başarılı olması ile daha dayanıklı otomobiller ve daha dayanıklı metal malzemeler de hayatımıza girecek. Ancak bu teknolojinin hayatımıza girmesi için daha fazla beklememiz gerekecek gibi.