Elon Musk Neuralink projesini ilk olarak 2017 yılında duyurmuştu. Projenin amacı, bilgisayarla insan zihnini en yakın noktaya taşıyarak kronik hastalıkları çip sayesinde çözmek. Bilim-kurgu yapımlarına sıkça konu olan bu insan-makine arabirimi şuana kadar prototiplerden ötesine geçememişti. Elon Musk projeyi canlı yayında tanıttı ve soruları cevapladı.

En yüksek 5G hızına sahip ülkeler açıklandı!

En yüksek 5G hızına sahip ülkeler açıklandı!

Teknolojinin gelişmesine etki yapması beklenen 5G'nin en yüksek hıza ulaştığı ülkeler belli oldu. İşte en yüksek 5G hızına sahip ülkeler!

Elon Musk Neuralink teknolojisini canlı yayında tanıttı

“Beynimize çip takılacak” söylentilerinin çıkış noktası aslında geçen yıl düzenlenen ilk Neuralink toplantısı. Bugün ikincisinin gerçekleştirilmesinin planlandığı toplantı YouTube üzerinden canlı olarak yayınlandı. Yayının ülkemiz saatiyle saat 01.00’da başlaması planlanmıştı. Yayın yarım saat daha geç başlamış olsa da oldukça dolu bir içeriğe sahipti.

Yayının amacı baştan belirtildiği üzere yatırım toplamak değil, bu projede görev almak isteyen insanları ekibe dahil etmeye çalışmak. Projede görev alacak yetkinliğe sahip olduğunu düşünenler engineering@neuralink.com e-posta adresinden iletişime geçebilir.

Neuralink projesi; hafıza kaybı, duyma kaybı, görme sorunları, felç, depresyon, uykusuzluk, ağrı, nöbetler ve birçok beyin hastalığına çare olacak. Hasar gören işlevler Neuralink implantı sayesinde yeniden kullanılabilir hale gelecek.

Neuralink implantının bir insana yerleştirilmesi bir saatten kısa sürecek, hasta aynı gün taburcu olacak. Bununla birlikte lokal anestezi işlemine gerek kalmayacak.

Bu implanta sahip olan biri implantı kullanmaktan vazgeçerse veya çip üzerinde bir yükseltmeye ihtiyaç duyulursa Neuralink sorunsuz bir şekilde çıkarılabilecek.

İmplantın verileri göndereceği cihaz bir akıllı saat veya telefon olabilir. Çip Bluetooth teknolojisi kullanacak, 10 metre yakınındaki cihazlara veri gönderebilecek. Yayındaki FitBit benzetmesi de buna dayanıyor, tıpkı bir akıllı saat gibi.

İmplantın bir kişiye yerleştirilmesinde bu robot görev alacak. İkinci versiyonunda olan ameliyat bot, ameliyatlarda bir cerrah ile birlikte bulunacak.

ameliyat robotu

Geçen yıl yapılan sunumda implantın mimarisi farklı bir şekilde gösterilmişti. Yapılan çalışmalar üzerine mimaride büyük değişiklikler yapılmış gibi görülüyor.

elon musk neuralink canlı yayın

İmplantın özellikleri ve gerçek görüntüsü şu şekilde:

elon musk neuralink canlı yayın

Şarj işlemi görselde görebileceğiniz üzere bir kablo yardımıyla yapılacak.

implant şarj sistemi

Canlı yayında bu implant bir domuzun üzerinde test edildi. Çipin takıldığı domuzun burnu bir yüzeye değdiğinde sinyaller kablosuz olarak sunucuya taşındı. Bu da bizlere ne kadar yüksek bir hassasiyet değerinin olduğunu gösterdi.

Tek bir implant 1024 kanal üzerinden iletişim kurabiliyor. İmplantın pil ömrü tüm gün için yeterli olacak. Yeniden şarj edilmesi bir gece sürecek. Her kanal hem verileri okuyabiliyor, hem de verilerin üzerine eklemeler yapabiliyor. Bu kanalların her biri beynin okuma yazma hızından daha hızlı olacak.

neuralink teknik özellikleri

Elon Musk’a yöneltilen sorular:

S: İmplanttan gelecek bilgiler yazılımsal olarak mı, yoksa donanımsal olarak mı yorumlanacak?

C: Özel bir algoritma sayesinde veri alışverişi yazılım üzerinden yapılacak.

S: Bu teknoloji beyin sinyallerini yorumlamaktan ötesine giderse neler yapabilir? Örneğin körlüğü tedavi edebilir mi?

C: Eğer beyin sistemlerinde işlem yapabilme teknolojisine sahip olursak bazı hastalıkları tedavi edebiliriz.

S: Çipteki kanalların okuma ve yazma hızları ne kadar yüksek?

C: Şuan her bir kanalın okuma ve yazma hızı, insan beyninden daha hızlı. Gelecekte daha da hızlı olacak.

S: Bu çip insan beynine bu kadar erişim sağlayabiliyorsa hafızayı yedekleyebilir mi? Daha sonra hafıza kaybı yaşayan insanlar hafızasını geri alabilir mi?

C: Evet, hafıza yedeklenebilir, gerektiği durumda geri yükleme noktası olarak kullanılabilir. Hatta bir robota bile yüklenebilir. Gelecek çok tuhaf olacak!

S: Çipin yazılımında hangi programlama dillerini kullandınız?

C: Neredeyse her dili kullandık, fakat önemli olan hangi dilin kullanıldığı değil, nasıl kullanıldığı. Ağırlıklı olarak C++ ve Python kullandık.

S: Bu teknoloji hacklenebilir mi?

C: Bu konuda önlemlerimizi alıyor ve güvenlik sistemimizi daha iyi hale getirmeye çalışıyoruz.

S: Bu operasyonun fiyatı ne olacak?

C: Başlarda fiyat yüksek seviyelerde olabilir fakat zamanla bu operasyonun maliyetini birkaç bin dolara düşürmeye çalışacağız.

Yayından kayda değer detaylar bunlardı, sizler bu proje hakkında ne düşünüyorsunuz?